"Орлови" кренули без Јокића, Ђорђевић неће о Калинићу!

Репрезентација Србије окупила се на почетку припрема за Кину. "Мислим да никад нисмо били у овом саставу", рекао је селектор. Сви НБА играчи су ту, осим Николе.  Стављена тачка на случај Калинић и Недовић: Многи су искочили, полажем рачуне у њих.  „На мени је тај део и тежина задатка да направим такве, тешке одлуке", каже селектор Србије.  Ђорђевић извршио прозивку, само Јокић изостао: Свака медаља у Кини за нас је успех.  НБА играчи се прикључују 2. августа, биће и на старту одређених кашњења због приватних и клупских обавеза. . .

Кошарка 18.07.2019 | 16:23
"Орлови" кренули без Јокића, Ђорђевић неће о Калинићу!
Почиње "Операција Кина 2019". 

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Саша Ђорђевић окупио је у четвртак у београдском хотелу Краун Плаза играче на које ће рачунати од првог дана припрема за Светско првенство у Кини (31. август - 14. септембар).

У 13.30 часова, шеф струке "орлова" изашао је први пут пред јавност од скраћења списка и говорио о својој селекцији, из које су изненадно изостали Немања Недовић и Никола Калинић, дугогодишњи чланови "А" репрезентације.

На питање о изостанку Калинића није хтео да образлаже своју одлуку.

"На мени је тежина тог задатка да донесем неке одлуке. Када погледам ову екипу овде, мислим да смо изузетно спремни, попуњени на свим позицијама, да су многи играчи направили искорак у каријерама и зато су позвани. Волим да причам о онима који су ту. Била је то тешка одлука, сви који су били и на једном списку док сам ја селектор део су ове групе момака и у свакој следећој акцији морају да буду спремни да одговоре на позив. Оваква је била моја одлука, у складу са мојом визијом екипе и противника против којих ћемо играти", изјавио је селектор.

Крај њега, током конференције су седели капитен Милош Теодосић, заменик капитена Милан Мачван, као и сви окупљени играчи, међу којима није био само Никола Јокић. Он ће се у складу са НБА правилима прикључити екипи 2. августа.

У данима пред окупљање, Ђорђевић је био принуђен да промени свој план, јер је центар Огњен Кузмић доживео тешко саобраћајну несрећу у недељу ујутру у Бањалуци и током четвртка се очекује његово буђење из коме. 

Због такве ситуације, селектор је на припреме позвао Николу Јовановића, центра Црвене звезде који је прошлу сезону провео на позајмици у италијанском Тренту.

Промена у стручном штабу, НБА стручњак стигаоУместо дугогодишњег Ђорђевићевог сарадника, Милана Минића, у овој акцији репрезентације један од помоћника биће Дарко Рајаковић, који тренутно ради у Финикс Сансима.

Почело је! Мисија „Мундобаскет 2019“ коначно је добио свој логични наставак после успешно одрађених квалификација, онда и преко потребно одмора за цео тим после дугих и тешких клупских сезона.

У предворју хотела Краун Плаза, селектор Александар Ђорђевић и његови најближи сарадници дочекали су 17 кошаркаша, све изузев Николу Јокића, који ће се екипи прикључити 2. августа. У бази Орлова појавили су се капитен Милош Теодосић и његов заменик Милан Мачван, те Стефан Јовић, Василије Мицић, Богдан Богдановић, Драган Милосављевић, Марко Гудурић, Алекса Аврамовић, Дејан Тодоровић, Владимир Лучић, Марко Симоновић, Немања Бјелица, Милан Мачван, Стефан Бирчевић, Мирослав Радуљица, Никола Милутинов, Бобан Марјановић и Никола Јовановић, који је накнадно добио позив.

Ђорђевић је почетак конференције за штампу посветио тешко повређеном Огњену Кузмићу, који због саобраћајне несреће коју је доживео у недељу неће бити у комбинацији за тим.

„Поздрав свим репрезентативцима, а посебан, велики поздрав нашем пријатељу и саборцу Огњену Кузмићу. Мисли свих ових момака су уз њега, желимо му да оздрави што пре и да се врати у своју екипу којој је много дао и којој ће дати још много тога“, рекао је Ђорђевић у уводном излагању.

Затим се осврнуо на почетак припрема и све што ову екипу чека.

„Све знате. Играчи кажу да се надају да ће бити спремни за почетак припрема и првенства, а ја се надам да ћемо бити спремни за крај такмићења. Пред нама је захтеван турнир, који сви момци чекају годинама. Промењен је комплетан начин такмичења, биле су и квалификације од две године, прошли смо нимало лак пут да бисмо добили шансу да се боримо за медаље“.

У духу чињенице да је кроз квалификације прошло чак 30 кошаркаша, селектор је имао поруку за сваког од њих.

„Желим да се захвалим сваком играчу појединачно, сваком ко је одрадио макар и један тренинг, јер су и они део целе ове приче. Ми смо група људи која свесно улази у такмичарске ризике и са жељом за победе. То је оно чему тежимо, да кроз заједништво и велику енергију дођемо до циља. Никада нисмо били у оваквом саставу и искрено се надам да ће нас здравље послужити“, рекао је Ђорђевић и нашалио се:

„Доста смо озбиљни сада на почетку, надам се да ће бити времена и за мало шале кад почну припреме“.

Екипа ће у Београду бити до 21. јула, после чега следи пут на Копаоник, где ће се радити на базичним и тактичким припремама наредних 15 дана. До 2. августа неће бити НБА играча, који по правилнику НБА могу у колективним тренинзима да буду укупно 28 дана. 

„Припреме су испланиране у доследности са свим што нас чека. Играчи знају шта нас чека на овом дугачком путу. Надам се да ће нас повреде заобићи и да ћемо у Кини отићи у најјачем саставу. Нико у тиму не бежи од тога да желимо да се вратимо кући с медаљом. То је наша обавеза и жеља свих у сатаву. Такмичарски захтевно првенство, има доста екипа које су се подигле, нас чека велики посао“.

О томе је више говорио капитен Милош Теодосић.

„Канада, Аустралија, Француска, Шпанија, Грчка, Немачка, САД, Литванија. Уз нас то је већ девет екипа“, каже Теодосић и додаје:

„Драго ми је да су сви момци ту, да полако крећемо с уводним тренинзима, где нас чекају припреме на Копаонику. Изузетно јако првенство је пред нама, као што сам рекао осам до деесет репрезентација желе медаљу, а ми смо у тој конкуренцији, чека нас јако тежак пут до медаље, на нама је да радимо што више и да што спремније дочекамо почетак Мундобаскета“.

Сви у тиму имали су велике клупске обавезе пре него што су дошли у национални тим, али...

„Игра за репрезентадцију сама по себи ствара притисак. Мормао народу да ставимо до знања да финале неће тако лако доћи. Било која медаља у Кини биће велики успех“.

Селектор Ђорђевић био је упитан да ли ће све играче са списка водити на Копаоник?

„Ових дана ћемо направити детаљан план за индивидуалне програме, да испоштујемо уговоре играча и НБА екипа, знаће се у наредних неколико дана. Бићемо комплетни уз кашњења која су донекле и лична, морамо и то да поштујемо. Моја је ствар да их преварим и одведем што пре на Копаоник. Никола Јокић ће се накнадно прикључити 2. августа“.

На крају говорио је и заменик капитена Милан Мачван, који је признао да му је велика част што је уопште добио позив.

„Овај позив нисам ни заслужио јер нисам играо преко годину дана. Тако ће саиграчи више мени помоћи него ја њима. Али, радујем се томе да помогнем како и колико год могу, а пре свега што ми је селектор указао могућност да са тимом прођем припреме. Тренирам дуже време добро, али ми фали тимска кошарка, једва чекам да се вратим на паркет“, признаје Мачван и закључује:

„Велико такмичење је пред нама, у том циљу на нама је да одрадимо најбоље припреме и да се спремимо за такмичење“.

Стављена тачка на случај Калинић и Недовић: Многи су искочили, полажем рачуне у њих. „На мени је тај део и тежина задатка да направим такве, тешке одлуке", каже селектор Србије.



Многи су били изненађени када је Александар Ђорђевић скратио списак за предстојећи Мундобаскет и када међу 18 нису били Немања Недовић и Никола Калинић.

На окупљању репрезентације у хотелу Краун Плаза Ђорђевић је говорио о бројним темама, а дотакао се и теме везане за поменуту двојицу играча.

На новинарско питање, Ђорђевић је истакао да је његов посао да бира играче.

„На мени је тај део и тежина задатка да направим такве, тешке одлуке. Када погледам на све играче, мислим да смо изузетно спремни и попуњени на свим позицијама. Сви су напредовали и искочили током својих клупских сезона. Сви који су били на списку од првог дана биће у конкуренцији и у будућности. Морају да буду спремни да се одазову у сваком тренутку“, рекао је Ђорђевић и наставио:

„Постоје неке визије и размишљања против каквих ривала играмо. То чему тежимо је физичка спремност, да имамо ’сизе’ у рекету. Последњих година имамо играче који су доста искочили, дошли до квалитета и сигурности и полажем рачуне у њих. Размишљам у том смеру да оформим игру која ће нам донети успех. Имамо зрелу екипу, која зна шта ће нас чекати, групу момака спремну за велики рад. Морамо да респектујемо сваког противника“, рекао је Ђорђевић.

Дакле, селектор је најавио да ће обојица бити у конкуренцији у будућности и да морају дабуду спремни да се одазову.

ФОТО: Стар Спорт

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђорђе

18.07.2019 14:42

Велика подршка Огњену Кузмићу, ПОБИЈЕДИ и ОЗДРАВИ...

ОДГОВОРИТЕ