Има ли ова Звезда менталитет оне из 2018. или 2017. године?

Црвено-бели вечерас против Судуве (20. 45, РТС) траже пролаз у друго коло квалификација за Лигу шампиона после мршаве партије у Литванији.

Фудбал 16.07.2019 | 17:30
Има ли ова Звезда менталитет оне из 2018. или 2017. године?
Био је довољан само један такмичарски меч – онај први у Литванији – да навијачи праве произвољна поређења о томе да ли је овај тим Владана Милојевића јачи или слабији од генерација које су доносиле Лигу Европе или Лигу шампиона на Маракану! Појединци су и даље ту, ближу оцену добићемо можда већ за месец дана, али вечерас српски шампион мора да прође утабаним стазама претходника како би могла уопште да почне свака прича о стагнацији или напредку у свим линијама црвено-белих.

Ако еру Владана Милојевића поделимо у четири етапе (по полусезонама), сложићемо се да је у три све деловало перфектно. По више основа. Један парамтер се стално понављао. Опет то подсећа на депласирани клише, али је у том 18 – месечном раздобљу Црвена звезда имала менталитет фајтера. И када је била на пола метра испод воде знала је да једним потезом дохвати сламку спаса и стигне до победе.

Звезда је ретко када паничила. Звезди се увек веровало, макар кренуло и настављало се по злу у неким европским мечевима. Звезда је, на крају крајева, знала да провоцира срећу. И Звезда је била борбена и храбра.

Све поменуте у претходних неколико редова  неће бити потребно Црвеној звезди у вечерашњем реванш сусрету првог кола квалификација за Лигу шампиона против Судуве (20.45, ТВ РТС). Али једна врста менталитета, или нечег што жели да створи Владан Милојевић – хоће. Јесте да добар део играчког кадра станује дуже време у Љутице Богдана, али и поред тога недостајаће неки есенцијални састојци претходних епских тријумфа. Нема више Крстичића, Дегенека, Радоњића и од скора бившег капитена Вујадина Савића. Међу стартерима нема више ни Филипа Стојковића. Играчки су они доносили много, карактерно – много више. Признаће вам то и појединци запослени на Маракани. Ако успе Владан Милојевића да окречи и изглетују ту рупу емоција, брзине , играчке интелигенције и карактера, онда је на добром путу. Не само вечерас,већ и у свим наредним мечевима.

Играчког оруђа Владан Милојевић има довољно у рукама, што је сам неколико пута истицао. Међутим, видео је он на чему треба да ради, чим су му се отвориле рупе недовоље борбености и меланхолије.

Да скратимо теорију. Чисто подсећање на прошлу годину. Црвена звезда је играла нерешено у Риги против Спартакса. Затим 75  минута није могла да скрши отпор ривала ни пред 20.000 људи на Маракани. Није ишло. Али већа паника се осећала на трибинама него на терену. А то довољно говори о скривеном адуту једног тима. Чекали су црвено-бели и на крају победили. Није их појела нервоза, као пре седам дана у Маријанпуљу када су у грчевитој жељи да дају гол, почели да греше на другој страни.

Има таквих примера још. Знали су савршено да се прилагоде ривалу, и још боље осете моменат када је потребно кренути у јуриш. То су те ситнице које су на крају пресудиле.

Звезда има сасвим довољно времена да направи добар резултат против Судуве, али после провг меча у Маријанпуљу мораће да одговори и на почетно неповерење јавности. А тада се најбоље показује менталитет против објективно много слабијег ривала. Јер се игра под благом нервозом, што може да буде добар тренинг за оно што следи у наставку лета. И показатељ менталитета.

Играчки је све јасно. Црвена звезда је много бољи тим од Судуве и ту ништа није спорно. Међутим, написали смо још прошле седмице да се против оваквих екипа, у овом периду сезоне, не очекују епске партије- већ једноставно пролаз.

Такође, постоји још један разлог за тврдњу о томе да Црвена звезда не може да омане. Под вођством Владана Милојевића црвено-бели су осам пута били домаћини у европским квалификацијама (четири пута квалификације за Лигу Европе, и четири пута за Лигу шампиона) и примили су само два гола. Мрежу им је затресао Краснодар из врло дискутабилног пенала и Спартак из Трнаве. Без конкретног учинка у Љутице Богдана остали су Флоријана, Иртиш, Спарта из Прага, Спартакас, Судува и Салцбург. Узград са нулом на конту Београд су напуштали Келн, ЦСКА, Наполи и Ливерпул… Сасвим довољно за спознају да би црвено-бели из дефанзиве могли да потраже пролаз. Такође, не треба заборавити да црвено-бели немају пораз на девет последњих мечева европских квалификација. Претходни пут су пали у Краснодару августа 2017. године.

Јер још један меч са нетакнутом мрежом Милана Борјана, олакшаће посао Боаћију, Марину, Иванићу и Бену. Јесте да ће се Судува бранити са петорицом позади, али ваљда су довољно способни да пред 20.000 навијача матирају Кардума. И ухвате залет за Хелсинки, па оно кључно треће коло.

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар