Дио за подршку Додику, дио против

Клуб посланика ПДП-а подржаће изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је по виталне интересе РС штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, рекао је шеф овог клуба Перица Бундало.

Република Српска 18.07.2019 | 16:44
Дио за подршку Додику, дио против
"Поједини посланици ПДП-а имају другачији став, али то је њихов лични став, а не став Клуба странке", истакао је Бундало током посланичке расправе на данашњој посебној сједници Народне скупштине РС, сазваној на захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Додика, након што је прегласан на сједници Предсједништва БиХ приликом усвајања закључка о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.

Додик је покренуо питање виталног ентитетског интереса, а да би закључци Предсједништва БиХ, које су изгласали чланови Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, постали неважећи, потребно је да двотрећинска већина у НСРС данас потврди поменуту његову наведену изјаву предсједавајућег Додика.

Сједница парламента почела је у подне, али током досадашње четворочасовне расправе најмање ријечи било је о конкретном поводу засиједања.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало рекао је посланицима како је током сједнице добио низ порука у којима су га људи питали да ли је сједница "циркус" или "сеоско прело", те позвао своје скупштинске колеге да не урушавају дигнитет највишег законодавног органа у РС

Подсјетивши на бројна отворена питања са Хрватском, Бундало је констатовао да о њима посланици не смију правити разлике, него да је потребан консензус и јединство.

Како је казао, обустава изградње Пељешког моста, што предвиђа оспорени закључак Предсједништва БиХ, представља гурање прста у око и потенцијални сукоб са Хрватском и ЕУ.

"ЕУ финансира градњу тог моста, а граде га фирме из Кине, која нам је пријатељ. Треба ли то да оспоримо? Посљедице могу бити огромне и продубити проблеме у односима са ЕУ и Хрватском", мишљења је Бундало.

Он је најавио да ће ПДП у наставку сједнице предложити неколико закључака, међу којима се да Народна скупштина Републике Српске тражи од свих представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на рјешавању свих отворених питања између Републике Српске и Босне и Херцеговине с једне, и Републике Хрватске с друге стране.

Закључци које ће Клуб посланика ПДП-а предложити односе се на измјене Одлуке о доношењу Националног програма провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада Владе Републике Хрватске којом је предвиђено одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, на самој граници са Републиком Српском и БиХ.

Такође, биће предложен закључак о коначном утврђивању међународне границе између Републике Српске и БиХ и Републике Хрватске на ријеци Уни на подручју општина Нови Град, Козарска Дубица и Костајница;

Клуб посланика ПДП-а ће предложити закључак којим се тражи писмена гаранције од Владе Републике Хрватске да ће мост на Сави код Градишке бити завршен у уговореном року од 30 мјесеци. НСРС би требала задужити српског члана Предсједништва БиХ да информише скупштину о испуњењу ових закључака у року од 90 дана.

Посебан закључак који предлаже Клуб посланика ПДП-а односи се на положај Срба у Хрватској. Закључком који ће бити предложен, тражи се од предсједника НСРС да покрене поступак формирања посебне мјешовите комисије Народне скупштине Републике Српске која има задатак да са представницима Срба у Хрватској дефинише и дјелује на испуњавању захтјева према институцијама Републике Хрватске, а у циљу побољшања положаја Срба у Хрватској и о томе редовно информише НСРС.

Бундало је истакао да закључци могу бити прихватљиви, те да могу бити благо кориговани.

(Вијести)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Ђорђе

18.07.2019 14:47

Могао би ПДП путем ефендије Чавића. Са Додиком се не треба сложити ништа, постоји излазак са сједнице кад се гласа. За ПДП слаба оцјена... Поздрав за Драшка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

18.07.2019 15:05

Перица ,прави си политичар и човек

Name

Дејан

18.07.2019 15:11

Није упитна подрска сваког србина за српског цлана ако се преглада у нецему битном за РС.Рецимо полиција,мигранти,војска...бла,бла...али за ово гласати за ста је Додик добио кес???Ајде молим вас немојте да се спрдате.Хоце ли се сад скупстина сазивати сваких 5 дана јер Додика нервирају тамо она двојица и он предлазе неке глупости па тјерају инат???То доказује да БиХ не функционисе и да цемо остати без својих права а мозда и ентитета.Зиви били па видјели.Некима је ово смијесно а некимаце да пресједне једног дана.

Name

Славко

18.07.2019 15:25

Да је среће да имамо више оваквих као Перица, неби НСРС служила за личне и болесне изјаве и лични ЕПП. Браво Перице, покажи како размишља зрео политицар..

Name

Ахахах

18.07.2019 15:31

Види ових Додикових сто им се одједном Бундало поцео свидјати и као они гаподрзавају...ахахаха

Name

@Браво

18.07.2019 15:33

Браво за ДодиГове ботове

Name

Ре

18.07.2019 15:43

Људи моји није то подрска Додику. Ствар је како бити мудар и остварити интерес, а да то не повуце санкције. Кинези су улозили паре и поцели градњу.

Name

Рајко

18.07.2019 15:45

ПДП- Партија Добростојећих Папака.

Name

Пендула

18.07.2019 15:51

Додик је лик из Монтy Питона ,цовјек пресједник једне дрзаве брани интерес друге , и послије овога ста оцекивати од Босњака да нас воле и постују ,он је као у интересу РС-а изазвао је овим вецу стету по Републику Српску.Федерација има паре које ми немамо а зна се да паре цине цуда, ко дозиви прицат це .

Name

РОМАНИЈА

18.07.2019 16:44

Као цовјек, србин, борац, СДС-овац, сам огорцен какав смо народ постали, питам се јесмо ли луди и ли глупи, ми са хрватима немамо ниста заједницко, с босњацима имамо ите како, засто правимо проблем себи и забијамо себи ноз у утробу без разлога, ослоњени смо на босњаке, они на нас, пустите само прицу о рату, 4 г.сам био комадант у сарајевско ром.корпусу ВРС, одликован, изасао из рата цист, увијек сам и у рату говорио да се не играмо ватре с хрватима, ал дјаба, из Вареса им војску и народ извукли за Кисељак да би сутра распалили по нама, пуно срба ради код босњака у федерацији, засто нам Додик омцу везе око врата, финансијски су јаци, бројцано, највеце градове дрзе, путна цвориста, зељезнице, вањске везе итд., људи схватите наса будуцност овиси о добрим односима с босњацима, игре с хрватима це нас укинути кад тад и нестацемо. Размислите мало. Против сам моста на Пељесцу, брига ме за хрвате који су мој народ клали и убијали, с њима никад висе. Додик нам гроб копа. Овај Бунадало карикатура сеоска је будала теска и по угледу јад на Цавица и НДП. Ма фуј фуј

Name

Рајко

18.07.2019 14:47

Чуј ЕУ и Хрватска. Откад то Милета занима.А НАТО !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.07.2019 15:47

Додик је вец одавно показао и доказао да је двоструки играц. Кад му иде у дзеп, ни Американци му нису мрски.

Name

Људи моји!

18.07.2019 14:48

Упорно говорим да нико неце гласати за опозицију на наредним изборима тј. народ це у вецини остати код куце, а банда це продузити мрцварење народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

18.07.2019 14:49

Папци се увијек надју какав смо ми то народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

18.07.2019 14:50

Какав је то народ, више вјерују својим очима и ушима него Милораду, нашем сунцу, нашем очињем виду, нашем добротвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.07.2019 14:51

Бас си бундава,мозе бити само измедју БиХ и Хрватске,рс није тај ниво а ти то хоцес да казес да је рс дрзава,е док сте год такви сви це бити против рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н*1

18.07.2019 14:54

ДОЛАЗЕ НОВИ ПАПЦИ; БУНДАЛО + КОЛИКО ЊИХ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

18.07.2019 15:01

Перица јако паметан и мудар политицар са великим искуством,док је мали Станивуковиц јако зелен и само ради на својој лицној промоциј њега није брига за РС и њене институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2019 15:14

И ти си МГ доказано паметан.

Name

Ма колико вас је више

18.07.2019 15:35

Милини ботови се размножавају геометријском прогресијом! Као жохари! Добро их потерао!

Name

Директ

18.07.2019 15:48

Ако је хрватски интерес и српски интерес.

Name

Даре

18.07.2019 15:05

Све речено и нема смисла собзиром да НСРС нема никаквих ингиренције у међународним оквирима тако да је то продавање магле народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

18.07.2019 15:11

Драшко и Тривићка бјежите од тих папака и биједника и заједно са Вукановићем направите странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тиквара

18.07.2019 15:17

папци свих земаља, уједините се, па није мост споран, не изврћите ствари на главу, предсједништво жели само да се верификује граница на мору. Ово мени није изненађујуће, Додиг је познат по саботирању свега и свачега, највећа саботажа је његова власт, која је РС ојадила до зла бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

18.07.2019 15:17

Ови из ПДП - а сто планирају да подрзе Хрватске националне интересе , а преко убаценог , инсталираног Хрвата Додига су папци , који су дебело плацени , али новцем обицних градјана . Знало се и прије , а сада поготово да је звани Додиг цлан предсједниства који заступа искљуциво Хрватске интересе , а питамо се како су просли последњи тзв. избори , сада се и види да је Хрватска дрзава имала директан утицај на тзв. изборе , наравно преко Ватикана и отуд резултати да је њихов избор и предсједник РС и цлан предсједниства БиХ , обоје инсталирани , а не изабрани .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

18.07.2019 15:18

Вјерујем да сви већ знају да је сљедећи папак из опозиције управо Перица Бундало. Узгред, свој мандат је "освојио" управо у Новом гдје је на више бирачких мјеста, уз сагласност локалног СНСД-а, иксиран и тако престигао свог колегу из Приједора. Био је преко дубичке "Слоге" уско пословно везан за бившу начелницу Новог Града Сњежану Рајлић па је тако средио и подршку СНСД (читај иксирање ПДП-ових гласачких листића)..... Јасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићко Фићко

18.07.2019 15:52

Не лупетај, вец мало процитај ста је цовјек изјавио, цовјек је лијепо рекао да ово није одлука цланова појединацно вец одлука посланицког клуба, знаци није одлука ни његова, ни ти Драскова ни ти Јеленина ни ти било ција друга вец цијелог посланицког клуба а посланицки клуб ради оно сто казе странка а странка о овим стварма расправља на свом главном одбору и предсједниству. Зато не лупај, како цовјек мозе бити следеци папак ако ради оно сто му је странка наредила да ради, папак с епостаје кад с еради мимо одлука органа партије и тиме прелази на другу страну...Хајде мало укљуците мозак,цитају ове коментаре дјелује да нико и не цита ниста друго осим наслова... Мало процитај текст па онда коментарисите...Лијеп поздрав !!!

Name

Зока

18.07.2019 16:49

Не заборавите Перца је хрватсики зет!

Name

Нови Град

19.07.2019 05:02

Молим, прочитах ваш коментар и само могу рећи: Не лупетајте ви. Чини се да ви нисте прочитали чланак. Клуб посланика ПДП-а предлаже неке закључке? Заиста ништа не разумијете.... Овдје нема говора о угрожености виталног националног интереса српског народа нити Републике Српске, чак и Додиково образложење "вета" је дјеловало блиједо и неубједљиво.... Закључке је ПДП договорио са владајућима да би се обезбједила двотрећинска већина у НСРС. Закључци су без тежине, пука форма иако су о битним питањима. Управо је и у закључцима Предсједништва БиХ које је Додик блокирао тражено да се прецизира гранична линија.....То се није тако требало радити, а Додик је, опет, НСРС претворио у своје помоћно тијело које аминује све његове одлуке. Његово понашање у НСРС је и код мене изазвао "трансфер блама" те сам се ја стидио умјесто њега, каквог члана Предсједништва имамо... Нови Град и нуклеарни отпад више нико и не спомиње, а Хрвати раде свој посао несметано. Понављам, уништили сте живот у долини Уне ако нуклеарни отпад дође до Двора..... Али, овдје нема никакве градње и финансијских интереса, је ли предсједниче?

Name

Манипулација и само манипулација

19.07.2019 10:20

Ма то је прасина у оци, а кога обавезују ти закљуцци! Опустено никога!

Name

Перо

18.07.2019 15:23

Каква лакрдија од скупштине заједно са преседником, владом и осталима. Глуме неке величине у ентитету од милион становника, величином мјесне заједнице у Минхену а умислили да су неки лидери. Све го лопов до лопова и ријалити јачи од задруге. Ето оном дебилу Митровићу са Пинк тв кандидата колико хоће и никаква разлика између њих и оних будала из задруге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

18.07.2019 15:30

Имаце Миле јос код папка из тедова ПдП, ускоро це му преци и Градонацелник Истоцног Сарајева неби ли задрзао функцију. Миле окупио си и јалу и врану свега има код тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КадЈеСрпска

18.07.2019 15:32

Кад је Српска у питању нема личних сукоба. Тако је Перице, браво за ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

18.07.2019 15:33

ДРАСКО ЈЕДИНИ ИМАС МУДА И КУРАЗИ ДА СЕ УСПРОТИВИС ОВОМ ОЦИГЛЕДНОМ СКРЕТАЊУ ПАЗЊЕ СА МАСОВНОГ ОДЛАЗЕЊА МЛАДИХ И ФИН. КОЛАПСА У РС. ДОДИК ЈЕ ПОКАЗАО ДА ЈЕ ДОБРО НЕРВОЗАН И ДА ЈЕ И ТЕ КАКО СВЈЕСТАН ДА ЈЕ ТВОЈА ПОБЈЕДА У БЛ СВЕ СИГУРНИЈА И ИЗВИЈЕСНИЈА, ДОБРО СИ ГА УЗДРМАО, НАВЕО ГА ДА ПОКАЗЕ СВОЈЕ ПРАВО (ЧИТАЈ: ЗВЈЕРСКО) ЛИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

18.07.2019 16:13

Свака част друг, суштина погођена!

Name

Еx

18.07.2019 15:39

Бундало, продата дусо. Срам те било! Немамо ми ста ститити хрватске интересе, кад нас хрвати патолоски мрзе. Нека Комсиц стити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.07.2019 15:44

У оваквој ситуацији, суздрзаност је најбоља опција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.07.2019 15:57

Откако је постао овај ПДП,коме смо и сами приступили вјерујуци да је на помолу нека нова снага, они НЕМАЈУ НИ СТАВ, НИ ХРАБРОСТ НИ ПРОГРАМ!!! Наравно,напустили смо те петљанце који прелијецу од СНСД до СДС. Зависи од тренутне ситуације и снаге једне од тих странака То је политикс њиховог ПОЦАСНОГ ПРЕДСЈЕДНИКА па до малог Бореновица. Ма,ПДП није никаква респектабилна друзина. Драско,Јелена...ма бјезите одатле! Небојса Вукановицу! Цеститам на познавању и препознавању сустине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

18.07.2019 16:28

Разумијем да је оправдано што ће гласати против Тривићка и Вукановић.Али и Бундало је имао добре намјере.То би био одличан потез,али са оним лоповом нема се о чему разговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и олоши

18.07.2019 17:20

После гласања под шатор Бундало и Милорад заједно...Немозе вам нико ништа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Члан

18.07.2019 18:46

Срамота од Перице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

18.07.2019 19:16

Предсједниству БиХ стигао захтјев Бакира Изетбеговица да му се одобри одлазак у ВЦ да каки (како се изјасни нас велики државник Додик у обрацању Народној скупстини). Мудро предсједниство темељно разради ово питање - Додик одлуци да се Бакиру одобри одлазак у тоалет, али га друга два неодговорна члана прегласасе и одлуцише супротно. То увриједи г.Додига, па одмах нареди сазивање народне скупштине РС да се о овом виталном интересу ентитета РС изјасни и тако поништи одлуку Предсједништва БиХ како би надгорњао остале чланове и показао им ко је главни Баја. У Народној скупчтини диже се опозиција против нашег вајног водје, питајуци какав је то црни витални интерес ентитета РС хоће ли Бакир какити или не, на шта се велики Баја разљути и у њему проради неки чудан начин изражавања, боже убрани као да је на пијаци а не у Скупштини, па оплете по народним посланицима, пас с маслом не би прогутао све оно што им је изговорио. Расправа још траје и не зна се кад ће престати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пдп источно

20.07.2019 00:17

Ми И нас дугогодисњи рад смо у сјени ових препотентних балаваца, решавате то или ћете имати само пдп бања лука

ОДГОВОРИТЕ