Резиме Партизанових припрема...

Ожеговић за Суперлигу, Садик за Европу, Вујачић озбиљна опција за штопера. . .  Сума се променио, Стојковић и Остојић фактори стабилности, Здјелар најупечтаљивији, Брежанчић и Динга неспремни. . .

Фудбал 15.07.2019 | 22:35
Резиме Партизанових припрема...
Другачији Партизан. Тешко је (пр)оценити да ли и бољи, одговор на ту дилему понудиће такмичења, међутим, после месец дана припремног пеирода на три локације (Београд, Златибор, Словенија) црно-бели делују као тим који игра и понаша се супротно оном под командом претходна два тренера, Мирослава Ђукића и Зорана Мирковића.

Код Сава Милошевића се више ослања на пас, а мање на дуге лопте, приметна је и другачија комуникација појединаца са члановима стручног штаба, целе припреме су у једном тренутку личиле на тим-билдинг и под условом да се то заједништво пренесе на терен Парни ваљак ће имати веће шансе да успе.

Додуше, јасно је свима у Хумској 1 да постојећи кадар, иако већим делом сачуван, тешко може да буде конкурентан за трофеје у Србији и пласман у Лигу Европе ако се не доведу још два играча, способна да праве разлику. Кад се тај процес оконча, кад офанзивни део екипе добије оштрицу, онда ће моћи да се каже која о реалним дометима.

Дотад...

ВЛАДИМИР СТОЈКОВИЋ – Непикосновен на гол-црти. Нови капитен, промовисан после повлачења Саше Илића, требало би да буде лидер екипе пре свега у психолошком смислу. Делује моћно међу стативама, расположено ван терена, сигуран у одлуке и представља фактор стабилности Партизана.

НЕМАЊА СТЕВАНОВИЋ – Повратник са две везане позајмице ће, како ствари стоје, бити „број два“ међу црно-белима. Добио је више минута од Филипа Кљајића, што сугерише да ће бранити оне утакмице у првенству и купу кад 36-годишњем Стојковићу буде потребан предах. Уосталом, Стојковић је лане пропустио десет мечева и то је шанса којој се нада Стевановић.

ФИЛИП КЉАЈИЋ – Струка се, чини се, определила за Стевановића као резервну опцију. Остаје му да чека, иако је имао сасвим пристојних издања током мало минута припремног периода.

НЕМАЊА Р. МИЛЕТИЋ – Без одговарајуће конкуренције, А репрезентативац Србије осећа да, бар у овом тренутку, нема ко да му угрози позицију. Пешукић је пројектован тек да игра од зиме, а дотад Милетић је сигуран из десну аут-линију.

ПЕРИША ПЕШУКИЋ – Ако се спреми, може да буде сасвим пристојно решење у Суперлиги. Поседује изванредне физичке предиспозиције и способност понављања, али кад дође на ред центаршут – мрка капа.

ДОМИНИК ДИНГА – Исклесан за штопера. Висок, стабилан, скочан, али – неспреман. Приметно је да није играо скоро годину дана. Стручни штаб дозира његово појављивање на терену, међутим, чини се да није близу првих 11 у овом тренутку.

ИГОР ВУЈАЧИЋ – Потенцијано откровење припремног периода. Ако Партизанови сенатори, Владимир Стојковић, Зоран Тошић и Бојан Остојић кажу да им је скренуо пажњу, ако струка примети да је надмашио очекивања, могло би да се деси да новајлија из Зете буде пријатно изненађење сезоне. Одликују га чврстина, сигуран пас, добра игра у ваздуху. Довољно аргумената да буде близу првог тима.

БОЈАН ОСТОЈИЋ – Каже да се никад боље физички није осећао. Уз Стојковића, фактор стабилности одбране, поготово сигуран против Бордоа и Пакшија. Мада је постојала дилема хоће ли остати, делује да је не само потребан ради атмосфере, већ у овом тренутку, уз Страхињу Павловића, струка га види као први избор испред голмана.

СТРАХИЊА ПАВЛОВИЋ – Пре непуна два месеца постао је пунолетан. Негде у том периоду сазнао је за интересовање Јувентуса. Тешко је сачувати главу фокусирану само на терену кад сви причају о милионима и Роналду, што му се може узети као олакшавајућа околност што је осцилирао. Против Борода одличан, већ јуче, са Мађараима, деконцентрисан.

