КАН: Ко ће бити ''Краљ Африке''?!

У финалу Купа афричких нација у петак увече играју Сенегал и Алжир. Директан пренос на ТВ Арена спорт. Сенегал први пут или Ажир други пут?

Фудбал 19.07.2019 | 08:38
КАН: Ко ће бити ''Краљ Африке''?!
Групна фаза Афричког Купа нација протекла је у сенци завршнице Копа Америка где је титулу освојио тим Бразила који је и пре почетка такмичења, проглашен за првог фаворита турнира. 

Међутим, завршетак такмичења у Јужној Америци поново је у фокус ставио фудбалска збивања на "црном континенту". Велики број занимљивих дуела одлучен у продужецима, аутоголовима, у пенал серијама подигао је интересовање за финални сусрет који у петак од 21 час уз директан пренос на Арена спорт ТВ, играју Сенегал и Алжир.

Екипа Алжира је успела у полуфиналу да савлада Нигерију 2:1, док су Сенегалци славили против Туниса након продужетака, голом у 100. минуту утакмице.

"Два пенала су промашена у регуларних 90 минута, Саси за Тунис, односно Севе за Сенегал. У финалу су две екипе које су одиграле турнир са најмање осцилација. Пре почетка такмичења највеће шансе су даване домаћину, али је ова селекција имала бројне проблеме. Мохамед Салах није прошао припреме јер је одлучено да добије одмор после напорне клупске сезоне, а усред такмичења на површину је испливао скандал са везистом Вардом, који је најпре одстрањен из екипе а потом враћен", каже Горан Свилар, коментатор са ТВ Арена спорт. 

Фудбалска федерација Африке заиста се потрудила да овогодишњи Куп нација приближи стандардима Европе и Јужне Америке. Први пут на турниру су учествовале 24 селекције. Они нешто старији и пасиониранији љубитељи фудбала сигурно се сећају како је исто ово такмичење изгледало пре две и више деценија. Лоше терене, где је било више земље него траве замениле су перфектне травнате подлоге а на месту неретко монтажних трибина никли су велелпни стадиони. 

Од Светског првенства 2010. године афрички фудбал је у константном успону, а играчи са овог поднебља све више постају ударне игле у бројним европским клубовима. Урођена брзина, снага, експлозивност, моторичке способности све више се цене у модерном фудбалу, па отуда и све већи број играча из Африке у најјачим лигама Европе и света.

Све набројано требало би да услови интересантно финале у којем је врло тешко погодити коначан исход. Са тим се слаже и Горан Свилар, коментатор Арене спорт који ће из студија преносити финални сусрет.

"Сенегал никада није освојио титулу намењену владару континента, док је Алжиру то пошло за руком само једном, пре 29 година", открива Свилар кога је такође изненадила "жетва" фаворита у елиминационој фази турнира.

"Једно је сигурно, добићемо новог шампиона после елиминације Камеруна који је пре две године у финалу у Габону славио голом Венсана Абубакара и то против Египта. У досадашњем току турнира постигнуто је 100 погодака уз просек од два по мечу, али није искључено да у финалу видимо ефикасан дуел. Гледаћемо селекције које у својим редовима ефикасне појединце. Ријад Марез, Адам Унас и Садио Мане постигли су по три гола на турниру", рекао је Горан Свилар, коментатор Арене.

Финале се игра на олимпијском стадиону у Каиру, а у директан пренос је на програму Арена спорт у петак у 21 час.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар