Прича: Кажу случајно?! 8 година касније - Новак и даље шамара!

Можда је заиста и 260 недеља на #1 АТП листе случајност, можда је 16 гренд слем трофеја случајност, можда је освајање 33 мастерса случајност, можда је бољи скор против највећих ривала случајност. . . Можда живимо у свету случајности.

Тенис 16.07.2019 | 23:00
Прича: Кажу случајно?! 8 година касније - Новак и даље шамара!
"Роџер Федерер има две меч лопте и сервира. На поен је од победе... Публика је у трансу, Швајцарац је на корак од великог успеха (...) Уф, какав потез Новака Ђоковића, шта је ово било! Успео је да врати немогуће и врати се у меч... И још једном, навијачи су у неверици!".

Овакве реченице коментатори изговарају једном у животу, сем у случају Новака Ђоковића - код њега важе нека друга правила, зато смо у недељу доживели "дежа ви".

Играо се пети сет када је Роџер Федерер направио брејк за 8:7 и потом на свој сервис имао две меч лопте (40:15) за освајање Вимблдона, чак 21. гренд слема у каријери, тако да је 15.000 навијача чекало још само ЈЕДАН поен након ког би уследила ерупција одушевљења.

Грицкали су нокте, шушкали, причали међу собом како је још једном доказао да је најбољи тенисер свих времена, и то са 37 година, али онда - шок!

Новак Ђоковић је својим "дубоким" ритерном са основне линије изненадио Роџера Федерера за мук на трибинама комплекса "Алл Енгланд Цлуб", а онда на другу меч лопту Швајцарца погодио винер дијагоналом, пошто је његов ривал хтео да заврши меч на мрежи.



Био је то један од најбољих потеза на сусрету, али аплаузи једва да су се чули... Појавио се (оправдани) страх да је Федерер пропустио своју шансу.

Две спашене меч лопте и потпуни преокрет до краја, пред "профедереровском публиком", донели су гренд слем трофеј Новаку Ђоковићу када су уредници Wикипедиа страница посвећених Швајцарцу били на "сејв" од дописивања новог "мејџора".

Чекајте, ово смо већ негде видели?

У праву сте. Било је то пре скоро осам година када су се Роџер Федерер и Новак Ђоковић сусрели у полуфиналу УС Опена, када је Швајцарац уз себе имао још више навијача, али не и рецепт за Србинове ударце са основне линије када се "ломи".

"Роџер, Роџер" чуло се трибинама пуних Американаца када се Федерер спремао за сервис, а Ђоковић из ритерна погодио нестваран винер за 40:30.



Набацио је осмех на лице Ђоковић и сачекао потом још тежи сервис Федерера, вратио га дворучним бекхендом и натерао свог ривала да лоптицу "закуца" у мрежу. Појавила се нервоза која је могла да се сече рекетом, а исход је био исти - Новак Ђоковић је победио и ушао у финале, касније и освојио трофеј против Надала, док је Роџер Федерер био разочаран.

Швајцарац је био бесан као никада до тада тако да су после меча изостале стандардне похвале на рачун другог тенисера, штавише није могао да верује шта га питају новинари...

"Самопоуздање? Да ли се шалите? Мислим, молим вас. Видите, неки играчи одрасту играјући тако. Сећам се када сам губио јуниорске мечеве - губе са 5:2 у трећем сету, а онда почну да ‘шамарају’ лоптице. Из неког разлога тад све улази у терен јер је то начин на који су научили да играју када су у заостатку. Ја никада нисам играо на тај начин. Верујем у мото да ће се вредан рад исплатити јер на почетку каријере нисам можда увек радио највише што сам могао. Зато је мени веома тешко да разумем како неко може да одигра такав ударац на меч лопти. Али можда он то ради већ 20 година, тако да је то за њега нормално. Морате њега да питате".

Сличном тактиком Новак Ђоковић се послужио и на меч лоптама на овогодишњем Вимблдону, али нисмо чули од Роџера Федерера да ли је случајност или ипак самопоуздање.

Осам година касније изгледа је и Швајцарац научио да мирније прихвати пораз, спортски је честитао Србину на победи, али се може приметити и значајна разлика код Ђоковића - посебно у начину прослављања.

Након "шамара" из 2011. године окренуо се ка публици и гестовима слао поруке "Зашто не навијате за мене?", док је у финалу из 2019. године та реакција изостала.

Помирио се са тиме да је публика на страни Роџера Федерера, чак је рекао да замишља да свако "Роџер" са трибина значи "Федерер", тако да је после првог поена мирно отишао на своју позицију и чекао други сервис.

Када се меч завршио, полако и сталожено, уз мали осмех на лицу, пришао је мрежи и поздравио се са Федерером, без јаких реакција према публици - чувао се за славље са породицом!

Научио је како да каналише енергију и претвори је у своју корист, тако да га више не занима ниједан крик са трибина, схватио је да не може да придобије туђе навијаче - само може да заради своје оваквим потезима и корачају ка новим трофејима.

А, као прилог тези да Новакови убитачни форхенди на меч лопту ривала нису случајност, прилажемо и детаљ из 2018. године када је на другој страни био Надал.

Можда је заиста и 260 недеља на #1 АТП листе случајност, можда је 16 гренд слем трофеја случајност, можда је освајање 33 мастерса случајност, можда је бољи скор против највећих ривала случајност...

Можда живимо у свету случајности.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар