Краљ траве - сви Ђоковићеви Вимблдони...

Роџер Федерер је рекордер Вимблдона по броју титула, али тренутно је владар траве Новак Ђоковић.

Тенис 15.07.2019 | 18:27
Краљ траве - сви Ђоковићеви Вимблдони...
Ђоковић је у недељу пети пут освојио најпрестижнији тениски турнир, одбранивши прошлогодишњу круну.

Међутим, Ђоковић је "краљ траве" јер је освојио четири од последњих шест издања Вимблдона, а свих пет титула је узео у последњих девет година.

Тако је Ђоковић стигао до 16. Гренд слем титуле, Надал је два корака удаљен, а све је ближи и Федерер са 20 трофеја.

Присетимо се свих Ђоковићевих титула на теренима "Ол Ингланд клуба"

2011: Новак Ђоковић – Рафаел Надал 6:4, 6:1, 1:6, 6:3

Ђоковић је први пут пробао вимблдонску траву 2011. године победивши великог ривала Надала. Србин је тријумфом у три сета потврдио статус најбољег тенисера света јер му је то била 50. победа у 51 мечу те године. Ђоковић је постао први тенисер после девет година који је освојио Вимблдон, а да то нису Надал и Роџер Федерер.

2014: Новак Ђоковић – Роџер Федерер 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4

Након три узастопна пораза у финалима, Ђоковић је на иделном месту прекинуо тај црни низ, победивши сувереног "краља Вимблдона" у пет сетова. Била му је то прва Гренд слем титула после 18-месечне паузе и први велики трофеј са Борисом Бекером као тренером.

2015: Новак Ђоковић – Роџер Федерер 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3

Следеће године Србин је опет надиграо рекордера Вимблдона и деветом ГС титулом надмашио тениске легенде попут Џимија Конорса, Андреа Агасија и Ивана Лендла. Сјајним сервисом је спасао шест од седам брејк лопти које је имао Федерер, искупивши се својим навијачима за шокантан пораз од Стена Вавринке у финалу Ролан Гароса.

2018: Новак Ђоковић – Кевин Андерсон 6:2, 6:2, 7:6 (3)

Најлакша, бар резултатски, али вероватно и најслађа Ђоковићева титула. Први пут му противник са друге стране мреже нису били Надал или Федерер, а овај Вимблдон је освојио као званично тек 21. играч света. Била је то прва Ђоковићева велика титула након 18-месечне агоније праћене повредом и операцијом лакта. Ова титула вратила нам је шампионског Ђоковића.

2019: Новак Ђоковић – Роџер Федерер 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3)

Број 1 против Броја 2, двојица тенисера за које многи тврде да су најбољи свих времена. Новак Ђоковић није био на уобичајеном нивоу, али и тај "слабији" Новак био је довољан да се после петочасовног маратона и историјског тај-брејка "сломи" можда и најбољи Федерер у последњих неколико година. Међутим, Ђоковић на овом мечу није победио само Федерера, победио је цео стадион јер је 14.000 гледалаца навијало за Швајцарца као да Енглеска игра финале Светског првенства на Вемблију. Због тога је Новаку ова победа на крају била још слађа, његов оштар поглед ка трибинама након последњег поена је рекао све.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар