За грчку владу нема одмора

Прошло је тек недјељу дана како је нови грчки премијер Киријакос Мицотакис положио заклетву, али је већ почео да ради пуном паром.

Свијет 13.07.2019 | 21:58
За грчку владу нема одмора
Лидер Нове демократије је одмах након избора најавио да влада неће правити љетну паузу, јер нема времена за губљење, и то обећање је испунио.

Његов кабинет етаблираних политичара, технократа и бивших социјалистичких реформатора већ се састао, појашњавајући филозофију нове владе десног центра – министри неће бити ту само да би постављали циљеве, већ ће их и надгледати. Пред њима су биле плаве фасцикле са референтним циљевима. Као и у сваком добром послу, извјештаји о напретку морају бити сачувани, пише “Гардијан”.

У ери у којој је све у појави, бивши банкар Мицотакис се труди да постави нови тон након четири године бурне владавине његовог љевичарског претходника Алексиса Ципраса.

Полицијски комбији и баријере, симболи страха од протеста који је имала Ципрасова влада, уклоњени су са пута до премијерове канцеларије.

За многе Грке нови стил није само симболичан. Њихова прва влада након међунаросног спасавања сматра се почетком нове ере, преласком психолошког прага након депресивне деценије усмјерене на штедњу, страх од банкрота и дужничку кризу. 

– Оно што видимо је нова генерација политичара. Мицотакис је харвардски образован, оријентисан на резултате и са технократским приступом. Он готово да жели да води Грчку као пословни пројекат, уз ризик да увриједи неке од припадника старе гарде своје странке – рекао је политички новинар Пантелис Капсис.

У његовом кабинету сада сједе и припадници центра, које је придобио антипопулистичким ставом и реформаторском, проевропсом политиком.

Међутим, појавиле су се и прве замјерке. Његова нова управа је критикована због недовољне заступљености жена, којих има само пет од укупно 51 мјеста.

Мицотакис је то правдао тиме што су жене “много неодлучније” да заузму положаје у кабинету од мушкараца и додао да се нада да ће се то побољшати.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Харwард

13.07.2019 20:40

Свака цаст, када и ми будемо бирали способне а не подобне, видјет цемо разлику, до тада збогом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм...

14.07.2019 07:48

Харвардски образован , то је тако у правим и демократским дрзавама , а не као на овим просторима , гдје предсједници влада имају заврсене вецерње сколе и не знају добро да говоре нити свој матерњи језик , а да не прицамо , као у слуцају Грцког премијера , који је бранио високо образовање на Енглеском језику . А ста тек реци за поједине тзв. министре , као нпр. милцонер позорник , који је био малтене на целу свих министарстава , само зато сто тобозе његовој секти припада одредјени број министарстава . Јос је добро какви кретени и дрвосјеце владају .

ОДГОВОРИТЕ