Бањалучки олимпијац разочаран: Срамота!

Чепркало разочаран Министарством, добио и одговор. . .  Чепркало је разочаран односом Министарства породице, омладине и спорта, које је издвојило 5. 000 КМ за његове припреме за ОИ у Токију 2020. године, што је, како наводи бањалучки пливач понижавајуће.

Остали спортови 17.07.2019 | 14:39
Бањалучки олимпијац разочаран: Срамота!
Бањалучки пливач Михајло Чепркало отпутовао је на Свјетско првенство, које се од 12. до 28. јула одржава у јужнокорејском граду Гвангжу. Члан пливачког клуба ''22. април'' норму за планетарну смотру изборио је прољетос, на митингу у организацији матичног клуба, када је у дисциплини 50 метара делфин остварио вријеме од 24.20 секунди.

На истом такмичењу, Чепркало је испливао и Б олимпијску норму за такмичење у Токију, остваривши на 100 метара слободним стилом резултат од 49,99 секунди, чиме је постао први пливач у Босни и Херцеговини који је ту раздаљину ''одрадио'' за мање од 50 секунди.

Ипак, да не оде у Јужну Кореју у одличном расположењу, побринуло се, како је објавио на друштвеној мрежи Инстаграм, Министарство породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, гдје је недавно био на пријему заједно са својим тренером. Чепркало је разочаран односом Министарства које му је обећало помоћ у припреми за Олимпијске игре, али се све завршило, како наводи, износом од 5.000 КМ, што је разлог Чепркаловог разочарања.

"Поздрав свима!

Надам се да ћете прочитати текст до краја, и видјети у каквом систему и уз какве нестручне људе, ми покушавамо да направимо неке озбиљније резултате.

Нажалост, дошао сам у ситуацију у којој не могу да останем равнодусан према одлукама појединих људи из јавних институција које су задужене за бригу како о аматерском, тако и о професионалном спорту.

Моје име је Михајло Чепркало, учесник сам Олимпијских игара у Рију 2016. године и многих других међународних такмицења (свјетска, европска првенства, Медитеранске игре). Добитник сам више признања Министарства породице, омладине и спорта, Града и осталих институција (Најбољи спортиста Републике Српске, Града Бања Лука). Путујем у Јужну Кореју на Свјетско првенство, али поред тога главни циљ ми је да се сто више приближим А Олимпијској норми за Олимпијске игре у Токију сљедеће године.

Прије отприлике мјесец дана, уприличен ми је пријем код министрице породице, омладине и спорта Републике Српске, Соње Давидовић због тзв. "помоћи" на путу за Олимпијске игре. Током разговора подрска је обећана, али је испало да је то СВЕ, САМО НЕ ПОДРШКА!

Прије неколико дана сам добио позив из Министарства да је одобрено 5.000 КМ?! Ја стварно не знам да ли људи који су задужени за њима тзв. "професионални спорт" имају уопште појма шта се са овим средствима може урадити.

Одговор је НЕ МАЛО, већ НИШТА!

Тренер Горан Граховац и ја можемо да узмемо карте за висинске припреме, одемо и одмах се вратимо!

На другој, трећој, четвртој и петој слици је приложен финансијски план до краја године, гдје трошкови прелазе 50.000 КМ. Као и сви остали спортисти код нас, сналазимо се на разне начине и финансирамо колико је то могуће из сопствених извора. Овај износ, наравно, сами не можемо да поднесемо.

Испод слике која је објављена на Инстаграм страници министрице, наведено је да је наредна година олимпијска година и да ће средства бити значајнија, али то дефинитивно НИЈЕ ТАЧНО! Поред тога, то довољно говори колико су људи који су запослени у надлежним институцијама, упознати о Олимпијским играма и припремама за исте.

Олимпијска година траје годину дана пред почетак Олимпијских игара, што је већ сад! А да не причам да је СУЛУДО улагати пола године пред почетак!!! Јер ако желимо озбиљније резултате, један циклус траје 4 године и МОРА СЕ све 4 улагати, без обзира на резултате током тих година. Јер циљ је јасан!

Нажалост, некима очигледно није!

И сада ће вјероватно бити прича, како то није једина подршка, како ће подршке бити са више страна, али једна је ПОЕНТА! Да није у реду за припреме за Олимпијске игре издвојити 5.000 КМ, јер то би свим спортистима у овој ситуацији било ПОНИЖАВАЈУЋЕ.

Хвала!"

На објаву Михајла Чепркала данас је саопштењем реаговало и Министарство, а у њиховом допису стоји:

"Поводом медијских натписа о недовољној подршци Министарства породице, омладине и спорта младом пливачу, Михајлу Чепркалу, обавјештавамо јавност да је, након остваривања Б олимпијске норме, Михајло Чепркало позван у Министарство и да му је обећана подршка коју је имао и претходних година, али и да ће исплата средстава ићи одређеном динамиком, те да ће у наредној, олимпијској години, подршка бити значајнија, чиме је био задовољан.

Министарство породице, омладине и спорта је и до сада пружало подршку Михајлу Чепркалу. У протеклих шест година, од којих се двије није такмичио, добио је 25 000 КМ, од чега у олимпијској 2016. години 15 000 КМ. У истом периоду клуб у којем млади пливач тренира добио је средства у износу од 62 000 КМ. Подсјећамо да подршку младим спортистима који остваре потенцијалну олимпијску норму пружају и Град Бања Лука, Олимпијски комитет БиХ и Министарство цивилних послова, а Михајло Чепркало има и стипендију творнице обуће "Бема". Истовремено наглашавамо да Михајло Чепркало није једини пливач који је остварио Б олимпијску норму, те да су још два пливача остварила поменуту норму и стала у ред на путу ка Олимпијским играма.

Министарство породице, омладине и спорта је увијек водило рачуна о потенцијалним олимпијским кандидатима и пружало подршку у виду стипендија, финансирања појединаца и додјелом средстава путем конкурса за игре на срећу и та подршка је и ове године обећана Михајлу Чепркалу, а подсјећамо да је наредна година, у којој би требало да добије значајнија средства, олимпијска. Управо водећи рачуна о потребама младих спортиста повећан је износ стипендија за потенцијалне олимпијске кандидате са 2400 КМ на 3000 КМ.

Млади спортиста је требало да зна да се проблеми, уколико постоје, не рјешавају преко медија и да су врата Министарства отворена и за рјешавање спорних ситуација. Шампиони морају бити на висини задатка на терену, али и ван њега", наведено је у саопштењу Министарства породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске.

Извор: мондо.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бошко

17.07.2019 13:06

Младићу, дали је теби јасно да су данас сви спортови професионализовани. У изузетним случајевима као што је олимпијада и још нека такмицења долази у обзир помоћ, ал ако мислиш да је у тебе баш нужно више улагати него у добре љекаре, правнике, инжењере и друге струке које би истински радиле свој посао онда гријешиш. Овдје се још задржало правило да држава све то подржава, а онда када достигну неки резултат сликују се са водећим паразитима друштва глумећи надталентоване и више вредне особе. Пет хиљада јесте мало, ал баш да да ти се да колико ти замислиш био би исти аршин по коме и еминентна господа узима. Само ради и овде се ништа неће промјенити твојим добрим пласманом. Од срца много успјеха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко

17.07.2019 13:08

Младићу, дали је теби јасно да су данас сви спортови професионализовани. У изузетним случајевима као што је олимпијада и још нека такмицења долази у обзир помоћ, ал ако мислиш да је у тебе баш нужно више улагати него у добре љекаре, правнике, инжењере и друге струке које би истински радиле свој посао онда гријешиш. Овдје се још задржало правило да држава све то подржава, а онда када достигну неки резултат сликују се са водећим паразитима друштва глумећи надталентоване и више вредне особе. Пет хиљада јесте мало, ал баш да да ти се да колико ти замислиш био би исти аршин по коме и еминентна господа узима. Само ради и овде се ништа неће промјенити твојим добрим пласманом. Од срца много успјеха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цепркало

17.07.2019 13:22

Иди у неку срецнију земљу гдје це цјенити твој рад. Јеб.. Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2019 16:33

Нигдје за пливање неће добити много, а ако је још средина, неће добити скоро ништа.