Тегелтија брани судску власт

Наводећи да чланови ВСТС-а нису обавијештени о закључцима који су донесени на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, него да су о њима сазнали из медија, Тегелтија је поручио да ти закључци и тражење оставки уопште не обавезују чланове ВСТС-а.

Босна и Херцеговина 17.07.2019 | 11:38
Тегелтија брани судску власт
- Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија рекао је данас да би формирање истражне комисије Парламентарне скупштине БиХ која би испитала рад правосуђа у БиХ било неприхватљиво, недопустиво, неспроводиво и грубо мијешање у рад правосуђа.

"Морају постојати границе. Какво је партнерство када разговарате о правосуђу, а нико вас не позове. Ми морамо указати на девијације које повређују правосудни систем. Морамо послати поруку свима како да се поставимо у оваквој ситуацији" рекао је Тегелтија на сједници ВСТС-а у Сарајеву.

Наводећи да чланови ВСТС-а нису обавијештени о закључцима који су донесени на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, него да су о њима сазнали из медија, Тегелтија је поручио да ти закључци и тражење оставки уопште не обавезују чланове ВСТС-а.

"Увјерен сам да ови закључци превазилазе надлежност парламента, посебно истражна комисија као грубо мијешање у рад правосуђа. Хоће ли нас довести у ситуацију да нас министри испитују, да идемо на нека саслушања. Нису примили к знању Извјештај о раду ВСТС-а, а нико није био тамо од нас да га представи", истакао је Тегелтија.

Он сматра да се ВСТС мора огласити поводом ових закључака Представничког дома.

"Ово је мијешање законодавне у судску власт. Често сте могли чути од посланика у парламенту да се измијени концепт избора, да парламент бира чланове ВСТВ-а. Мислим да је то погрешна концепција. Али, као Савјет треба да реагујемо", истакао је Тегелтија.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић навела је да је судској власти уставно загарантована независност, самосталност и да се друге двије гране власти не смију мијешати.

Према њеним ријечима, свачији рад подлијеже разматрању и критици, али "кршити грубо права, нападати правосуђе на такав начин, то је несхватљиво".

"Лидер смо у региону по оваквом раду извршне и законодавне власти. Да ли ми као судска власт можемо доносити закључке којима бисмо натјерали законодавну власт да усваја законе. Не можемо. Иако нам се многи закони не допадају. То говори јасно о кредибилитету људи који су изабрани, који могу истовремено бити и министри и посланици", рекла је Јукићева.

Судија и члан ВСТС-а Горан Незировић подржао је Тегелтију, али је рекао да не мисли да Савјет треба да реагује путем било каквог саопштења, те да ВСТС-у не треба конфронтација с извршном и законодавном влашћу.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на сједници 26. јуна није примио к знању извјештај ВСТС-а за прошлу годину, а међу усвојеним закључцима су да ВСТС у комплетном саставу поднесе оставку, те да у парламентарну процедуру, по хитној процедури, буду достављене измјене и допуне Закона о ВСТС, као и да буде формирана истражна комисија која би испитала рад правосуђа у БиХ. 

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

17.07.2019 09:43

Наравно да морају постојати границе!Твоја диплома је примјер тога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја б лука

17.07.2019 10:03

Он није ни средњу сколу регуларно заврсијо као ни јукицка а о факултету да неприцам јад и цемер засто људи.сиротиња изгину да нас несколована багра пљацка

Name

ре

17.07.2019 10:56

систем правосудне власти се мора ставити под контолу законодавне власти, јер без тога ова власт функционисе као отуђени центар моци који контролисе пар људи који су на различите нетранспарантне начине ставили под котролу ВСТВ. То није добро за дрзаву и у том погледу се мора мјењати устав и све испод....демократија, грађани изаберу политичаре, непосредно изабрани политичари (парламент) контролише судску власт, они су одговорни за рад/нерад и они да и због тога могу или поентиерати или изгубити на изборима.

Name

МК

17.07.2019 13:20

ДОЗА .1/2Г.

Name

ре Ја б лука

17.07.2019 15:25

Надам се да си тролл јер не могу вјеровати да неко тако неписмен прича о "нешколованој багри"

Name

гуз

17.07.2019 09:56

Рузица Јукиц,родјена Кресиц,лидер нецега.....каква спрдња...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ружо румена....

17.07.2019 10:03

Ви сте ти који су деградирали и ових 1% правне државе у БиХ! Направили закон да могу бити доживотни чланови ВСТС и да им нико не може ништа чак и када им се предсједник бави "ПОТКИВАЊЕМ" иако закн забрањује таквим да се баве занатском дјелатношчу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

17.07.2019 10:10

Битангу наркомана 40 година на робију насмркан по цирав дан смеце муцаво

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

17.07.2019 10:11

Јос који дан и лола це отворено реци,свакоме..ОДЈЕБАУС...МОЗЕ МИ СЕ..и то це оно сбрстури фа ни он не разумије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луј Пети

17.07.2019 10:53

Па ти и те твоје перушке, шта марсовци пали снеба, нико вас несмије питати, ником неодговарате. Е кад би то потковани могло. Порковица ти спала и вуче се траг, км, еурићи, куне, долари, ма све примаш

Name

Слобода

17.07.2019 10:40

Зивио Тегелтија. Зивјела РЕПУБЛИКА СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.07.2019 13:09

Зивио, а ови крезуби сто мрзе Републику Српску па нападају Тегелтију нек поцркају.

Name

Милан Мића Тегелтија

17.07.2019 14:38

Имам пара ко пљеве! Све ћу да вас тужим, ништа ми не можете! Владаћу док Додо не сахрани РС! Неће то скоро, агонија ће дуго трајати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо Ковач

17.07.2019 15:38

Поткивање је цијењен и исплатив занат.

Name

Тегелтија

17.07.2019 15:39

ако си постен засто конацно не покренес процес убиства давида драгицевица док то не урадис а има јос много тога ти немас право ни да се бранис ако имас и најмању трунку људског достојанства???

ОДГОВОРИТЕ