Прва Додикова проба посланика

Посланици из скупштинске већине су упозорени да сутра морају бити присутни у НСРС и дати подршку Додиковом ставу, по коме је оспоравање Хрватској да гради Пељешки мост угрожавање виталног националног интереса Републике Српске.

Босна и Херцеговина 17.07.2019 | 11:16
Прва Додикова проба посланика
- Док се Срби у Хрватској третирају као стока ситног зуба, Милорад Додик иде дотле да изградњу Пељешког моста проглашава за српски национални интерес - написао је на свом Тwиттер профилу министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић, поводом Додикове одлуке да се позове на витални национални интерес у Предсједништву БиХ у вези са мостом који гради Хрватска. 

Он је оцијенио и да је хрватски интерес одједном постао српски интерес, упућујући тиме јасну критику на јучерашњу Додикову одлуку. 

Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници сутра ће се изјаснити о Додиковом мишљењу да је угрожен витални национални интерес Републике Српске код изградње Пељешког моста.

Своје мишљење о угрожености виталног националног интереса у Народној скупштини ће образложити и Милорад Додик.

За потврду Додиковог става потребне су двије трећине посланика у НСРС и за то му је потребно присуство свих посланика из скупштинске већине, међу којима је и знатан број оних који су, како се у јавности зову, постали папци, јер су прелазили из једне у другу странку и гурали се под Додиков "кишобран".

Како БН сазнаје, врши се прозивка свих посланика у скупштинској већини да сутра обавезно присуствују посебној сједници НСРС.  

Према нашим изворима, до посланика из скупштинске већине је стигла порука "великог шефа" да сутра морају бити присутни у НСРС и дати подршку Додиковом ставу, по коме је оспоравање Пељешког моста угрожавање виталног националног интереса Републике Српске.

Иако су извори опозиције тврдили да неће подржати Додиков став да је угрожена РС што Федерација БиХ оспорава градњу Пељешког моста, који гради Хрватска на правцу Пељешац - Комарна, ту дилему у поподневним сатима је разјаснио шеф посланичког клуба ПДП-а Перица Бундало, који је рекао да ће ПДП подржати Додика.

Предсједништво БиХ на сједници у уторак је прегласавањем, са два гласа за и једним против, донијело закључак којим се Хрватска позива да заустави изградњу моста Пељешац те да разговором ријеши сва отворена питања, јер БиХ има право на приступ отвореном мору.

Уколико се то не догоди, БиХ ће покренути поступак мирења, а уколико буде потребно, покренуће поступак пред Међународним судом за право мора. За такав закључак гласали су чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, док је предсједавајући Предсједништва Милорад Додик био против тога.

Додик се позвао на витални национални интерес Републике Српске, након чега је услиједила и посебна сједница НСРС која са двије трећине подршке може оспорити закључак Предсједништва.

(БН)

Коментари / 65

Оставите коментар
Name

Спасојка

17.07.2019 09:23

Унука ће сигурно подржати свог преЦједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет он!!!

17.07.2019 10:00

Дај јадан мани се супљи прица, заустави одлазак насе младости из цијеле БиХ, ријеси убиста, ко је убио Давида Драгицевица, ко је казњен због срамне конференције гдије је студент два факултета назван лоповом и наркоманом!!' Ко да ти слуса твоје небулозе и глупости од који се не зиви!!! Ти си србин само због свога богаства и пљацкања РС...Колико си провео у рову стварајуци РС??? Дали јос има глупака да насиједају ма твоје бомбастицна и лазна обецања!!!

Name

Братство и јединство

17.07.2019 10:30

Ето га.На сцени.Односно на мосту.

Name

Исток

17.07.2019 10:56

Ова будала свој лицни интерес прогласи Националним интересом. А хор будала то подрзи у куплерају који се зове скупстина.

Name

СНСД + Бурле Милокрад

17.07.2019 11:04

Папцине свих земаља објединимо се!

Name

Ја

17.07.2019 11:07

Јбт упорно тражим исправан термин за скупштину РС. То је то, дефинитвно "Куплерај"

Name

Ре

17.07.2019 13:25

Витални национални српски интерес да се не би Хрватска тузила?!!! Па јбте ово здрав разум не мозе схватити!!!

Name

Ре СВИМА

17.07.2019 14:01

Апсолутна подршка пресједавајућем предсједништва БиХ. Хрватска већ гради тај мост, ЕУ је издвојила део новца за изградњу, да је нешто спорно вјероватно би то препознали у Бриселу. Мост на ријеци Сави почиње са изградњом у Августу ове године, део новца је дала ЕУ. Сад што неки још нису формирали ни кантоналне скупштине, што нема неких Влада кантона, што се још увјек незна ко ће бити парламентарна већина у парламенту ФБиХ, што још нема састава нове Владе ФБиХ, што још нема новог предсједника и његових замјеника у ФБиХ што се федералци не могу договорити око новог састава СМ, и још по неки мањи проблемчић, то не интересује ни Комшића ни Џаферовића,битнији су МОСТОВИ.

Name

Један

17.07.2019 15:19

Мислим да је сваком јасно сада засто је милолрад онало зурно одјурио у мостар цовицу на ноге.....да прими инструкцију ( и бог зна ста јос) како да гласа

Name

@Ре СВИМА

17.07.2019 15:37

Браво боте!!! Можеш мислити какви би тек били економски резултати у федерацији да им је све формирано као код нас, ако су нас и такви у свему прешли?

Name

Ре ре свима

17.07.2019 15:42

Е нек си нам објаснио паметњаковицу.. хоцес тако дати и подрску кад ти из федерације сутра буду пукли вето а тице се Рс?

Name

Ре СВИМА

19.07.2019 15:52

Који су то економски резултати у ФБиХ!!! Који то вето може уложити ФБиХ а тиче се РС???

Name

Захвала

17.07.2019 09:30

Хвала Баја за Олују Национални интерес је заборавит Олују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

17.07.2019 11:43

Паметном доста :Д хттпс://вијести.ба/цланак/454498/комсиц-додик-упада-у-замку-са-потезањем-виталног-ентитетског-интереса

Name

Скептик

17.07.2019 12:15

Хоће ли Драшко Станивуковиц послушати свог Перицу Бундала и подржати Додика? Гласање ће показати да ли је Драшко прави опозлзиционар или је тројанац у опозицији.

Name

Е

17.07.2019 09:33

Ето вам прилике опозицио, па ваљда имате бар 1-ог више од 1/3. Хаха опет ће вам направит неку зврчку. Уосталом шта год урадите ви сте дојни. Ако будете против бићете издајници, ако прихватите ви нисте опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел,Бањалука

17.07.2019 13:39

Одговор за овог колегу @Мој Даниеле,који казе да ја никакав СДС-овац нисам (мозда једино због латинице,на којој се извињавам,лаксе ми је са телефона) Ја сам се у коментару испод јасно декларисао да цу остат уз Српску Демократску Странку и прекосутра....Да се надам,да це Мирко бити паметнији и искуснији од вас дискутаната на овој теми и подрзати Додика сутра....Али исто тако,ако вецина,и Мирко буду сутра против Додика,да од прекосутра је то и моја одлука,иако сам данас писао другације....И да истом енергијом идем уз СДС,и ако сутра уринирају по Додику.....Јеси ти исти такав,или цес тразити другу странку ако сутра наси посланици подрзе Додиков вето?

Name

Даниел,Бањалука

17.07.2019 09:36

Никад нисам био Додиков фан,напротив...али у оваквим ситуацијама као сутра у НСРС,мој СДС би,по мени,требао подрзати национални вето,уопсте не улазеци у проблематику...Јер било би јако опасно да се успостави систем у којем је могуце у Сарајеву прегласати српског цлана Пресједниства Босне и Херцеговине,ма како се он звао,и било која ствар била у питању,због које је потегао витални национални интерес!....Овдје је вјероватно у питању неки Додиков деал са Цовицем (као сто је и Комсицев са Дзаферовицем),а најмање национални интерес....али цисто због будуцности,треба јасно ставити до знања да нема прегласавања Срба у Сарајеву...СДС би сам себи пуцао у главу ако сутра не стане иза овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Данијел Бања Лука

17.07.2019 09:57

А није опасан преседан да се витални национални интерес без икаквог основа проглашава виталним националним интересом по РС ?

Name

Мој Данијеле

17.07.2019 09:58

Ниси ти СДС-овац ако тако размишљаш. Ваљда је Додик прије свога вета требао обезбиједити српску већину. Овако доводи у ситуацију све оне који сматрају да он погрешно ради и уништава РС гласају против његовог приједлога. Он се повезао са Хрватима нашим вјечним непријатељима па нека сам куса своју кашу. СДС ако хоће да буде озбиљани да се нешто пита у будућности неће подржати ову Додикову будалаштину за хрватски интерес, витални интерес Срба. Па то нема нигдје.

Name

Вук

17.07.2019 09:58

Не лупај ко Максим по дивизији ,зна се ста је национални интерес, зна се да Бурлу могу прегласати, али не могу наметнути ставове обзиром на могуцност позива на национални интерес, и зна се да је ово Хрватски, не српски национални интерес и да је ово интерес Бурлиних и других тајкунских фирми, а не интерес србског народа.Јос једном не брљезгај људски гада

Name

@Даниел

17.07.2019 10:10

Момак, јеси ли ти излазио на РЕФЕРЕНДУМ? Јеси ли се потписивао када је Додик слао честитке ОХР-у? Треба ли да наводим даље или те памћење слабо служи!!!! Никакав СРПСКИ интерес не постоји....све су то ЛИЧНИ интерсеси великог Баје на који народ више неће насјести!

Name

Даниел,Бл

17.07.2019 10:36

На тзв "референдум" нисам излазио,и цак сматрам великим гријехом Младена Босица сто тада није рекао "мозе референдум,није проблем,али не мозе 7 дана пред изборе 2016!!..мозе послије избора,кад год хоцес!......И сто није позвао насе цланове да тада не излазе на ту лакрдију...коју је касније и сам Додик прогласио "анкетом"....

Name

РЕ Даниел

17.07.2019 13:28

Слабо си ти то протумачио, Додик је већ једном прегласан и није потезао уставом дату заштиту. Ово је преседан и злоупотреба заштите виталног ентитетског интереса, мораш друже бити свјестан да ситуација може бити и обрнута. Код тебе је увијек у глави "прегласавање Срба", значи обрнута ситуација је по теби немогућа.?? Ова политика од данас до сутра ће скупо кошта ти РС, то је моје мишљење као што и ти имаш своје.

Name

Пуниша

17.07.2019 09:36

Ја бих волио да ми неко каже постоји ли у историји један једини пријатељски гест хрвата према Србима? Само један! Од кад их је ватикан узео под своје све што су радили било је на штету српског народа. Толико зло су починили Србима да се и сатана стиди њигових недјела. Имамо другог броза, кукавичје јаје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел,Бањалука

17.07.2019 10:30

Казем,нисам до детаља упознат са проблематиком,али вјерујем да је Додик ово урадио у договору са Цовицем и Хрватском,у пакету за мост у Градисци,који Хрватска опструисе вец 10 година,а који је од круцијалног знацаја за Бањалуку и Крајину,јер гдје год кренемо,идемо преко Градиске (Београд,Загреб,Западна Европа)...У смислу тога сто писес,мислим да је заиста за градјане овог дијела од круцијалне вазности да аутопут Бањалука-Градиска не води у Саву,као задњих 10 година...Вец да додјемо на цивилизован прелаз,и за 10-так минута преко новог моста кренемо даље,спојени на Паневропски Коридор 10....а не овај циганлук из средњег вијека,какав је сад,,,,То је много вазније од моста за Пељесац,а и ми смо градјани БИХ,и треба и нас интерес гледати..и као сто рекох,принцип..да нема прегласавања Мирко је паметан цовјек,и вјерујем да це до сутрасњег засједања НСРС донијети најбољу могуцу одлуку за СДС...Дотад,ја писем овако из главе,ста бих ја,и како бих,и ста мислим да је паметније...Али,ако вецина у СДС одлуци другације,од сутра је то и моја одлука,иако сам се залагао за сасвим другу....Али казем опет,превисе је Мирко паметан и искусан цовјек да би сутра дао инструкције насим посланицима да се гласа против Додика у овом слуцају гдје је у Сарајеву прегласан..

Name

Пуниша

17.07.2019 10:51

Ти мислиш да ће хрвати пристати на градњу моста у Градишци? Декларативно можда, реално не. Немају они од тог моста никакве фајде а Србе много воле и уважавају. То су досад небројено пута показали.

Name

Ре Пуниша

17.07.2019 11:20

Ево па читај,пошто изгледа ниси обавијештен. хттпс://www.ртрс.тв/вијести/вијест.пхп?ид=344582

Name

РЕ Даниел

17.07.2019 13:36

А када буде у Сарајеву блокада за успоставу прелаза преко моста у Градишки? направиш мост али од њега ништа, стоји годинама, и то је могуће. Није проблем пељешки мост, он ће бити изграђен, БиХ има право на приступ отвореном мору и вријеме је да се морска граница утврди и призна онаквом каква јесте, против тога је Хрватска а видимо да је и Додиг, ово је апсурдна ситуација.

Name

Мрико

17.07.2019 09:40

Само оштро Милораде. Сутра на гласању имаш 5/6 у парламенту. Оно мало Мектићевог кукоља можда не подигне руку, али остали су ту. Неће багра из Са блокирати развој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

17.07.2019 10:31

Засто опозицију називас багром и који је овдје интерес Републике Српске.Ма никад висе нецете видјети мој глас,како вас није срамота па висе срба је нестало у РС за време васег зулума него у рату.Ма окренитесе висе једунству ,ма ко ст ви да дјелите Србе.Веце зло од вас неце задесит овај народ .Ма бас ме брига за Пељезки мост издајници у Херцеговими не ради ни једна фабрика бруке јwдне.

Name

Мирко

17.07.2019 11:05

Вози Мишко и не брини за манастир.

Name

гуз

17.07.2019 11:18

Миско,засто багре....па мост за Градиску је потписао јуцер Далипагиц са нивоа БиХ?Замисли да су Босњаци ставили вето...

Name

ТИТО

17.07.2019 11:24

ЗА МИРКА ВИСТЕ КОЊ У РАЗМИСЉАЊУ КОЊ ПРЕВРНЕ КОЛА И ПАСЕ ТРАВУ ВИСТЕ ЦОРАВИ КОД ОЦИЈУ ЦРВЕНА ЛУДА

Name

Ре

17.07.2019 14:30

Развој РС!!?

Name

Страсно

17.07.2019 09:40

Цовјек пресједник дрзаве БиХ а бори се за Хрватске интересе , алај це се неком ово од главу одбит .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2019 09:51

И јос има дрзављанство Србије.

Name

Ре

17.07.2019 11:05

па има и Хрватско, по деди из Дервенте

Name

ре

17.07.2019 11:22

Црнолисташ склон вјечито црним и штетним аферама стоци РС.

Name

Јоја

17.07.2019 12:46

Устаса.

Name

Миле Миле

17.07.2019 09:47

Кад члан предсједништва из реда Хрватског народа воли више државу у којој живи и од које живи од сусједне му Хрватске... Ово је за рубрику вјеровали или не :) Сад ће се наћи паметни па причати то је бошњак који се изјашњава као хрват и да није "аутентични" хрват, хехе... И док год српски представник буде подржавао Србију на терет БиХ нема овде напретка и наша дјеца ће имати лоше здравство, школство, мале плате итд јер нам комшије и са једне и са друге стране милијарде еура дугују, а ми дижемо кредите, плаћамо камате, продајемо природна богаства за мале паре јер бранимо интерес комшија небил нам рекли да смо "аутентични" срби, хрвати итд. Нешта би се требало научити од овог Комшића, аутентичног босанца :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормално да

17.07.2019 09:50

опозиција неце то подрзати, сто би подрзала, мрзе Додика па нема везе да ли це бити изградјен мост на рјеци Сави за градјане Српске, бакир тако налозио, али нема везе ту јадну опоз\ицију нико и не питра за ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

17.07.2019 11:52

Мар'ш стоко крезуба и глупа! Такви као ти сте највеће зло српског народа.

Name

ре Никола

17.07.2019 13:06

Који ти је? Тешко истини погледати у очи? Бакировац?

Name

Милан

17.07.2019 09:53

Тако ради прави Предсједник који размишља неколико потеза унапријед. Браво Предсједниче Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ 2019

17.07.2019 10:11

Хоће ли доћи сутра и еxСДС полсаници који се воде као САМОСТАЛНИ тзв. Обренова група? Баш ме интересује како ће гласати Јошић и Марић када су у питању хрватски интереси а у питању су велики срби са Вучјак планине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

17.07.2019 12:18

Они су тек карактери, насироко познати.

Name

Којо

17.07.2019 10:21

Ако крајишници не желе мост на Сави онда ништа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сердар

17.07.2019 11:11

Сјаси Курта па узјаси Мурта.Није висе предсједник пресједниства,па ваља сад преко Народне Скупстине да опет јасе сиротињу.Овдје у РС се незна ни ко је Премијер,ни ко је предсјеник јер је у преводу све Бурле.Ово су само пиуни на папиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.07.2019 12:48

Јебе нас ко каубој коња.

Name

Оливер

17.07.2019 11:12

Стока од додика и његових посланика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и корупција

17.07.2019 11:36

Витални национални интерес у односу на Хрватску био би, рецимо, граница код Костајнице. Када ће Хрватска прихватити да граница код Костајнице иде средином Уне..?? Неће никада. Ама баш никада. Хоће ли у томе или у дригим случајевима, РС-а имати подршку остала два члана колективног шефа државе, Шефика и Жељка..?? Па неће, јер је Милораде њима ишао уз нос апропо моста фром Пељешац. А Пељешац није ни у каквом интересу РС-а, не дотиче се, ни георафијом, ни транспортно, ни национално и емоционално. То је лично-приватн-јарански интерес Додик Милорада и његове братије. Нема то везе са мостом уз Градишци. Ту је грешка у корацима, у редосљеду потеза се погријешило. Тај мост је требало договарати и уговарати паралелно са аутопутом, иначе најскупљим, и ђутуре и по км као дужној јединици. Али некома се журило да уђе у капиталну инвестицију. А зна се да капиталне инвестиције избацују и капиталне зараде, и јавне а нарочиуто тајне, рекет, уградња, подводне воде, подземне стијене, хоботнице и сличне акрепине. Обашка што га сви заобилазе, а и надаље заобилазиће, јер среће са њим нема, и бити је неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буц

17.07.2019 11:47

Да ли је вама јасно да су мост на Сави и Пељесацки повезани,нама треба мост на Сави а њима Пељесацки,па иду обадва у пакету... И ста је ру спорно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2019 15:25

Ништа. Неће ништа бити спорно ни у нуклеарном отпаду одмах поред границе :)

Name

Ре Буц

17.07.2019 15:49

спорно је што ће нас латини зајебат за мост на сави

Name

Нако

17.07.2019 11:51

Људи нас представља цовјек који није ни за предсједника Мјесне заједнице а камо ли дрзаве. Цовјек је неписмен, по занимању дипломирани Сељацина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

17.07.2019 11:54

Јак је, национални интерес РС на мјесту гдје не граници с РХ. Уз то се проблематизира несто на дрзавном нивоу а витални је по мени измисљен само за ентитетски ниво. Зар није у интересу РСа да рјеси границу с РХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејк од Семберију

17.07.2019 12:31

по овоме знаци да И Федерација мозе да уради исто јер ста има ентитет с дрзавом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сејк од семберију

17.07.2019 13:06

овим се само зеле постици 3 ствари- 1. мост на Сави треба да ради Интеграл инзењеринг који је у власниству Слободана Станковица милетовог тајкуна 2. коци се и издаје суверенитет дрзаве БиХ а то миле не пропуста прилику да уради 3.истовремено помазе Хрватској тј. његовом брату у криминалу и сународнику Драгану Цовицу

Name

Коначно

17.07.2019 12:34

Коначно, Вировитица, Карловац, Карлобаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

17.07.2019 14:17

какве везе пељески мост има са србском републиком тоје право лудило велики бато добро размисли какве везе то има са нама самоцес осрамотит оне погинуле борце који падосе за србску републику

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

17.07.2019 15:17

Ајде сада тзв патриоте из владајуће коалиције донесите одлуку да ли ће Бања Лука бити центар и главни град НДХ или ће те окренути ледја Баји и покушати да сачувате Републику Српску. Бајино мишљење и љубав према НДХ после овог поступка дотичног трактористе знамо. Некоме је то било јасно и 2006-те, а некоме неће биyи јасно никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

17.07.2019 15:22

За рw свима. Полтрончино Република Српска би боље живела да ни код нас није формирана власт. Мислио сам да је анархија најгоре могуће стање, али сам погрешио ипак ова папкарска власт је најгоре нешто што је могло задесити овај народ јер сваки дан видимо по неку зафесну смрт, задесно задижење, задесни шветц и криминал и наравно задесну крадју избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.07.2019 16:10

мислим да сви треба да сједну заједно и договоре се а то се овде мозе лако постици! Али овдје су у питању велики лицни интереси као и до сада зато је спас словенска амбасада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

17.07.2019 16:14

опозиција има имало достојанства треба да се упита прво ста би он урадио да је у опозицији и онда да напусти скупстину јер се овде не ради о српском интересу него о интересу нискоградње и инзињеринга лактаси!

ОДГОВОРИТЕ