СЛОБОДАН УРОШЕВИЋ – Свестан је да ће тешко на терен и да је припремне мечеве почињао углавном због процене стручног штаба да Рајко Брежанчић још није спреман.

РАЈКО БРЕЖАНЧИЋ – Тек је стигао, одиграо је по два полувремена, против Олимпије и Бордоа и био – лош. То је спортски сам признао, објашњавајући да је у Малаги пропустио већи део сезоне. Биће му потребно време, али Милошевић се узда пре свега у његове офанзиве способности, оличене у центаршуту, којим би требало да „гађа“ Ожеговића или Садика.

САША ЗДЈЕЛАР – Најупечатљивија фигура припремног пеирода. Сигуран на лопти, доброг прегледа игре, уверљив у дуелима, способан да дугим пасовима мења страну, поставио је стандард испод ког не би смео да иде ни кад крену такмичарске утакмице.

АЛЕКСАНДАР ШЋЕКИЋ – У Милошевићевој формаицји 4-2-3-1 до изражаја долази његова складност у игри са Здјеларом. Кад су заједно на терену, Партизан, у јачим утакмицама, делује чврсто, спречавајући ривала да створи велики број шанси. Шта је до њега, одради је коректно.

МИЛАН СМИЉАНИЋ – Заменик капитена је мало играо, али је коректно обавио посао и показао да може да буде ослонац тренеру кад ваља ући у завршници меча, стати на лопту, „затворити“ утакмицу. Памтиће се и гол Бороду.

ЗОРАН ТОШИЋ – Још није ухватио ритам. Играо је мање-више редовно, али како је сам објаснио, у годинама је кад може исто као у првом мандату или на врхунцу каријере. Класа је ту, само је потребно да нађе модел како да је испољава у континуитету.

АЛЕКСАНДАР ЛУТОВАЦ – Кад Бамби не буде могао, извесно ће играти новајлија из Рада. Кадгод је добио прилику изгледао је мотивисан и можда је у тој жељи, у неким ситуацијама, „изгорео“. Издваја се брзином, утисак је да мора да поради на реализацији.

СЕЈДУБА СУМА – Нашао му је Саво Милошевић позицију. Коначно је Гвинејац тамо где је две године тражио да га ставе, иза нападача, одмах се види промена, можда и из жеље да се докаже у завршној години уговора. Делује да му је стало, враћа се у одбрану, уме да уклиза, играч је потеза што се видело у последње две провере (асистенција и гол), мада се чини да је за три фронта недовољно ослонити се само на њега. Ипак би требало довести још једног креативног играча.

ЂОРЂЕ ИВАНОВИЋ – Снага је ту, чак и брзина, нема струка замерке ни на понашање, али... Нешто као да недостаје некада званично најбољем фудбалеру Суперлиге. Можда учинак, јер ипак дејствује као крило.

ОГЊЕН ОЖЕГОВИЋ – Мотивисан је да се докаже, улази у шансе, али их – изузев против скромних Белтинаца – није користио у мери потребној за првог нападача Партизана. Можда га крене у такмичарским мечевима. Чини се да га струка види као решење пре Садика за мечеве у првенству.

РИКАРДО ГОМЕШ – Као дух. Телом је у Партизану, мислима ко зна где. С обзиром да није играо ниједан контролни меч, поставља се питање оправданости његовог одласка на припреме. Сви у клубу једва чекају његов трансфер.

УМАР САДИК – Тешко је проценити да ли је у предности у односу на Ожеговића, реч о другачијим типовима нападача. Нигеријац Партизану нуди добину, улазак у шансе из другог плана и делује да ће бити од веће вајде у европским дуелима, какав је био Бордо. Допашће се навијачима.

МЛАДИ ИГРАЧИ: Од потенцијала из млађих категорија највише је показао Лазар Павловић. Наметнуо се као извесна замена Сејдуби Суми, пре свега због разумевања игре. Голман Александар Поповић је једини чувар мреже без примљеног гола на припремама, али у сенци тројице старијих колега, Филип Стевановић је наговестио да може да буде повремени џокер, док је Страхињи Јовановићу, Ивану Милосављевићу, Златану Шеховићу, Николи Лакчевићу и Слободану Станојловићу боравак у Словенији послужио да стекну драгоцено искуство у периоду сазревања.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФК Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар