Штета на усјевима кукуруза 50 одсто

На усјевима кукуруза у РС дошло је до штете коју су узроковали недавно олујно невријеме, град, али и све интензивнији напади кукурузне златице и пламенца, а пољопривредници је на појединим подручјима голим оком процјењују на око 50 одсто.

Република Српска 13.07.2019 | 07:13
Штета на усјевима кукуруза 50 одсто
Љубо Малетић, пољопривредник из Семберије и предсједник Удружења пољопривредника РС, рекао је да је невријеме на подручју Семберије поваљали кукуруз, тако да ће штета бити велика.

"У више наврата у Семберији је било олује. Штета је велика, посебно на кукурузу, који је поломљен и покидан, тако да је стање тешко. Ми пољопривредници од ока процјењујемо да засад штете има око 50 одсто ако се не поправи стање, а надамо се да ће се поправити и да неће бити више невремена", рекао је Малетић.

Он истиче да је и у другим дијеловима РС стање слично, јер је у појединим мјестима било и града, али и поплава.

Малетић истиче да на подручју Семберије није било напада кукурузне златице и пламенца, тако да се на то и не могу пожалити.

Међутим, из приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, истакли су да су неповољне временске прилике на овом подручју погодовале развоју штеточина у усјевима кукуруза, па је и евидентиран интензивнији напад кукурузне златице и пламенца.

"Уколико је примијећено присуство ових штеточина, пољопривредници након жетве треба да уклоне жетвене остатке и дубоко узору парцеле. На парцелама гдје је присутна кукурузна златица кукуруз не треба сијати три године", рекао је Данијел Егић, руководилац приједорске канцеларије Ресора.

Он је додао да хемијске мјере заштите у нашим условима скоро да нису могуће, с обзиром на то да су стабљике кукуруза високе, што захтијева посебне скупе прскалице за примјену средстава за заштиту.

Егић је за Срну нагласио да је на подручју приједорске регије присуство кукурузне златице евидентирано прије четири године, те да економска штета од ове штеточине може бити и до 50 одсто. 

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да је у Посавини на парцелама много штете на кукурузу од града, те је много поломљених стабљика од задње олује.

"Засад немам извјештај да је на терену било напада пламенца и кукурузне златице, међутим морамо имати у виду да су пламенац и кукурузна златица пратиоци кукуруза гајеног у монокултури, те је код нас то постала свакодневица. Сигурно је да ћемо имати забиљежених и оваквих ситуација и то ћемо видјети у наредних седам дана колики ће бити омјери напада, али да их има, има их", рекао је Маринковић.

Он истиче да је још рано говорити о процјени штете у процентима, али да штете свакако има, те да је готово свака парцела претрпјела штету од бар 10-20 одсто због олује.

Маринковић је додао да је такође рано говорити о поскупљењу и да се може радити само о нагађањима, али је чињеница да је кукуруз имао лоше услове.  

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирко

13.07.2019 07:18

Надокнадице нама додо све то. Велики вођа зна шта је уложено у пољопривреди, али мало сутра. Кад би се могло уградити утај тал мозда би неко добио и одштету, макар они сектаски гласачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мора

13.07.2019 08:18

Он је крив.

Name

децко

13.07.2019 08:58

Само гази багру... сад цијене хљеба нека порасту за 113% лол!

ОДГОВОРИТЕ