Реакредитација и даље у застоју

Након што је директор Агенције за развој високог образовања БиХ Енвер Халиловић издао рјешење којим се ставља ван снаге препоруку за акредитацију два јавна универзитета у Републици Српској, огласили су се из Владе Републике Српске. Ресорни министар Срђан Рајчевић је упитао да ли Халиловићево рјешење уопште има правну снагу. Српски представници у Агенцији упозоравају да се стање може ријешити само поштовањем закона.

Република Српска 15.07.2019 | 20:05
Реакредитација и даље у застоју
Уписивање два јавна универзитета Републике Српске у регистар високошколских установа Босне и Херцеговине и даље је на чекању.

Ресорни министар пита која конкретно рјешења је поништио директор Агенције за развој високог образовања БиХ Енвер Халиловић? Срђан Рајчевић сматра да је рад ове установе тренутно дисфункционалан, јер су и замјеник директора и представници Републике Српске у Управном одбору замрзли свој рад.

Крајем марта замјеник директора Агенције Слободан Станић је донио рјешење у којем је постојала препорука за акредитацију два јавна универзитета у Републици Српској. Станић каже да је овим поништавањем Халиловић заправо поништио своја рјешења.

Станић упозорава да је присутна и пракса двоструких аршина тако што су се многе институције укључујући и Министарство цивилних послова БиХ успротивиле потписивању споразума између Републике Српске и Србије у области високог образовања.

Једино примјеном истих аршина и законитости се може превазићи овај проблем, сматра Станић. Због тога је Република Српска доставила пријаву Управној инспекцији и тужилачким органима. Такође, у документима који су у посједу БН-а се јасно види и да је Станић такоће послао упит Фонду ПИО/МИО Федерације БиХ у коме тражи провјеру навода да Енвер Халиловић има више од 40 година радног стажа и да треба да иде у пензију. На одговор још увијек чека.



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Студент

15.07.2019 18:28

А ми студенти са јавних универзитета и даље испастамо.....раст приватних факултета је у експанзији....само се наставља деградација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

15.07.2019 19:09

мааа.. уведи социјализам и ето ти дрзавних факултета... пропала дрзава ...која је постала приватна ....а ти би дрзавни фскултет....МА КО ЦЕ ТЕ НАДПРОФЕСОРЕ ПЛАЦАТИ

Name

Ре Студент

15.07.2019 19:37

Препиши се на приватни, ако ти је лоше на државном. Ти си на крави музари - буџету РС, не плаћаш ништа, џаба једеш у студентским мензама... и још би водио политику, а видим да си на друштвеним мрежама као да си пензионер. Хајде у Енглеској, Француској или било којој развијеној земљи свијета укини приватни факултет. Гдје ти живиш? Пробуди се. Ниси у комунизму иако студираш у бољим условима него у Југославији. Кад завршиш таај свој државни тражићеш посао у државној фирми и тамо ћеш лежати а не радити и причати 40 година како си се напатио на државном факултету.

Name

Ре студент

15.07.2019 20:05

Нисам на будзету, не зивим у дому, А ТИ БОТУ ВЛАДАЈУЦЕ СТРАНКЕ...ГОВОРИМ О ТОМЕ КАКО СЕ МОРАЈУ ЗАСТИТИ ЈАВНИ УНИВЕРЗИТЕТИ ЈЕР СТУДЕНТИ КОЈИ ТАМО СТУДИРАЈУ ЗАИСТА МАРЉИВО И ВРИЈЕДНО УЦЕ, И НА КРАЈУ ДОБИЈУ ТО ДА ИМ УНИВЕРЗИТЕТ НИЈЕ АКРЕДИТОВАН ЗА РАЗЛИКУ ОД ПРИВАТНИХ ГДЈЕ КАКО ПЛАЦАС РАТУ ТАКО И СЕМЕСТАР ЦИСТИС ЈЕСИ САД РАЗУМИО, НЕСРЕЦНИЦЕ НЕСРЕТНИ!

Name

Ре студент

15.07.2019 20:07

А ста је ли сад да се сви повуцемо? Треба преиспитат дипломе заврсене на приватним факултетима јер је пола руководецих људи на функцијама са њима. Заврсили факултет 1990 а факултет основан 1991?!

Name

За Студент и Ре

15.07.2019 21:27

Чињеница је да приватни факултети постоје, да би се купиле дипломе за посао на буџету, углавном. О њиховој акредитацији нико и не говори, нити је тражи, ти се запосле, то је одавно уходан шаблон. Већина оних који иду на државне факултете , углавном "чуче" годинама на бироу, или раде са средњом, или одоше вани...

Name

Снсд повратник

15.07.2019 18:47

Станић 113% СНСД!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

15.07.2019 21:05

за РЕ студента.... ко нас је водио цитаво вријеме рата и после рата неких 10 година... људи са заврсеним дрзавним факултетом... ко је врсио приватизацију... људи са дрзавним факултетом... све сто је унистено у рату и у миру направили су ДРЗАВНИ ФАКУЛТЕТИ...ГРНЕРАЛИ И ПУКОВНИЦИ ДРЗАВНИХ ФАКУЛТЕТИМА СУ ДИЈЕЛИЛИ МЕСНЕ НАРЕЗКЕ.... ДИЗАЛИ РАМПЕ У КАСАРНАМА.... а обицни људи без факултета су били на линијама и водили зестоке борбе.... колико је погинуло тих високо образованих дрзавних ухљеба са заврсеним дрзавним факултетом.... а колико је погинуло људи са основном и средњом сколом...

Name

Мафијаска посла

15.07.2019 19:07

Све осмисљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ СТУДЕНТ

15.07.2019 19:22

И ЈА САМ У НОВОМ САДУ ЗАВРСИО ДРЗАВНИ ФАКУЛТЕТ.НА БУДЗЕТУ.САД СЕ КАЈЕМ.МОЈИ СКОЛСКИ КОЈИ СУ ЗАВРСИЛИ СИНЕРГИЈУ САД СЕ ВИСОКО КОТИРАЈУ..БИО САМ ПРОТИВ ПРИВАТНИХ ФАКУЛТЕТА САД ВИДИМ ДА ОНИ ДАЈУ ДИПЛОМЕ И ИДЕС ВАНИ..ЈА РИНТАМ НА НАДНИЦИ..ТРОСИС ПАРЕ ДРУЗЕ ДЗАБА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стипе Плетикоса

15.07.2019 20:20

Пола савјетника у влади РС је "завршило" приватне факултете, од Новог Сада до Широког Бријега. Неки од њих не знају ни гдје се налазе факултети које су "завршили". Заборавили!

ОДГОВОРИТЕ