Кривичне пријаве против управе

- Представници шест од осам синдикалних организација при "Жељезницама Републике Српске" поднијели су Окружном тужилаштву у Добоју кривичну пријаву против управе предузећа из 2012. године и тадашњег Надзорног одбора због "несавјесног пословања, нанесене вишемилионске штете када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса, те закључивања штетних уговора".

Република Српска 17.07.2019 | 14:02
Кривичне пријаве против управе
Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је данас новинарима да су о тадашњим одлукама управе да буде умањен топли оброк, укинут регрес и умањене накнаде из колективног уговора синдикати обавијестили и контролне органе у "Жељезницама", као и надлежне инспекције који су утврдили незаконитост тих одлука.

Он је најавио подношење нових пријава против тадашње управе која је склапала штетне уговоре по разним основама.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин очекује да ће пријаве и послије седам година имати ефекта.

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић вјерује да ће институције Републике Српске испитати наводе синдиката.

"Управа `Жељезница` покушава да спроведе без синдиката нову систематизацију радних мјеста, гдје је више него оправдан страх да би добар дио радника могао остати без посла", каже Тепавчевић.

Он је најавио да ће данас у Добоју бити одржана тематска сједница о стању у "Жељезницама Републике Српске" на којој ће Предсједништво Конфедерације синдиката Српске заузети став и донијети закључке са намјером да у наредном периоду буде организован велики скуп свих синдикалних организација Конфедерације као припрема за евентуално организовање генералног штрајка.

Тепавчевић је додао да ће закључци са данашњег састанка Конфедерације бити представљени на конференцији за новинаре која ће почети у 14.00 часова.

Подношењу пријава Тужилаштву нису присуствовали представници Синдиката машиновођа из Бањалуке и Независног синдиката жељезничара Републике Српске.

Представници шест синдикалних организација одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање радних права.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске. 

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Машиновођа

17.07.2019 12:15

Све то пада у воду , нема ту машиновођа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

К.К.

17.07.2019 16:13

Коме подносите пријаву-- КАДИЈИ-- па да хоце да раде неби било криминала ни у једном дрзавном предузецу,зар вам народе није јасно да хоце да економски унисте Реп.Српску .

Name

катанац

17.07.2019 12:31

Зељезнице РС су пропало предузеце. Губитас који се одрзава кредитима тј. парама порезних обвезника. Слиједи потпуно гасење ове пропале ухљебницке фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подршка влади

17.07.2019 12:49

хапси багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.07.2019 13:55

Тако је. Ухљеби који ниста не раде а плату примају, јос би и страјковали..гази багру. Предсједнице Додик само нареди и бицемо ту багру палијама.

Name

Ре

17.07.2019 14:36

Такоје, преставници синдиката који ништа нераде и њих интересује колективни да неби остали без ти небитни и измишљени радни мјеста , ко од њих 6 ради ноћну смјену , ниједан, осим Марина који буде код куће а води се да чува ст. Сводна, пошто је станица затворена.

Name

А кривичне пријаве

17.07.2019 14:31

А кривичне пријаве проти управе у јавном предузећу Путеви а посебно против директора Нешића , исто држи Днс , гдје год Днс криминал и корупција , мање странке а висе криминала нигдје на свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНГ.АКТИВ

17.07.2019 14:42

Сада тражите правни оквир, а посебно Симо кои је са Петком на челу уз подршку Станојевић и Субашића и свих шефова р.јединица уцјењивали, претили радницима да се разбије јединствени синдикат тадашњи ЖРС. А данас си нај гласнији када је све пропало покрадено и вођено нестручно.Касно дволични синдикалци и људи само од личног интереса.Себе и свое сте задовољили запослили , па није вас ни срамота, а гдје вам је мућак, ужива на Спречи.И сви сте гласали и лобирали за данашњи режим власти, па ми малобројни испаштамо због вас.Ништа им Милораде немој дати већ прво њи хапси и затварај на челу са партиским активистима, а посебно ДНСа активисте.Удри багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лондонски ђак

17.07.2019 16:46

Ударио брат на брата,Добојски социјалисти на добојски днс.ЛИПАЧКИ КЛАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

17.07.2019 18:34

Он се боре за права радника а ни један од њих нема мање од 50 год, да су поштени препустили би то млађим радницима да они то воде а ови стари требају да иду у пензију , поготово Симо и Марин који имају преко 40 год стажа , а више од пола стажа нису радили своје послове за шта имају квалификацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

18.07.2019 09:54

Чим то објављује РТРС и има на њиховом ТТХ то је борба између странака , вјероватно хоће да сруше ДНС , обренко и његов поп јеринић, а што се тиче синдикалаца па ни један нема испод 50 година а Симо и Марин одавно да је праве државе били би у пензији и препустили младим радницима да се боре за себе.

ОДГОВОРИТЕ