ЕП - Крај за "Орлиће": Испали од Велике Британије!

У-20 репрезентација Србије изгубила у осмини финала Еуробаскета.  Крај за младе кошаркаше, Велика Британија била превише тврд орах! Није помогла ни одлична партија Марка Пецарског који је дабл-дабл учинком покушао да спаси Србију веома непријатног изненађења.

Кошарка 17.07.2019 | 17:23
ЕП - Крај за "Орлиће": Испали од Велике Британије!
Непријатна вест из Тел Авива.

Репрезентација Србије у узрасту до 20 година завршила је учешће на Европском првенству у осмини финала, јер је наишла на бољег ривала - британску селекцију.

Србија - Велика Британија 72:77 (15:17, 18:19, 17:16, 22:25)

Изабраници Оливера Поповића пали су у "егал" мечу, одлученом у завршници.

Центар Србије Марко Пецарски вукао је екипу, постигао 23 поена за скоро 35 минута у игри, али то није било довољно да "орлићи" избегну елиминацију. Осим њега, двоцифрени у нападу био је још само Андрија Марјановић (10), али је све поене убацио до полувремена.

Уз Пецарског, Поповић је највише веровао у Стефана Момирова (девет поена за скоро 37 минута на паркету), али је он због пете личне грешке завршницу одгледао са клупе, као Ранко Симовић, чији је допринос био само за поен мањи.

При резултату 65:67, на 2:50 до краја, Никола Мишковић имао је шансу да изједначи са линије пенала, али ово није био његов дан (1/8 из игре), па је искористио само једно слободно бацање, за 66:67. Иако је "покупио" свој промашај, наш тим није то искористио, па је важна лопта припала ривалу.

Британац Кејн Хенри одговорио је поготком за "плус 3" (66:69), а исти играч је казнио лоше додавање Вука Вуликића и промашај Алексе Ускоковића да "одлепи" свој тим на вечерас значајних "плус 5" (66:71).

На 13 секунди пре краја, Ускоковић је убацио тројку за последњу наду нашег тима (72:75), али је Најл Дејвис Херис остао миран на "црти" и потврдио победу Британаца.

Најефикаснији у победничком тиму били су Кејн Хенри са 17 поена и Ромарио Спенс са 15. Њихова екипа играће у четвртфиналу против бољег из дуела Грчке и Немачке.

Било је мука, и то прилично великих, током читавог сусрета. Србија је током већег делга меча била у резултатском заостатку, на крају га сустигла, али ипак није успела да савлада веома “жилаву” репрезентацију Велике Британије, 77:72. Кључни моменти на овом мечу одиграли су се у завршна три минута последње четвртине, када српска селекција готово ништа није успевала да погоди, а ривали су везали пар добрих напада. Тако Британију већ сутра очекује нови сусрет, против Немачке у четвртфиналу, док ће Србија у разигравање за пласман од деветог до 16. места.

На старту прве деонице, није било превеликих изненађења. Играло се прилично равноправно и ниједна од репрезентација није успевала да се одлепи на осетнију резултатску разлику. Проблем за Србију представљала је чињеница да је Марко Пецарски већ након три минута морао на клупу због проблема са личним грешкама. Без њега на терену, Србија је лидера пронашла у Андрији Марјановићу, кошаркашу Мега Бемакса, који је у првој деоници дошао до седам поена уз одличан проценат реализације шута. По уласку у игру пар солидних потеза везао је и Михаило Јовичић, али је Србија после првих десет минута ипак губила резултатом 15:17.

Другу четвртину боље је отворила репрезентација Велике Британије. Напад српске селекције је прилично слабо функционисао. За уводних пет минута у овом кварталу, Србија је постигла смо само два коша, а до јединих поена успевала је да дође преко Марка Пецарског. Врло брзо је уследио одговор преко Николе Мишковићаи Андрије Марјановића, којим је репрезентација наше земље ушла у егал.

Међутим, након тога је поново виђен велики пад у игри. Србија није успела да дође до поена читава два минута. Грешке су се ређале једна за другом, а на полувремену је селекција Велике Британије имала предност, 36:33.

На полувремену, најефикаснији у редовима репрезентације Србије био је фантастични Марко Пецарски који је убацио чак 16 поена, од тога 12 само у другој четвртини, а пратио га је Андрија Марјановић са 10 постигнутих поена. Код Британаца, најбољи су били Робинсон са 9, односно Спенс са 8 постигнутих поена.

Ни почетак треће деонице, нажалост, није донео побољшање у игри српског националног тима. Ипак, уз помоћ тројки које су постигли Михаило Јовичић и Стефан Момиров, селекција Србије дошла је до изједначења после доста времена и очекивало се да ће у истом налету наставити да ломи Британце. Десило се, ипак, нешто потпуно супротно, пошто су ривали узвратили серијом 6:0 и поново отишли на нешто осетнију предност. Но, корак по корак и до краја четвртине Србија је успела да се поново резултатски врати, па је пред последњих десет минута губила са само два поена разлике, 52:50.

У последњој четвртини, коначно су српски кошаркаши били ти који су први искочили напред. После коша МаркаПецарског, Србија је први пут још од прве деонице дошла до предности, али је потом уследила велика резултатска клацкалица која је потрајала све до пред сам крај утакмице. Британија се једноставно није предавала, а на крају је она била та која је задала последњи ударац. Покушала је Србија преко пенал завршнице да извуче „вруће кромпире“, али у томе није успела, па је репрезентација Велике Британије тако дошла до огромног изненађења, 77:72.

Српском националном тиму ни овога пута није помогла фантастична партија Марка Пецарског, који је завршио са дабл-дабл учинком. Убацио је 23 поена уз 11 скокова. Андрија Марјановић је остао на 10 поена из првог полувремена и поред кошаркаша црно-белих био је једини двоцифрен у репрезентацији наше земље.

Код Британаца, истакли су се Кејн Хенри са 17 поена, као и Ромарио Спенс са 15 поена. Двоцифрени су још били Дејвид Херис и Нејтан Дилејни-Робинсон са по 11 убачених поена.

Србија тако одлази у разигравање за пласман између деветог и 16. места, док ће Велика Британија играти четвртфинале против Немачке у току сутрашњег дана.

СРБИЈА - ВЕЛИКА БРИТАНИЈА 72:77
Арена: "Шалом Зисман"
Гледалаца: 200
Судије: Јануш Чалик (Пољска), Давид Романо (Израел), Алесандро Перћивале (Италија)

Србија: Јовичић 9, Матић, Пецарски 23, Ускоковић 7, Вуликић, Ђорђевић, Марјановић 10, Мишковић 4, Момиров 9, Симовић 8, Стајчић 2, Тадић

Велика Британија: Херис 11, Хенри 17, Китенге 8, Раунд 8, Спенс 15, Перез 3, Клири 2, Хејден, Пауел, Кили, Рејнолдс-Кеита 2, Робинсон 11

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Фиба Еуробаскет - У20

Коментари / 0

Оставите коментар