Тениски спектакл: Ђоковић-Федерер

Финале из снова! Нова Г. О. А. Т. битка – Ђоковић или Федерер? Новак Ђоковић и Роџер Федерер од 15 часова играју финале на трећем Гренд слем турниру сезоне, Вимблдону.  Лондонски судар дивова! Ђоковић и Федерер трећи пут у финалу Вимблдона. . .

Тенис 14.07.2019 | 13:42
Тениски спектакл: Ђоковић-Федерер
Рекордер по броју освојених титула против браниоца трофеја и тренутног "броја један". Финале овогодишњег Вимблдона многи су окарактерисали као савршено.

Новак Ђоковић и Роџер Федерер то апсолутно заслужују.

И један и други одиграли су на изузетном нивоу досадашњи ток турнира (Новак изгубио само два, Федерер три сета), а ко ће се радовати на крају, сазнаћемо после дуела који почиње у 15 часова.

Ово је 48. пут да се налазе један наспрам другог у такмичарским мечевима, а наш тенисер води 25:22 у победама, од којих је две остварио управо у финалима Вимблдона.

Швајцарац је, међутим, успешнији по броју трофеја освојених на чувеној трави. Има их осам, што је уједно и рекорд, док је Ђоковић освојио четири титуле најстаријег тениског турнира.

Новак ће покушати да одбрани трон на ком је прошле године сменио управо Федерера, као и да настави са сјајним резултатима у улози светског "броја један", док је Роџеру додатни мотив да се победом врати на друго место АТП листе, испред Рафаела Надала ког је савладао у полуфиналу.

Тениски класик. Окршај који сваки пут опчини не само оне који су велики заљубљеници у бели спорт, већ и сваког другог ко се у том тренутку нађе у прилици да га гледа. И након нешто више од пола године, ето га опет, 48. пут. До пре неколико година није пролазило ни неколико месеци, а двојица великана би изнова ступала на терен. Овај пут чекање је било нешто дуже, али самим тим ће и меч бити доста слађи. НовакЂоковић ће данас трећи пут покушати да савлада Роџера Федерера у финалу Вимблдона, те да тако дође до пете титуле на теренима чувеног „Ол Ингланд Клуба“.

А, каквих је све ту окршаја било! Може се рећи да је поптуно немогуће на прсте избројати све дуеле између ове двојице тенисера након којих смо рекли да су „за историју“. И казаћемо то поново вечерас по завршетку овог вимблдонског финала, без обзира на резултат. Уживање ће бити загарантовано, ако се понови бар и делић оне игре из претходна два њихова окршаја на Централном терену.

Оно прво финале, одиграно пре равно пет година, било је без сумње једно од најбољих у историји Вимблдона. Улог пред овај завршни меч био је огроман. Ђоковић је циљао повратак на прво место на АТП листи и други трофеј пред лондонском публиком. Али, тај меч није добро почео по Новака. Дуго је покушавао да сломи отпор искусног Швајцарца, а када то није успео, уследила је болна казна у тај-брејку, након чега је пут до титуле постао додатно отежан.

Међутим, Ђоковић је био довољно искусан да не дозволи да га притисак прогута и, иако рањен, успео је да се избори за наредна два сета, па чак и да сјајно започне четврти и дође до прве меч лопте. Њу није успео и да искористи, а Федерер је ношен подршком публике, која је и овога пута била на његовој страни, везао пет гемова и увео меч у пети сет.

Постојала је ту и одређена психичка баријера. Знао је Ђоковић да је изгубио пет од претходних шест финала на гренд слемовима, али није дозволио да га то спута. Подигао се са колена и након епске борбе поново испробао укус вимблдонске травнате подлоге, као што је то урадио и први пут, 2011. године.

Годину дана касније исти ривали, исто место и поново финале. И још један тријумф Новака Ђоковића, додуше, овај пут уз доста мање муке него 12 месеци раније.

Узбудљиво је било само током прва два сета, која су завршена у тај-брејку. Роџер Федерер је у другом успео да одбрани чак седам сет лопти, од тога шест у другом сету и мислило се да нас очекује нова драма. Ипак, Ђоковић се брзо извукао из контраритма, направио брејк на отварању трећег сета и потом врло лако дошао до 200. победе на гренд слемовима, те трећег трофеја у Лондону.

Њихов последњи међусобни окршај виђен је у париском Берсију крајем 2018. године. Ђоковићева победа над Федерером у полуфиналу овог Мастерса и званично је проглашена за најбољи меч у минулој години од стране АТП-а.

Бројке нам кажу да ће се Новак Ђоковић и Роџер Федерер пети пут састати у финалу неког гренд слем турнира. Након уводног пораза на Ју Ес опену 2007. године, српски тенисер везао је победе у преостала три. Поред поменута два тријумфа на Вимблдону, Ђоковић се изборио са Федерером и на Отвореном првенству САД-а пре четири године.

Статистика нам такође недвосмислено говори да је Ђоковић у предности готово у сваком аспекту. Новакводи у мечевима против Федерера резултатом 25:22, а уз то треба додати да је победио на њихова четири последња сусрета, као и да је добио четири њихова најскорија меча на неком гренд слем турниру. А, само два пута од 2003. године се десило да се бар један од њих двојице није нашао у финалу Отвореног првенства Енглеске.

Може се још дуго анализирати њихова игра и форма, тек Ђоковић веома лако може да неутралише Федереровсервис, иначе највеће оружје Швајцарца када игра на трави. Константнији је са основне линије, а за разлику од осталих противника пред сваки окршај са Федексом верује да може да га добије. Иако није био нарочито спектакуларан у шест мечева преко којих је дошао до овог великог финала, то је и главна „цака“ са Ђоковићем. Он то не мора да буде.

Исто то важи и за Федерера. Швајцарац је пре само неколико дана ушао у историју забележивши 100. победу на славном лондонском гренд слем турниру. Ако данас узме трофеј, постаће најстарији играч икада којем је то у Опен ери пошло за руком. Био би то 21. трофеј у његовој колекцији, док се Новак бори за 16. пехар на Мејџорсима.

А код њих никаквог притиска готово да нема, јер све као да је постала једна рутина и нормала. Упитани да прокоментаришу предстојеће финале, имали су скоро па истоветан одговор.

„Већ смо овде били“.

И јесмо, али се дубоко надамо да то неће бити и последњи пут.

Пажња целог, не само тениског, већ спортског света, биће усмерена на дешавања на Централном терену где ће Србин и Швајцарац одиграти без сумње нови спектаклуран меч.

Тако је увек било када су се састајали. Осим те велике резултатске неизвесности, било је ту одувек и нешто више – контраст њихових стилова, њихових карактера, често и оних ствари између њих које нису увек биле најјасније, без обзира колико се трудили да их дипломатски сакрију, а које су се рецимо граничиле квалификацијом "ситни неспоразуми".

Но, добро, они су ривали, а ривали не могу бити баш често и пријатељи. Такав је неписани закон спорта, јер тензија на терену производи и тензије ван њега.

Колико год да се разликују карактерно и генерацијски (Новак је шест година млађи од Роџера), толико се разликују и по својим погледима на свет.

Роџер је доминирао у периоду када је Новак тек крочио на тениску позорницу, док је момак из Београда, тихо, из сенке, успео да се наметне тениском свету и поквари забаву западној тениској хемисфери која се већ била навикла на класик звани „Федерер – Надал“.

Ако је 2010. године можда и помишљао да батали целу причу боравећи у њиховој сенци, Новак је од освајања тог трофеја Дејвис купа, и нешто раније, откривајући разлог за дотадашње здравствене тегебе у алергији на глутен, направио коперникански обрт и стрелицу збивања тениске историје окренуо у сасвим другом смеру.

Од 2011. године, он је најдоминантнији играч у свету тениса, што се може проверити и простим погледом на бројке и чињенице. Довољно је само рећи да је од тада, он освојио 14, Федерер четири, а Рафаел Надал девет Гренд слем титула.

Дакле, Новак сам и више него његови најљући противници заједно.

Бројке актера

Новак и Роџер одиграће свој четврти меч на Вимблдону, а Србин у победама води са 2:1.

Занимљиво је да су то уједно и сви мечеви које су одиграли на травнатој подлози и да се ни на једном другом турниру на трави осим на Вимблдону, нису састајали.

У полуфиналу 2012. године, Федерер је славио у четири сета, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3. У финалу, две године касније, Ђоковић је узвратио ударац – славио је после велике борбе у пет сетова, 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4.

Коначно, годину дана касније, на истом месту, Новак је против Федерера успео да одбрани трофеј победом од 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3.

И сами резултати говоре колико су то били тешки и неизвесни мечеви, али ако се уопште погледају бројеви двојице играча, може се рећи само једно – импресивно.

Ово им је 48 окршај, што је други најчешће игран меч између два играча у Опен ери, иза меча Ђоковић – Надал.

Новаку је ово шесто, Роџеру 12. финале на турниру, први има четири, други осам титула, а оба имају на нишану и следеће, Новак да по броју трофеја стигне Бјерна Борга (5), а Федерер изједначи рекорд Мартине Навратилове од девет сингл титула.

Новак у победама води са 25:22, а добио је последња четири меча, од којих је онај прошлогодишњи трилер у Берсију у Паризу проглађен најбољим мечом на АТП туру за 2018.

Такође, Новак је добио осам од последњих десет дуела са Швајцарцем, и ово је његово 25, а Роџерово 31. Гренд слем финале. Србин има 15, Швајцарац 20 титула.

Обојица играча имају највише Гренд слем победа баш на овом турниру, Новак 71, а Федерер 101.

Бројеви кажу и следеће – са 37 година и 340 дана, Федерер покушава да постане најстарији Гренд слем шампион у Опен ери, а новак први у Опен ери који је са 30 и више година успео да одбрани трофеј на лондонској трави.

Када је реч о бројкама са овог турнира, оне кажу да је Ђоковић водећи на турниру по добијеним гемовима на сервис противника, добио је 34 од 89, што је 38 одсто успешности.

Такође, Новак је успео и да прилично мало потроши времена на шест победа до сада. Играо је укупно 12 сати и 54 минута, Федерер тек нешто мање, 12 сати у 26 минута.

Уз све то, Новак је одличан и кад је реч о сервис гемовима, добио је 86 од укупно 92, што је 93% успешности, а сачувао је 15 од укупно 24 брејк лопте. У последња четири меча само два пута је претрпео брејк.

Ђоковић – Федерер

4 Титуле на Вимблдону 8
71-10 Скор на Вимблдону 101-12
15 Учешћа на турниру 21
5 Титуле на трави 19
34-6 Скор у 2019. 38-4

Шта кажу актери финала?

Колико год се чинило да и један и други мирни улазе у нови окршај, то је само привид.

Федерер је често говорио да се највише прибојава мечева са Надалом, али право је питање да ли је Швајцарац говорио истину, јер се испоставља да су му, макар последњих година, окршаји са српским тенисером већа ноћна мора.

За Федерера нема много тајни.

„Када са неким играте више од 15 пута, нема ту много тајни. Знате шта ће да ради када ствари постану важне. Немам ту шта посебно да вежбам. То вам је као у школи, нећете моћи да прочитате много књига на сам дан теста, немате времена. Јасно не да је сав рад урађен много пре“, каже Федерер.

Ђоковић је свестан да је ово меч у којем ће морати да победи и више од противника, јер ће на трибинама бити већински уз Швајцарца, као и у претходним окршајима.

„Сви знамо колико је добар, али посебно овде. Ова подлога му у потпуности одговара. Воли брзо да игра, да не да противнику времена да се намести. Пожурује вас, чини да будете нервозни, тако да је за мене или Рафу, играче који воле да имају времена, то сталан притисак“, каже Ђоковић.

Шта ће пресудити?

Тешко је рећи шта може да буде одлучујуће. Дневна форма, тачније како се играчи буду осећали и психички и физички, те колико буду били „у ударцу“, имаће свакако велики значај.

У мечевима као што је овај, пресуђују нијансе. Чак и фактор среће, на чију ће страну пасти лоптица када се одбије од врха мреже.

Једноставно, и један и други знају да слабог елемента у игри не сме бити, јер ће она друга страна то претворити у свој добитак.

За обојицу ће сервис и ритерн бити од виталног значаја. Ко буде наметнуо свој ритам игре, биће у великој предности. Новаку ће свакако бити циљ да Федерера држи у дужој размени удараца и што даље од мреже, а Федерер да повремено извуче противника на мрежу и „истера“ из зоне комфора на основној линији.

Јасно је да ће Федерер вереоватно много користити слајс, скраћивати лопте, инсистираће на краћим поенима, а за то ће му бити потребан одличан сервис. Роџер ће се ослањати на сервис-волеј, а Новак на стандардну игру са основне линије.

Новаков успех у многоме може зависити од броја и квалитета узвраћених сервиса, али и од самог сервиса који га је до сада веома добро служио на турниру.

Федерер је сјајно враћао сервисе Надала, што му је омогућило да дође до новог тријумфа, док Ђоковић нема претерану снагу почетног ударца, али сервис је поуздан, прецизан, готово редовно добро пласиран.

За Новака ће такође бити изузетно важно да покуша да искључи фактор публике, да га то не нервира, јер је јасно да ће, као и раније, бити уз Швајцарца. Ментална снага одлучује увек, и ко буде „као шприцер“ у најврелијим моментима, има велике шансе да меч заврши са пехаром у рукама.

У сваком случају, чека нас спектакл. Ништа боље за крај Вимблдона нисмо ни могли да добијемо.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

милутин

14.07.2019 16:03

Поцијепаће га Федерер.

ОДГОВОРИТЕ