Долазе нове паклене врућине

Ко се жалио да му је стигла јесен, наредни викенд ће га ипак угријати. Наиме, широм Европе очекује се постепени пораст температура.

Свијет 17.07.2019 | 14:41
Долазе нове паклене врућине
Нове паклене врућине пријете западу Европе већ за седам дана. Према прогнозама топлотни талас могао би погодити подручје које је захватио и прошли топлотни удар, док ће се наши крајеви налазити на граници, пише Истрамет. Заправо, невјероватно је колико све иде у смјеру сезонске прогнозе “Аццуwеатхера” с краја маја.

Тада је објављена дугоочекивана сезонска прогноза за љето у Европи. Прогноза је најављивала турбулентне метеоролошке догађаје у већем дијелу континента, посебно на Балкану.

Главна метеоролошка вијест била је да ће доминирати дуготрајни топлотни таласи, од Португала и Шпаније па све до Пољске и Мађарске.

– Топлина ће у Европи бити дуготрајнија у односу на прошло љето када су рекордне температуре ваздуха забиљежене у дијеловима Португала, Белгије, Холандије, Њемачке и Скандинавије, али су углавном трајале само седмицу. 

Најтоплији градови у Португалу и Шпанији имаће вишедневне валове врућина с температурама изнад 43 степена, што ће повећати ризик од појаве великих пожара, укључујући дијелове средње Европе.

Док ће суво и вруће љето доминирати великим дијелом Европе, Балкански дио ће бити се на удару јаких олуја током цијеле сезоне. Иако регија неће бити имуна на топлотне валове, трајање екстремне топлине биће ограничено на мање периоде.

Снажне грмљавинске олује нарочито ће погађати Грчку, Србију, Румунију и Бугарску, као и околне медитеранске земље, но и дио источне Европе могао би се наћи на њиховом удару – објавио је “Аццуwеатхер” 21. маја. И досад се обистинило све.

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ух ух

17.07.2019 18:43

Ех кад видим ову слику горе зазалим сто сам водолија а нисам вода.

ОДГОВОРИТЕ