Пилот погинуо у паду авиона

У авионској несрећи, јутрос око 8. 30 сати у близини аеродрома Ечка, километар према Лукићеву, погинуо је пилот Владимир Булат (47), док је изводио акробатски лет.

Србија 18.07.2019 | 11:19
Пилот погинуо у паду авиона
Пилот је настрадао у спортском авиону "Злин 526Ф". 

Истрага је у току, а обављаће је у два правца, једну ће водити истражни органи тужилаштва, а другу Центар за истраживање несрећа.

Током истраге требало би да буде утврђено да ли је у питању механички квар или погрешна процјена пилота.

Пилот Алексдандар Марић објашњава да "код одређених фигура које се изводе, мора добро да се прорачуна сигурна висина за безбедно извођење".

"Неки акробатски пилоти лете на минималној сигурносној висини да би авион извукли из неправилног положаја, што ниже. Тако делује ефектније на публику која гледа. То су фигуре које пилоти изводе на аеромитинзима, рецимо", каже Марић.

Напомиње да је погрешна процјена може да буде кобна.

"Ако се погреши у прорачуну, онда авион нема довољну висину да се извуче и урдари у земљу. Таквих трагедија било је доста у свету", каже Марић за Тањуг. 

Инспектори Центра за истраживање несрећа у саобраћају кренули су на лице мјеста како би обавили увиђај, казао је претходно за Тањуг директор Центра за истраживање несрећа у саобраћају Небојша Петровић. 

Навео је да је авион "злин 526Ф" пао у 8.30 у реону аеродрома Ечка.

Пинк је пренио да је спортски авион којим је управљао пилот Владимир Булат (47), пао је јутрос код спортског аеродрома Ечка код Зрењанина. 

Булат, који је иначе председник Аероклуба Зрењанин, изводио је акробатски лет. Авион је изненада пао и предњим делом се забио у земљу на дубини од око два метра.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ТУЖНА И РУЖНА ВИЈЕСТ

18.07.2019 09:45

Искрено саучешће из Републике Српске његовој породици и пријатељима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан СИМОНОВИЋ

18.07.2019 11:40

Искрено саучешће породици и пријатељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан СИМОНОВИЋ

18.07.2019 11:41

Искрено саучешће породици и пријатељима.

ОДГОВОРИТЕ