Анализа: Статистика лаже...!

Новак је узео Вимблдон, а да није био у предности ни у једном статистичком параметру. И зато је ова титула још већа.

Тенис 14.07.2019 | 23:45
Анализа: Статистика лаже...!
Галопирање ка врху вечне листе настављено је на теренима „Ол Ингланд Клуба“. Новак Ђоковић је победом против Роџера Федерера дошао до своје пете титуле на Вимблдону, односно 16. укупно, те се тако приближио Швајцарцу на само четири пехара на укупној листи. Али ово што је данас виђено, нисмо имали прилику да гледамо никада у историји.

Причаће се о овом дуелу у годинама пред нама. Апсолутно заслужено. Пали су небројени рекорди, просто је немогуће побројати и их у једном даху. Први пут у историји Вимблдона гледали смо супер тај-брејк, видели смо најдужи меч на овогодишњем издању Отвореног првенства Енглеске, а што је најважније, пао је рекорд за најдуже финале Вимблдона у историји. Прескочен је и онај епски окршај између Федерера и Надала из 2008. године, које је трајало фасцинантних четири сата и 48 минута.

А колико је доминантан Новак говори и чињеница да се у Опен ери још само Роџер Федерер и Рафаел Надалтренутно налазе испред нашег аса на списку освајача гренд слемова. Швајцарац је сакупио укупно 20 трофеја, од тога шест на Аустралијан Опену, један на Роланд Гаросу, осам на Вимблдону и пет на УС Опену. Са друге стране, Шпанац је две трећине својих титула узео на Отвореном првенству Француске, односно 12 од укупно 18. Што се преосталих титула тиче, једна је стигла у Аустралији, две у Лондону, а три на УС Опену.

За сада је наш Новак Ђоковић најмање успеха имао на Роланд Гаросу, где је освојио само једну титулу, али зато држи рекорд по броју освојених титула у Аустралији (седам), а полако али сигурно се приближава Федереру и када је у питању Вимблдон, пошто сада има пет титула. Преостала три пехара дошла су на УС Опену.

На Вимблдону су у Опен ери од Ђоковића још увек бољи само већ поменути Роџер Федерер са осампехара и Пит Сампрас са седам. Изједначио се Ђоковић овогодишњим тријумфом са легендарним шведским тенисером, Бјорном Боргом, који је такође пет пута побеђивао на теренима „Ол Ингланд Клуба“.



У текућој деценији, дакле почевши од 2010. године, од Ђоковића једноставно нема бољег. Освојио је чак 14 трофеја на Мејџорсима, а у тој борби једино донекле успева да му парира Рафаел Надал, који је победио на њих 12. Федерер је далеко иза са "свега" пет узетих трофеја, по три су узели Мареј и Вавринка, док су се једном окитили Марин Чилић и Хуан Мартин дел Потро. Ипак, Роџер Федерер је до овог турнира имао највише освојених турнира у једној деценији, пошто их је од 2000. године, па до 2009. године освојио равно 15. Данас му се на тој листи прикључио и наш ас.

А статистика је још пре меча наговештавала да Федерер нема шансе против Новака. Водио је први тенисер света у укупном броју победа са 25-22, потом је имао предност и у дуелима које су међусобно играли на Гренд слем турнирима, јер је водио са 9-6, а бољи је био и на Вимблдону, те у финалима. Пред лондонском публиком је против Швајцарца славио два пута, наспрам једног тријумфа до којег је дошао Федерер.

Од последњих пет мечева, Ђоковић је славио на четири (сада има победе на пет везаних мечева са Федексом), а у финалу Гренд слем турнира Федерер је само једном успевао да пронађе меру за српског тенисера. Али, колико су пута те бројке умеле да преваре и како све одмах пада у воду, уверили смо се и у тек одиграном Вимблдонском финалу. Статистика је сада бил тек „бикини“.

Једноставно је, Роџер Федерер је био бољи у апсолутно сваком сегменту игре у финалу, почев од процента првог сервиса, па све до броја неизнуђених грешака. Нарочито велика разлика виђена је у другом сету, али ништа боља ситуација није била ни у осталим. Све то деловало је прилично фрустрирајуће за Швајцарца, јер је резултат на семафору говорио нешто потпуно другачије. Новак Ђоковић је до прве брејк лопте дошао тек у осмом гему четвртог сета, када је резултатски малтене све било решено. Освојио је Федерер и укупно више поена на овом мечу, али авај.

И када смо ушли у одлучујући сет, деловало је да га у бољем замаху очекује Роџер Федерер, али вероватно нико није био свестан чињенице да је Ђоковић славио у апсолутно сваком од три дуела против Швајцарца која су отишла у пети сет. И последње Вимблдонско финале које је отишло у пети сет било је оно између иста ова два тенисера 2014. године, а њега је, као што је добро познато, добио Новак Ђоковић.

Испоставило се да се историја и овај пут поновила, али на какав начин. Да се прича и прича...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар