Пунољетство "Српске Опен": Свјетски, а наш турнир!

Тениски турнир у Бањалуци "Српска Опен", прославиће од 9. до 15. септембра ове године пунољетство - биће одржан по 18. пут на теренима Младости у парку "Младен Стојановић".

Тенис 18.07.2019 | 12:07
Пунољетство "Српске Опен": Свјетски, а наш турнир!
Директорка турнира "Српска Опен" Лана Поповић је нагласила да је ово једини турнир у Босни и Херцеговини који се бодује за АТП листу Свјетске тениске федерације и да је у бившој Југославији између другог и трећег мјеста по важности. 

"Сами знате колико је важно имати у континуитету овакав догађај какав је 'Српска Опен', који је професионалан и гдје играчи добијају АТП бодове за листу по којој се рангирају сви најбољи свјетски тенисери попут Новака Ђоковића, Роџера Федерера или Рафаела Надала. Ове године ћемо имати турнир и у синглу и у дублу, као и квалификације и посебну прославу нашег пунољетства", рекла је директорка турнира и додала да је Бањалука у истој седмици са турнирима у Шћећину, Севиљи, Истанбулу, Шангају и челенџеру у САД.

Према њеним ријечима, ове године побједник челенџера "Српска Опен" освојиће 80 бодова, за разлику од прошлогодишњих 100.

"Да смо жељели да останемо на 'стотки', морали бисмо да подигнемо наградни фонд на 94.000 евра што је превише за нас, па смо узели 80 бодова, а смањили на пола наградни фонд (46.600 евра). То не значи да смо смањили квалитет јер бодови готово да и нису смањени", изјавила је Поповићева и подвукла да су осим бројних спонзора турнир подржали и предсједник Републике Српске, Влада РС, Министарство породице, омладина и спорта и Тениски савез РС.

"'Српска Опен' је свјетска промоција града и Републике Српске јер се тенис прати свуда, а међу њима и на 'грен слемовима' наступају играчи који су током каријере наступали и на нашем турниру. Прошле године био је Јанко Типсаревић промотер, наступали су раније Виктор Троицки и многи други. Феликс Ожер је претрошле године био овдје као јуниор, а данас је међу 20-ак најбољих на планети. Тога људи морају да буду свјесни, јер је ово свјетски турнир. Једини смо из БиХ, а у региону смо трећи јер изнад нас су једино АТП турнир у Умагу и словеначком Порторожу".

Синиша Симеуновић, директор Тениског клуба Младост, подсјетио је да су ове године промијењена правила па ће четворица играча морати да играју квалификације.

"Имамо једну 'вајлд карту', долази нам 48 тенисера у костур, надам се да ћемо то одрадити као и досад. Играће се на четири терена, а Младост као домаћин ће да добије пет 'вајлд карата' које ћемо да подијелимо. Надам се да ћемо неком младом перспективном играчу из Србије дати једну".



Менаџер турнира Озрен Ђурђевић је нагласио да никако није мало то што освајач "Српске Опен" добија 80 бодова, а као илустрацију је навео да полуфиналиста Умага или Дохе, добијају по 10 бодова више.

"А наградни фонд турнира у Дохи износи милион и 300 хиљада долара. Четвртфиналиста Пекинга, чији је наградни фонд 6.5 милиона долара добија такође 90 бодова. Кад би данас Бањалуку освојио нпр. Енди Мареј, онда би са 222. мјеста АТП листе скочио на 160. позицију. Јасно је да је значај бодова велики", додао је познати бањалучки тениски судија, који се недавно вратио са Вилмблдона.

"У Бањалуци су наступили бројни играчи врло атрактивни, Дијего Шварцван, Томас Белучи, Виктор Јонеску, који је рекао да му је 'Српска Опен' омиљени турнир што показује да смо свјетски догађај. Имали смо овдје и Џејмија Мареја, рођеног брата Ендија Мареја. Евидентно је да Бањалука за многе од њих представља одскочну даску за даље. Морам да нагласим да новац није пресудан за играче који долазе у Бањалуку већ АТП бодови и пробијање на листи која им омогућава наступе за оне највеће турнире".

Милица Кондић, портпаролка компаније мтел која је дугогодишњи спонзор бањалучког челенџера најприје је честитала 18. рођендан "Српској Опен".

"Јасно је свима да је ово важан турнир, због чега је и наша компанија уз 'Српску Опен' дуго година а тако ће бити и у будућности. Ове године смо припремили поклоне за публику, али и стримове, па ће сви важнији мечеви приказани директно на интернету за све оне који не буду могли да дођу лично да уживају у 'бијелом спорту'", изјавила је Кондићева и у шали се добровољно јавила да пресјече рођенданску торту, што јој је и обећао директор ТК Младост.

Влатко Вукотић из Проинтера придружио се рођенданским честиткама и нагласио да се недовољно истиче значај бањалучког челенџера.

"Нисмо понекад свјесни шта имамо јер је у питању прави мали драгуљ. Ако смо 17 пута досад организовали турнир на високом интернационалном нивоу, ако су сваке године долазили тенисери са респектабилним каријерама у свјетским оквирима, онда ми се чини да је задатак свих нас да додатно промовишемо 'Српску Опен'. Да сви у Бањалуци у септембру осјете турнир као свој и да сви дишемо кроз 'Српску Опен'. Вјерујем да је то потребно турниру јер то свакако заслужује, а ми ћемо из компаније Проинтер учинити додатни напор да додатно унаприједимо бањалучки челенџер".

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар