Њемачки медији о Новаку: Му*а као ђулад!

Штампа на немачком је пуна хвалоспева за победу Новака Ђоковића над Роџером Федерером у најдужем финалу Вимблдона, преноси Дојче веле.

Тенис 17.07.2019 | 10:13
Њемачки медији о Новаку: Му*а као ђулад!
Играо је против краља траве и 15.000 навијача и показао да је најбољи и када не игра најбоље.

“Победа за вечност! Ђоковић једе траву" – наслов је у таблоиду Билд. “Ментална снага донела је Ђоковићу титулу", пише аустријски јавни сервис ОРФ. Спортски портал Споx у позитивном тону Ђоковића назива “проклето менталитетско чудовиште!"

Гледајући статистику, тај портал констатује да Федерер заправо на својој омиљеној подлози не може одиграти боље од овога. “Насупрот томе Ђоковић може да игра много боље, што је после меча и признао."

Споx пише да су потребна “му*а као ђулад да се игра против најбољег тенисера свих времена на трави, у мечу у којем немаш брејк два сата и 47 минута, а скоро цела публика је против тебе". “Светска је класа како је Ђоковић пробио Федерера на његовој другој меч лопти – ово је трећи пут да је против маестра одбранио две меч лопте и онда победио. Менталитетско чудовиште!"

“Ако и просечно врхунском игром Ноле тријумфује – и то у дневној соби краља Роџера – онда је то више него наговештај за следеће слемове. На Ролан Гаросу је Ђоковић још дозволио да га спољне околности избаце из концепта. Овог пута је заточио своју унутрашњу Драма-Qуеен, и у највећој невољи је остао трезвен, ретко је кукао и након искоришћене меч лопте се са много осећаја за околности суздржавао", додаје се у коментару Споxа.

“Кад је густо, најбољи је", стоји у наслову на порталу недељника Шпигел где се питају шта је Ђоковићева тајна. Извукао се у петом сету на две Федерерове меч лопте: “Ђоковић је још једном демонстрирао да је у критичним и тесним моментима сигурно најбољи играч којег је овај спорт икада видео", пише Шпигл.

“Ђоковић је морао да наступа не само против Федерера већ и против скоро 15.000 гледалаца који су му у завршници с времена на време звиждали. (…) Снага његових нерава је позната, скоро легендарна. Мало који играч користи своје брејк-лопте тако ефикасно или се од туђих брејк-лопти брани. Нико на АТП-туру не побеђује тако често тајбрејком. А када се дође у одлучујући сет, његов учинак је изузетан."

То је, додаје Шпигл, разлика у односу на Федерера који “у својој позној каријери пропушта све више шанси за брејк и у критичним тренуцима не игра свој најбољи тенис".

Зидојче цајтунг описује меч у којем су двојица великих ривала “гањали један другог неисцрпном енергијом, немилосрдном прецизношћу и бруталним уметничким ударцима".

“Како би се Ђоковић дотерао до свог лимита потребан је гигант попут Федерера који овог пута није наступао само против свог људског противника, првог играча света, већ и против другог, моћнијег и немилосрднијег апстрактног противника: времена. Федерер ће за четири седмице навршити 38 година; да је победио, био би најстарији победник од када се мушкарци сусрећу на Грен слем турнирима", пише лист из Минхена и додаје:

“Тако је Федерер, упркос поразу од Србина, пред очима целог света ипак доказао да још неко време намерава да држи своје године у шаху."

Швајцарски Аргауерцајтунг о Федереру пише: “У финалу Вимблдона је краљ тајбрејкова постао просјак. (…) Час је деловао превише пасивно, час исхитрено. (…) Ђоковић је изгледао мање непобедиво него иначе, али је успео да се уздигне у одлучујућим моментима."

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар