Српску угрожава корумпирана власт

- Републику Српску руши неспособност власти да се избори са свим изазовима, њихова корумпираност, афере, презадуженост Републике Српске док су џепови појединаца пуни, несигурност, политичка нестабилност, лоше и корумпирано правосуђе, каже Бореновић.

Република Српска 14.07.2019 | 11:11
Српску угрожава корумпирана власт
- Ми смо једина земља на свијету у којој рад Парламента блокира нова скупштинска већина, која је одмах након посљедњих контроверзних избора кренула у формирање бх. институција а посебно у именовање новог Вијећа министара, каже предсједник ПДП БРанислав Бореновић.

Он подсјећа да су побједници ових непоштених избора СНСД, СДА и ХДЗ БиХ веома успјешно изабрали једни друге у Дом народа ПС БиХ на начин да је СДА у НСРС директно изабрала СНСД-у четвртог делегата, слично урадила и у избору четвртог ХДЗ делегата и на тај начин им омогућила потпуну контролу овим домом Парламентарне скупштине БиХ, изабрали су колегије оба дома у којима су кључни људи из ове три странке.

"Договорили су подјелу ресора у Савјету министара и напрасно стали у даљем процесу због очигледних разлика у стратешком будућем дјеловању. Хоћу јасно да кажем да треба престати са генерализацијом и да се проблеми назову правим именом. Три политичке опције, понављам СНСД, СДА и ХДЗ БиХ су започели процесе формирања власти, нека их заврше или нека саопште да од тога нема ништа. Не смије се дозволити да због неколико људи парламентарни рад буде блокиран, поручио је Бореновић у интервјуу Фактору.

Парламент треба да ради без обзира на тренутни капацитет извршне власти која има уставну обавезу да извршава своје обавезе у пуном капацитету док не дође нека друга,нова.

- Тренутно користимо све посланичке могућности, од посланичких питања, интервенција и иницијатива за сазивања хитних сједница, да радимо у коликом – толиком капацитету, јер у овој ситуацији дугорочно ће највише штете имати грађани. И сада, девет мјесеци послије избора, дођемо у апсурдну ситуацију која осликава сву бахатост, да послије девет мјесеци нерада и блокирања Парламента „нерадници“ о трошку тог истог парламента ходају по разним конференцијама о парламентаризму и поручују да је парламентаризам у БиХ у кризи. Врхунац цинизма и лицемјерја, истиче Бореновић и додаје:

- Зато смо тражили од предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да писмено одговори ко од посланичких клубова није доставио приједлоге за састав парламентарних тијела, ко су чланови тих посланичких клубова, из којих странака долазе и шта ће предсједавајућа учинити да се ово стање превазиђе, јер је формирање комисија и делегација кључан предуслов да Парламент нормално функционише, засједа и разматра већ стотине разних материјала који су на чекању, а да не говоримо о бруци везано за неименовање наше делегацију у Савјету Европе и другим свјетским институцијама.

Када је ријеч о конституисању извршне власти на нивоу државе, Бореновић каже да што се тиче његове странке, "нека је формирају већ сутра".

- Али, сада није на нама та одговорност, него на онима који су одмах послије избора рекли да ће ићи заједно, а то су СДА, СНСД и ХДЗ БиХ. Није им био проблем да договоре подјелу ресора у новом Савјету министара, да једни другима изаберу своје функционере у руководства оба дома парламента, али када треба радити, договорити се, преузети одговорност, одједном тобоже не могу заједно. Ако не могу нека то јавно саопште, и да се почне тражити неко ново рјешење, а једино право, суштинско и најозбиљније је значајна измјена Изборног закона, побољшање изборних правила, увођење скенирања гласачких листића, редефинисање улоге бирачких одбора, транспарентност у креирању бирачких спискова и идентификацији бирача, увођење механизма одржавања ванредних избора и ајмо на ванредне изборе. Само нови избори са измјењеним и фер правилима су једини прави излаз из ове ситуације, наглашава Бореновић.

На прозивке Ненада Стевандића и других СНСД-ових "портпарола" да су он, ПДП и СДС "бакировци",  "СДА представници РС у Сарајеву", и "одмјеравање" ко је већи а ко мањи Србин, Бореновић одговара:  

- Стевандић није неко коме треба указивати посебну пажњу. То је човјек који је промијенио онолико странака колико мјесеци није ушао у Парламент БиХ, уредно користећи све привилегије. Он се усуди да некоме каже да је "бакировац", а лично гласа за "Бакировог", односно СДА-овог Дениса Звиздића за замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине. ПДП иницира смјену Сенада Братића са позиције потпредсједника НСРС, након иницијативе СДА за промјеном имена Републике Српске, Стевандићева странка, заједно са СНСД га сачува на том мјесту. Он није особа која има кредибилитет да било коме мјери српство, нити друге квалитете, али је зато најбоља мјерна јединица за поквареност и подлост, поручује Бореновић.

Стално се потенцира, из Вама противничких кругова, странке из РС-а, прича како онај ко ради на јачању БиХ руши РС, и да сте управо ви из ПДП-а и СДС ти који јачате БиХ, а рушите РС. На ову констатацију, Бореновићев одговор је да Републику Српску руши неспособност власти да се избори са свим изазовима, њихова корумпираност, афере, презадуженост Републике Српске док су џепови појединаца пуни, несигурност, политичка нестабилност, лоше и корумпирано правосуђе, нерегуларни избори, јавни медији који извјештавају пристрасно и стављају мету на леђа, масован одлазак становништва, опште безнађе и депресија.

"Републику Српску руши све оно што што су урадили, али и што нису урадили, а требали су током тринаест година власти у континуитету".

На питање шта је са Младеном Иванићем, да ли је враћен на професорско мјесто на Економском факултету у Бањој Луци, Бореновић каже да Младену Иванићу, након 32 године на Економском факултету у Бањој Луци, након октобарских избора није продужен радни однос и тако је остало до данас.

"То најбоље показује колико је овај накарадни систем оболио у свим друштвеним сферама и бескрупулозан према политичким неистомишљеницима. Иако мање присутан у јавности, ту је увијек да помогне, врло је активан на терену, обилазећи заједно са нама општинске одборе пред изборни Сабор који ћемо имати у септембру и током којег ћемо обиљежити 20 година од оснивања и дјеловања ПДП-а", казао је Бореновиц.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милан

14.07.2019 09:18

Бореновицу све си у праву, потписујем све,али моим тебе и коалиционе партнере кад дођете на власт да процесуирате све крим. радње садашњих власти, а посебно захтијевам поштење у раду свих институција, у супротном спаса нам нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2019 10:12

Ове оће онда би моро прво кренит од себе

Name

Горан

15.07.2019 06:59

Браво за Додика, молим да ради све на уништењу, сада пропале бих, тамнице српског народа, и да се не обазире на овакве опскурне и небитне, за српски народ, ликове.

Name

Јаффа

14.07.2019 09:29

Кад се одупремо албанско-аустријском лобију, који пере паре и бави се свим врстама криминала у спрези са политиком, имамо шансе да живимо као људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

14.07.2019 10:37

Друство потпуно обухвацено папак-епидемијом без изгледа за успјесном превентивом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

14.07.2019 10:46

Ма право да ти казем доста је и твоје супље прице. Волио бих да нам казес ста си све радио у зивоту и ти, ниста, као ни ови сад, Миле& цо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

14.07.2019 11:52

Вође политичких партија су увијек предводиле протесте и држале митинге. Сада то чине посланици из тих партија. Зар није логичније да Бореновић и Шаровић предводе опозицију? Ако со Станивуковиц и Вукановић популарнији, онда нека буду и предсједници својих пертија.

Name

Лаки

14.07.2019 12:03

Нема среће и напретка у овој земљи док људи не схвате да је ово све наше а да су политичари наше слуге и да их треба свакодневно критиковати а ове наше треба сваки дан гдје год их сретнемо поквареним јајима гађати. Не знам само зашто их гледате као неке важне и битне кад сви знамо да су скоро сви једне обичне полуписмене битанге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеперминт

14.07.2019 12:11

Нисмо знали. И ста це ПДП поводом тога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јастреб

14.07.2019 12:16

У БиХ је корумпирана власт на челу са Савјетом министара у техничком мандату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2019 21:32

Реци нам препаметни Јастребе сто то твој Додо не формира Савјет министара БиХ ? Неда му Бореновиц је ли.

Name

Политика и олоши

15.07.2019 06:22

Сви сте исти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

15.07.2019 06:28

Засто се Младен опет невраги на врх сзранке са омладиномПДП ОДУВАЦЕ СВЕ СЗРАНКЕ СИГУРНО ОМЛАДИНА РАДИ БЕГИЦ И ЊЕГОВА ОМЛАДИНА СУ ТУ ЗА СВЕ БАЊАЛУЦАНЕ ГДЈЕ ГОРИ ОНИ СУ ПРВИ ДА ПОМОГНУ УКАЗУ НА ПРОБЛЕМ СВЕ ПОХВАЛЕ ЗА ОМЛАДИНУ ПДП

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОСПОДИНЕ

15.07.2019 07:46

БОРЕНОВИЦУ У ПРАВУ СИ, ВЛАСТ ЈЕСТЕ КОРУМПИРАНА АЛИ И ОПОЗИЦИЈА ТАКОДЈЕ- ВЕЛИКИМ ДИЈЕЛОМ, ЦАСТ ИЗУЗЕЦИМА АЛИ, ЈА, ИЛИ ИХ НЕ ВИДИМ ИЛИ ЈЕ ТО МАЛИ %, СТО ПОКАЗУЈЕ ИМОВИНСКИ КАРТОН, БАХАЦЕЊЕ, ОТИМАЊЕ ЗА ПАР ФУНКЦИЈА А САМИМ ТИМ И ПРИМАЊА ИСТОВРЕМЕНО, СТО ЈЕ НЕМОГУЦЕ И НЕ ПОСТЕНО ПРЕМА ЉУДИМА КОЈИ НЕМАЈУ НИ ЗАПОСЛЕЊЕ НИ ПРИМАЊА, ТАКО ДА ЈЕ ЗАКЉУЦАК СЉЕДЕЦИ- ВОДЈЕ ОПОЗИЦИЈЕ КРЕНИТЕ ОД СВОЈИХ ПАРТИЈА ПО ОПСТИНАМА И ГРАДОВИМА, ПОЦИСТИТЕ СЉАМ И ТЕК ТАДА И ПОНОВО ЦЕТЕ ИМАТИ ПОДРСКУ НАРОДА. А ОВАКВО СТАЊЕ САМО ЗБУЊУЈЕ ЈЕР ВИСЕ СЕ НЕ ЗНА КО ЈЕ ВЛАДАЈУЦИ КО ОПОЗИЦИЈА, ПОНАСАЊЕ ЈЕ У ПАР ГРАМА...

ОДГОВОРИТЕ