Заслађена пића пречица за рак?

Ново истраживање показује да једна чаша заслађених пића дневно повећава ризик од канцера, преноси Си-Ен-Ен.

Здравље 15.07.2019 | 10:14
Заслађена пића пречица за рак?
Истраживање у ком је учествовало више од 100.000 одраслих Француза, показало је да 100 милилитара заслађених пића, што је трећина просечне лименке, за 18 одсто повећава ризик од канцера уопште, а за 22 одсто ризик од рака дојке.

"Изненађујуће је да, уместо да је повећан ризик од рака код оних који више конзумирају заслађена пића, примећен је ризик и међу онима који пију чист воћни сок, а то захтева додатна истраживања", рекао је Иан Џохансон, истраживач исхране и емеритус на научном институту Квадрам, који није био укључен у истраживање.

Матилда Тоувиер која је предводила истраживање, рекла је да налази који су додати у истраживању показују да свако смањење заслађених напитака може да има позитиван утицај на наше здравље.

"Превише уноса слатких пића је фактор ризика за гојазност, а гојазност је сама по себи фактор ризика за рак", рекла је она.

Постоји могућност да и додаци као што је 4-Метилимидазол, који се налази у пићима карамела боје, такође могу да изазову рак.

"Важно је да људи знају да сви напици, и са и без сећера, могу да се конзумирају умерено", рекла је Данијел Сморкин из Америчког удружења за напитке.

Истраживање није пронашло никакву везу дијеталних пића и рака. Међутим, аутори упозоравају да овај налаз треба тумачити с опрезом, јер су учесници истраживања слабо конзумирали овај тип пића.

Б 92
фото:интернет
 
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар