Како против свих: Они вичу Роџере, ја чујем Новаче!

Новак Ђоковић је, после освајања Вимблдона, прокоментарисао британску публику.  "Он је толико талентован. Његова игра је савршена за ову подлогу", говорио је Новак Ђоковић после још једне победе у ситуацији "сам против свих".

Тенис 15.07.2019 | 16:33
Како против свих: Они вичу Роџере, ја чујем Новаче!
Да је навикао, навикао је. Да је очекивао, очекивао је. Али, да је било пристојно, није.

Међутим, схвативши да никада неће имати бар равноправан третман код публике у Лондону, Новак Ђоковић научио је да окреће ситуацију у своју корист. 

Исто је било данас током пет сати непоновљиве борбе са љубимцем не само британске јавности, већ целог "Западног света".

"Осећам велико олакшање на крају. Ови мечеви су оно за шта се живи, за шта се ради током целе године", казао је Новак новинарима после пете вимблдонске, а 16. грен слем титуле.

"Присетио сам се УС опена 2011. године. Он је могао да добије лагано овај меч, али ја сам најбоље одигравао у тајбрејковима", додао је Ђоковић, присећајући се како је пре скоро осам година био "мртав хладан" на везане меч лопте Роџера Федерера.

Исто је поновио и данас на "Централном стадиону", који је здушно бодрио Швајцарца, као да је била реч о финалу Дејвис купа у Базелу.

"Једино што сам могао да обећам себи када сам излазио на терен је да ћу остати миран, јер сам знао каква ће атмосфера да буде. Био је ово један од ментално најзахтевнијих мечева које сам икада играо. Зато су ме преплавиле емоције сада када пред вама седим као победник. Био сам на ударац до пораза. Јасно је да је меч могао да оде и на његову страну. Рождер је фантастично сервирао", рекао је Новак, а преноси "Спортклуб":

"Када играте против Роџера на трави, на било којој подлози, морате да будете под притиском. Он је толико талентован. Његова игра је савршена за ову подлугу. Било је неопходно да унесем нешто ново и да будем спреман када се прилика појави. На моменте сам то био, на моменте нисам. Нормално је очекивати да будемо нервозни, играли смо финале Вимблдона".

Као најтрофејнији тенисер у историји, Роџер Федерее се и даље сматра тениским Краљем. Али никада нико му није уздрмао тај трон и запретио да ће му га преотети као Новак Ђоковић данас. Због места, због времена, због начина на који је то Ноле урадио. Ово је вероватно био најболнији пораз у Федереровој каријери.

Било је и раније неких фантастичних мечева између Ђоковића и Федерера, али ово данас је било нешто никад виђено. Најдуже финале у историји Вимблдона, прво после 71 године у којем је шампиона морао да спашава меч лопте и по многима најбоље вимблдонско финале свих времена.

И све то је Новак успео играјући, не само против Федерера, већ и комплетне енглеске публике која је из петних жила навијала за Швајцарца, а у неколико наврата прелазила границе укуса и отворено негодовала против Србина.

Нови-стари шампион је додао...

"Све што сам покушавао је да се борим и пронађем начин да будем најбољи кад је било најбитније. Ипак, тешко је било искључити се. Помаже када је публика на вашој страни, даје вам мотив и енергију. Када немате тако нешто, морате снагу да пронађете у себи. Када је публика викала Роџере, ја сам чуо Новаче. Убедио сам себе да је тако. То је нека врста менталног тренинга."

На питање да ли очекује да за њега навија публика када буде имао 37 година.

"Надам се. Ако све буде како треба и ако будем играо на овом нивоу, ако будем уживао, бићу овде. Надам се да ће они навијати".

Новак је победио Роџера Федерера после скоро пет часова тениса са 3-2 у сетовима за одбрану трофеја у Лондону.

Он се осврнуо на, на тренутке неподношљиву, вимблдонску публику, која је јасно била на страни Швајцарца и неретко аплаудирала после грешака српског играча.

"Покушавате то да игноришете, али је веома тешко. Волим да то свесно пермутујем, па када они вичу 'Роџер' - ја чујем 'Новак'. Знам да звучи луцкасто, али то волим да радим. Тиме покушавам себе да убедим да је то оно што изговарају", открио је Ђоковић и додао:

"Тешко је да то игноришете. Атмосфера је електрична и та бука, поготово у неким одлучујућим деловима меча када је неизвесно... Публика се тада уживи. Наравно, ако имате велику већину публике на својој страни то вам даје мотивацију, снагу и енергију. Када немате све то морате да потражите унутар себе, ваљда".

Када је реч о психолошкој припреми, Србин је раније често говорио како визуализује себе као победника пред почетак меча.

"Увек покушавам да замислим себе као победника. Постоји нека снага коју добијам из тога. То је константна борба са самим собом. Рекао сам себи да се искључим од свега што се дешавало около, и да се фокусирам на оно на терену. Знао сам да могу да играм боље, али ментална снага је била оно што ми је помогло да преокренем".

Многи су ово финале назвали једним од најбољих у историји тениса, а недалеко од дељења тог мишљења је и Новак.

"Ово је највероватније био најзахтевнији, ментално најзахтевнији, меч којег сам икада био део. Физички најзахтевнији меч сам имао са Надалом у Аустралији, када смо играли скоро шест сати. Ментално – ово је било на потпуно другом нивоу, због свих околности. Наравно, пресрећан сам и препун емоција јер сам победио. Био сам на један ударац од пораза..."

До даљег, Ђоковић ће заостајати четири "мејџора" за шест година старијим Федерером и два за још једним архи-ривалом, Рафаелом Надалом.

"Чини се да сам све ближи, али и они још освајају слемове. Некако се надопуњујемо, чинимо једни друге бољим. Њих двојица су највећи разлог због којег сам на овом нивоу. Исписали су историју овог спорта и то је оно што ме мотивише. Не знам хоћу ли успети да их сустигнем икада. Не гледам на то ко колико година имам. Роџер ме инспирише. Све зависи од тога колико ћу играти. Не зависи све само од мене, већ од свега што се дешава у мом животу. Нисам само тенисер, већ и отац и муж. Треба све да избалансирам", закључио је велики шампион, Новак Ђоковић из Београда.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

15.07.2019 15:18

браво Новаце... та скупина трулези није битна

ОДГОВОРИТЕ