WБ - У финалу снова Ђоковић - Федерер! Да буде и трећа срећа!

Федерер не зна за године – преслишао Надала за финале са Ђоковићем! Роџер Федерер је победом против Рафаела Надала од 3-1 у сетовима дошао до финала Вимблдона.  За титулу на Вимблдону у недељу ће се борити Новак Ђоковић и Роџер Федерер, у репризи финала из 2014. и 2015. године.  Да никад не престану да играју тенис. . .  У свом 41. одмеравању снага Федерер и Надал приредили нови спектакл, меч за анале и још материјала да кроз неколико деценија с поносом препричавамо шта смо све видели и доживели у ери оваквих тениских дивова. . .

Тенис 12.07.2019 | 21:02
WБ - У финалу снова Ђоковић - Федерер! Да буде и трећа срећа!
Федерер је Надала савладао после скоро три часа игре – 7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4.

Швајцарски тенисер је 101. победом на Вимблдону заказао ново финале Вимблдона са Новаком Ђоковићем и нови класик у којима за сада води Србин са 25-22.

37-годишњи Роџер се пласирао у своје 12. вимблдонско финале, у којем ће имати прилику да се бори за свој девети трофеј на Отвореном првенству Велике британије, који би био први од 2017, а други још од 2012. године.

Новак Ђоковић покушаће да одбрани титулу на овогодишњем Вимблдону против рекордера тог гренд слема Роџера Федерера.

Швајцарац је у полуфиналу савладао Рафаела Надала у четири сета, искористивши тек пету меч лопту - 7:6 (7:3), 1:6, 6:3, 6:4 и играће за девети трофеј у Лондону.

Новак ће се борити за 16. гренд слем у каријери, а Роџер за 21.

Биће то њихов 48. меч, а Ђоковић води 28:25 у победама.

Два од тих тријумфа остварио је баш у финалима на престижном гренд слему у Лондону. Новак је победио Роџера 2014. и 2015, и освојио две од укупно четири титуле на Вимблдону.

Федерер је упркос годинама потврдио и у полуфиналу да на Вимблдону обожава да игра, да је трава његова омиљена подлога, а Централни терен место где се осећа као код куће.

Надал се са друге стране потрудио да му пружи жесток отпор, откинуо му је и сет, а онда га натерао и у финишу четвртог да одигра на највишем нивоу. Шпанац и Швајцарац пружили су публици у Лондону три сата врхунског тениса са прегршт фантастичних поена.

Надал је покушао да продужи меч, спасао је чак четири меч лопте, али је 37-годишњи Федерер, ношен огромном подршком са трибина, успео да добије још једну епску битку и пласира се у своје 12. вимблдонско финале.

Да ли ће пехар ове године подићи Федерер или Ђоковић сазнаћемо у недељу, за када је заказано финале од 15 часова.

И Федерер и Надал су у меч ушли са високим интензитетом сервиса, док су успут погађали велики број првих сервиса. Меч је на почетку изгледао као да су на терену Изнер и Андерсон, а не Шпанац и Швајцарац.

На прве проблеме за сервере чекало се при вођству Федерера од 4:3, при сервису Надала. Роџер је дошао до брејк лопте, играо се дуг поен, али је на крају Надалов притисак на противников бекхенд уродио плодом.

Наредни притисак Надал је осетио када је сервирао за 6:6, јер је од 40:0 допустио противнику да изједначи. Ни у наредном поену Шпанац није био сигуран, али је осовјио тај и следећи за тај-брејк.

Фортуна је била највећи савезник Шпанца на старту тај-брејка, који је први направио предност. Ипак, Роџер је подигао ниво игре и од 2:3 везао пет поена за крај првог сета.

У другом сету виђен је значајно другачији тенис него у првом – размене су биле у првом плану а поени се више нису освајали сервисима.

Надал је први пропустио две брејк лопте, а онда је истом мером узвратио Федерер. Имао је 1:1 и 15:40, али је уследила серија Надала од 12 освојених поена у наредних 13.

Федерер је затим претрпео још један брејк, на опште чуђење публике на Централном терену, а онда "истанковао" последњи за крај другог сета.

Трећи сет почео је добрим сервисима на обе стране, али се није дуго чекало за први брејк. Роџер је везао три поена на ритерну, надмудрио Надала на мрежу и направио брејк за 3:1, који је убзро потврдио упркос Рафиних 0:30.

Осмоструки освајач Вимблдона је у наредна два ритерн гема имао 15:40 и 0:30, али се Надал оба пута спасао. Ипак, није успевао да искористи Роџерове пропусте, па је Швајцарац у лаганом ритму одсервирао за вођство од 2-1.

Почетком четвртог сета видело се да је Рафин ниво тениса опао и да је Федерер у контроли. Припретио је у првом сервис гему Шпанца, али није успео да дође ни до брејк лопти, да би то урадио у наредном.

Одиграо је феноменалан ритерн бекхендом, изненадио Рафу и направио веома битан брејк.

Федерер је наставио да добро сервира и мирно чува своје гемове, а на 5:3 је имао феноменалне шансе. Надал је изгрешио и дошло се до прве меч лопте. Њу је "Бик са Мајорке" спасао сервисом, али омогућио Роџеру и другу.

И ту је спасао, наставио да добро сервира и некако натерао противника да сервира за меч и пролаз у финале. Ту ипак није било грешке за Федерера, који је забележио победу уз велико одушевљење Централног стадиона.

Да никад не престану да играју тенис! испалио је онако из душе Небојша Вишковић пратећи финиш другог полуфиналног окршаја Вимблдона и вероватно на најбољи начин описао колико ће нам када једног дана оду недостајати Роџер Федерер и Рафаел Надал. У свом 41. одмеравању снага Федекс и Рафа приредили су нови спектакл, меч за анале и још материјала да кроз неколико деценија с поносом препричавамо шта смо све видели и доживели у ери оваквих тениских асова. После нешто више од три сата игре, неколико литара проливеног зноја и прегршт дивних потеза: Федерер - Надал 3:1 (7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4).

А у недељу - рат светова. Роџер на Новака. Најбољи у историји за своју девету круну на вимблдонској трави, Ђоковић за право да настави да носи епитет најбољег у актуелној ери. И што је можда још важније, за продужетак наде да ће једнога дана, у догледној будућности, лента намењена најбољем од најбољих свих времена прећи са Федексових на његове груди.

Роџер и Рафа...

Почело је како се само пожелети може. Атомски тенис на који су на ова два дива навикла током свих претходних година. Сервис је радио без грешке код обојице и гемови су се низали један за другим. Тек на 4:3 за Швајцарца видели смо прву брејк лопту. Рафи је само на трен стао сервис и Роџер је одмах запретио. Надал се извукао, а онда успео да дође до новог изједначења. Први сет завршен је оч у тај-брејку. Очекивано. Шпанац је на 5:6 имао сигурних 40:0, али онда је себи закомпликовао живот. Дозволио изједначење, ушло се у најдужи гем и тек након надљудских напора Рафа се ишчупао. У тај брејку Надал је први дошао до мини брејка, међутим то му није донело суштинску предност. Федерер је деловао свежије, боље гађао, грешке смањио на минимум и лако окренуо резултат за вођство од 1:0.   

Врло занимљива ситуација виђена је у другом сету у коме се Роџер једноставно предао?! Тако је бар деловало након што је Надал направио брејк и повео са 3:1. Касније, у трећем сету, та констатација добиће потврду. Од момента кад је на 1:1 имао брејк лопту Швајцарац је изгубио 12 од 13 поена, ништа га није хтело и једноставнмо је наставио у леру. Рафа је лако потврдио брејк за 4:1, затим само посматрао како Федерер греши за 5:1 (утисак је да толико киксева није направио на целом турниру) и очас посла имали смо нови егал - 1:1.  

Да се најбољи тенисер свих времена штедео у другом сету јер је очито видео да је изгубљен било је јасно већ на старту трећег. Поново препознатљива агресивност, поново тачни, моћни ударци, сјајно кретање. У четвртом гему - брејк. Дивна бекхенд паралела, па сјајан излаз на мрежу и од 15:30 преокрет за 3:1. Надал од тог момента све чешће почиње да показује емоције, на његове најбоље ударце Швајцарац има одговоре и на све то успева да спасе две брејк лопе - 4:1. Брејк је потврђен. Рафа се провлачио још мало, успевао да "преживи" у трећем сету, али видело се шта му следује. Деветоструки шампион Вилмдлдона изгледао је све сигурније како је меч улазио у финиш. Брејк предности рутински сачуван - 2:1 у сетовима.  

У одлучујућем, четвртом сету, Роџер је био апсолутни господар ситуације. Надалове лопте све су краће, са све мање снаге. А сервис никако да заличи на онај из првог и другог сета. И у трећем гему Швајцарац поново прави велику предност - 2:1, нови брејк. Ако на нешто са Рафом може да се рачуна онда је лудачка тврдоглавост, упорност до граница пуцања. Џаба. Џаба кад је велемајстор нашпанован као данас. И кад би негде "зарибао" сервис је увек био ту да га спасе. 

Једноставно, за Рафу није био повратка. На 3:5 успео је уз муке Танталове да остане у мечу, да би на Роџеров сервис пропустио брејк лопту и изгубио и последњи трачак наде. Успео је додуше још неколико минута да остане на терену, спасао три меч лопте, али... Федекс у финишу комплетира утисак о бриљантној партији сјајном дефанзивом и одлази у ново, 31. гренд слем финале, а 12. на теренима Ол Ингланд клуба. 

Финале између Ђоковића и Федерера на програму је у недељу од 15 часова по средњеевропском времену.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар