Има мјеста за западни Балкан

Урсула фон дер Лејен, новоизабрана предсједница Европске комисије, у својој агенди за Европу потврдила је да земље западног Балкана имају европску перспективу.

Свијет 17.07.2019 | 19:23
Има мјеста за западни Балкан
Иако у говору пред европским посланицима у сриједу није споменула проширење и углавном се оријентисала на јачање Европе, стварање бољих економских услова и јаче инсистирање на екологији, у агенди је посветила два пасуса питању нашег региона.

"Желим да поново потврдим да западни Балкан има европску перспективу и видим важну улогу у наставку реформског процеса широм региона. Дијелимо исти континент, исту историју, исту културу и изазове. Ми ћемо заједно градити исту будућност", написала је Фон дер Лејенова у агенди коју је понудила као окосницу свог рада у наредном петогодишњем мандату Европске комисије.

Нагласила је да подржава приједлог Европске комисије Европском савјету да буду отворени приступни преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

"Приступни процес нам нуди јединствену прилику да промовишемо и дијелимо заједничке основне вриједности и интересе", нагласила је Фон дер Лејенова.

Аднан Ћеримагић, аналитичар Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ) и добар познавалац европске политике, каже за "Независне" да је у два пасуса посвећена нашем региону Фон дер Лејенова истакла да планира наставити користити проширење за утицај ЕУ у региону и изградњу заједничке будућности.

"Чињеница да је Фон дер Лејенова у Европском парламенту добила тек 383 од потребних 374 гласа, између осталог, шаље сигнал да је парламент уморан од обећања и да очекује конкретне акције. Ту се негдје налази и политика ЕУ према западном Балкану. Ако ЕУ жели да буде актер с утицајем у региону, онда ће морати повратити вјеродостојност ЕУ међу грађанима, онима који су заинтересовани за реформе које ће регион приближити ЕУ, те међу онима који су у ЕУ уморни од проширења", сматра Ћеримагић.

Истиче да је Фон дер Лејенова у агенди за Европу обећала да ће радити на готово свим изазовима с којим се ЕУ сусреће, од климатских промјена и дигитализације до позиције ЕУ у свијету и код властитих грађана.

Неколико познавалаца бриселских прилика, који су пристали с "Независним" подијелити своје мишљење о новој предсједници Европске комисије под условом анонимности, сматрају да ће она слиједити линију Ангеле Меркел, њемачке савезне канцеларке, те да се то односи на проширење.

"Ако државе аспиранти буду спроводиле реформе, имаће шансу да се придруже ЕУ. Ако нема реформи, нема ни напретка. Зато што су Албанија и Сјеверна Македонија спровеле одређене реформе, имају шансу. У остале четири државе нема довољно политичке воље. Док год грађани у тим државама буду давали повјерење политичарима без политичке воље за проширењем, не могу се ни надати европској перспективи. То није до ЕУ или до Фон дер Лејенове, него до самих грађана", каже један познавалац бирселских прилика.

Један познавалац сматра да ће позиција Француске бити нешто резервисанија од Њемачке и да ће настојати у првом плану промовисати реформу унутар ЕУ па тек онда, евентуално, наставак проширења.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ха

17.07.2019 17:58

Имамо ми јос самсе само неце бити људи на балкану одосе сви на запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

17.07.2019 18:32

господина КУРЦА ! (мислим на Аустријанца) Он није за ту преставу и како даље??? Загријавање масе. Па ваљда је Турска на реду. Примјер је за Балканске дрзаве. Сто прескакат, од када цекају Османлије да удју у ЕУ ???

ОДГОВОРИТЕ