Прича: Трка за вјечност, трка удвоје...

Зашто су 23. септембар, 13. јануар и 6. јул круцијални датуми? Ђоковић у потери за Федерерових 310 седмица на врху АТП листе и вечна прича о "најбољем свих времена".

Тенис 18.07.2019 | 00:00
Прича: Трка за вјечност, трка удвоје...
Три дана је прошлог од још једног епског финала Вимблдона, и још једне, 16. гренд слем титуле Новака Ђоковића. Емоције су се до сада стишале, те је из ове позиције лакше анализирати невероватан успех нашег аса.

Пред њим сада су још само Рафаел Надал са два више гренд слем пехара и човек којег је нико не зна како Ноле са углавном врло просечном представом победио у Лондону, Роџер Федерер са укупно 20.

Прича о најбољем свих времена последњих година је добила на снази и убрзању када су сви схватили да је на сцени најбоља генерација која је икада узела рекет у руке. Ту се пре свгеа мисли наравно на "велику тројку" коју чине управо момци из Базела, Манакора и Београда. Овако поређани нису случајно, јер та линија одговара њихових годинама, али и броју гренд слем титула. Међутим, када би их поређали по времену проведеном на првом месту АТП листе, Рафа би био последњи.

По многима, његових 196 недеља на врху, није ипак довољно за причу о највећем. Као и податак да је три четвртине гренд слем титула, али и већину АТП турнира освојио на шљакастој подлози, јер је чак 12 пута покорио Ролан Гарос. Истина, има он пехаре и са остала три гренд слема, исто као и његови највећи ривали, што је практично незабележено у историји тениса, тако да нико не може да каже да Шпанац није свестртан играч. Али бројке су сурове те "краљ шљаке", уколико у будуће време не буде почео да гази подједнако и на осталим подлогама, тешко да може да уђе у причу са Новаком и Федексом за "највећег".

Пре свега, то "највеће" зависи од перспективе, али и услова. Федерер је већину највећих титула освојио док су Надал и Ђоковић тек почињали да се брију, у по многим једној од најлошијих периода у историји тениса, која је почишћена када су ова двојица стасала. Да не набрајамо имена, али било је ту и "пијаних" Руса и "ограничених" Аустралијанаца и Американаца. У том периоду, пре "велике тројке" гренд слемове и олимпијска злата су освајали људи који сада не би било врло могуће ни у првих 50. И по квалитету, и по посвећености.

Али управо је снага Федерера у томе што је прихватио изазов два клинца и добро им загорчао врхунац каријере. Посебно Рафи којег је умео и уме да побеђује када се овај чини најјачим (осим  на шљаци, наравно). Што је показао и доказао прошлог петка у Лондону. Швајцарац није дозволио да га, као и његове пређашње ривале, поједе најезда младих асова, већ је остао на врху и чинио их бољим. А и саму борбу.

А она је рапламсала тројно ривалство какво се не памти и које ће, по свему судећи и изродити најбољег тенисера свих времена. Питање је само ко ће из ове паклене трке изаћи као победник.

Парметри су следећи - број гренд слемова, број мастерса, број завршних мастерса, број АТП титула, седмице проведене на врху АТП листе. Федерер за сада доминира у првој (20), трећој (102) и четвртој колони (310), а Надал у другој (34). Што се тиче Нолета, његове цифра кажу овако - 16 гренд слемова, 33 мастерса, 5 завршних мастерса, 75 АТП титула и 260 седмица на врху.

У причу о највећем укључујемо легенду светског, али пре свега хрватског и сплитског тениса, Горан Иванишевића.

"Посебна особа је Новак. Ја сам се после ко зна колико времена осетио добро на тренингу, да те неко пита, интересује се за твоје мишљење, визију, послуша те... А толико је постигао. Заиста је невероватна комуникација и поштовање у његовом тиму", изјавио је видно расположени Зец за хрт.хр, који је један од ретких који је освајао Вимблдон и као играч и сада као тренер, "Мислим да се сада прича о најбољем тенисеру свих времена закувала. Посебно након онаквог финала Вимблдона. Мислим да може да га престигне по времену проведеном на врху АТП листе. Теже ће бити по броју гренд слемова, али не кажем да није могуће. На пример, он је сада велики фаворит на УС опену пошто му се самопоуздање довољно подигло до небеса. Ако остане здрав следећа година може бити посебна. Он је човек који сваки дан жели да буде све бољи, а има све. Наравно, може он још неке ствари да поправи, пре свега сервис и неке ствари око форхенда"

Не треба да се заборави и на то да  је Ђоковић једини од њих држао сва четири гренд слем трофеја одједном, али и да је једини у историји покорио свих девет мастерса. У игру улази и међусобни однос победа и пораза где је Федерер дефинитивно најслабији, пошто има негативан рекорд са обојицом, док је Ноле "позитиван", а Рафа "половичан".

Такође, Ноле је већ стигао Швајцарца са пет година завршених на лидерској позицији, те другу позицију деле са Џимијем Конорсом, док је први са шест Пистол Пит Сампрас. Рафа је чак четири године завршио на првом месту.

И с обзиром на њихове године, а Федереру је 37, Рафи 33, а Новаку 32 играју значајну улогу. Питање је да ли ће Швајцарац имати снаге да  анстави да осваја гренд слемове, нарочито ако се буде сударао са Србином који је за њега прави "криптонит" када су у питању битке за четири највећа трофеја. Чак три пута га је савладао у финалима "Федереровог" Вимблдона, те је јасно да је у великој психолошкој предности из које црпи снагу када се нађу очи у очи.

Број АТП титула нико више не узима као валидан податак у борби за најбољег свих времена, у мастресима Федерер заостаје, те је јасно да ова трка удвоје, осим гренд слем титуеле, као веродостаојан параметар узима још само време на врху АТП листе.

А он каже да је Новак са 260 седмица пети на "вечној листи", испод Џимија Конорса (268), Ивана Лендла(270), Пита Сампраса (286) и Роџера Федерера (310).

С обзиром на садашње стање ствари на АТП листи (ЂОКОВИЋ 12.415 поена, 2. НАДАЛ 7.945, 3. ФЕДЕРЕР 7.460) јасно је да ће Конорс (9. септембар) и Лендл (23. септембар) морати да пропусте Новака пошто ће их сигурно ухватити. Иако до краја сезоне брани велики број бодова, следи период сезоне на тврдим теренима и у халама, где је он без сумње најбољи. До 23. септембра играју се три важна турнира, УС Опен и мастерси у Канади и Синсинатију где је наш ас брани 3.045 поена. Пред Роџером је само 780 поена, а Рафом 1.720. Како сада ствари стоје, Новак једино ако буде одиграо катастрофално, може да им пружи неку прилику, али тешко.



У међувремениу, Федерер ће највероватније престићи Рафу на другој позиција АТП листе, али би овај након УС Опена могао да се врати на другу позицију, а потом угрози и прву јер није играо прошле године након њујоршког гренд слема.

Да би стигао и престигао Пита Сампраса на вечној листи наш ас мора да остане на челу каравана до "српске Нове године", 13. јануара 2020, а да би стигао и престигао рекордера Федерера до 6. јула исте године. А уколико буде успео да преживи крај ове и почетак наредне године, шансе су му велике. Од септембра до јануара пред њим је одбрана 2.500 бодова, а ако нас подаци и резултати не лажу, Ноле је након освајања Аустралијан опена имао све до Вимблдона приличну просечну годину у току које се може похвалити само титулом из Мадрида. Свеукупно, у том периоду 2020. брани 4.635 поена, што за њега заиста није драма.

Уједно, ако би ми то пошто за руком, успео би да се изједначи са Пистол Пит Сампрасом са шест такмичарских година које је завршио на лидерској позицији. А ако у томе успе, уз још који гренд слем, нема сумње да је на путу да и званично постане најбољи тенисер свих време, жеља која у њему гори већ годинама, што више ни не крије.

Јасно је да је пред нама можда и најинтересантинији период у новијој историји белог спорта који би могао да заврши ту вечну дебату ко је најбољи свих времена. Стартни бројеви су подељени, фаворит је одређен, почињемо са одбројавањем.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар