Прича: Алфа предатор!

Предатор или грабљивац је животиња која лови плен и једе друге животиње. Апекс предатор или алфа предатор је она која није жртва других предатора.

Тенис 17.07.2019 | 00:00
Прича: Алфа предатор!
У свету тениса, алфа предатор, онај који је на врху "ланца исхране" је Новак Ђоковић, констатује колумниста Њујоркера Луиза Томас.

Ђоковић је у недељу освојио 16. Гренд слем, пети пут Вимблдон, одбранио је прошлогодишњу титулу трећу пут надигравши великог Роџера Федерера у финалима најпрестижнијег турнира на свету.

"Дошао је у финале Вимблдона против Роџера Федерера као бранилац титуле. Освојио је три од последња четири Гренд слема. Он је број 1 на свету. Разлика између њега и другопласираног Рафаела Надала је слична разлици између Шпанца и осмопласираног играча света Кевина Андерсона. Дошао је да освоји 16. Гренд слем, који би га довео на две титуле од Надала, другог у историји, а само четири иза Федерера, који је пет година старији. Не рачунајући једногодишњи пад, који је окончао освајањем Вимблдона прошле године, он је најдоминантнији тенисер у последњој деценији.

Међутим, на путу до финала ретко ко је причао о Ђоковићу. Усред "Коко Гоф" маније, одушевљења микс-дублом Серене Вилијамс и Ендија Марија, бројних разочарања младих тенисера и полуфинала између Надала и Федерера, реванша финала из 2008, за који многи сматрају да је најбољи меч свих времена.

Али ово није нова прича. Током већег дела његове каријере Ђоковић је био потцењен, сматран је уљезом. Много је разлога за то, али када је у недељу победио Федерера 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3), још једном је показао колико му одговара улога "спојлера" и опет покренуо питање о томе шта значи најбољи свих времена. На крају крајева, Федерер је током већег дела меча изгледао као бољи играч, али то на крају ништа није значило.

Федерер је већи део меча играо као најбољи тенисер на свету, био је ближи победи него поразу. Имао је две меч лопте на свој сервис у петом сету, освојио је четири гема више од Ђоковића. Имао је 40 винера више, више асова, бољи проценат првог сервиса, бољи проценат освојених поена на други сервис. Направио је седам брејкова, у односу на три Ђоковићева.

Често је изгледало да Федерер контролише поене сјајним сервисом, кретао се грациозно, ризик му се исплаћивао, посебно на мрежу, али у кључним тренуцима, посебно у тај-брејку доносио је упитне одлуке и изгледао несигурно. На крају је изгледало да је био укочен током меч поена. Ђоковић није увек изгледао најбоље, али је био превише флексибилан да би се сломио.

Ђоковић се често сматра "алфа предатором". Већ дуго је на врху тениског ланца исхране, најбољи међу најбољима које је овај спорт икад видео. То значи да је једини играч који може да га победи он сам. У недељу није много значило колико је сјајан Федерер. Ако не можеш да будеш побеђен, онда ћеш да победиш", истиче Томас.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар