Горан о "убијању Срба": Рекао јесам, лоше пренето!

Горан Иванишевић, чувени хрватски тенисер, који је недавно постао тренер Новака Ђоковића, отворено за "Политику" причао о спорној изјави.  Иванишевић појашњава: Рекао сам да бих пуцао у неке Србе што су ме псовали током меча у Аделајду.  Све се десило пре 27 година на турниру у Аустралији. . .

Тенис 12.07.2019 | 22:45
Горан о "убијању Срба": Рекао јесам, лоше пренето!
Нови тренер Новака Ђоковића, бивши југословенски и хрватски тенисер Горан Иванишевић, објашњава у интервјуу за "Политику" да никада није рекао да би убијао Србе, нити да је мислио да некога убије, али и да је неке ствари током рата рекао у афекту, јер су била таква времена.

Недавна одлука Ђоковића да ангажује Иванишевића вратила је много његове речи из прошлости, а једна реченица објављена је и у многим нашим новинама - када је на неком стрелишту наводно рекао да би волео да су уместо мета Срби, па да у њих пуца, подсећа лист.

Како истиче београдски спортски дневник, он је био међу најомраженијим особама међу Србима током ратних деведесетих.

Додаје се и да је “готово био и у конкуренцији Фрање Туђмана јер је био један од најгласнијих заговорника распада Југославије и отцепљења Хрватске.”

“Као спортиста у светском врху, поготово тенису, био је у ситуацији да стално прича своје виђење истине о свему што се дешавало у СФРЈ. И то је максимално користио.

Готово да није било дана, нарочито када су највећи турнири били у току, да није на страницама светске штампе говорио оно што мисли, а што се нама није допадало.

Одавно је на те речи пао заборав, али недавна одлука Новака Ђоковића да пред Вимблдон баш Иванишевића изабере за тренера, вратила је многе његове речи из нафталина.

Поготово једна реченица, објављена и у многим нашим новинама, боде очи. Када је на неком стрелишту наводно рекао да би „волео да су уместо мета Срби, па да на њих пуца”. Баш ту изјаву Иванишевић делимично демантује у ексклузивном интервјуу “Спортском журналу”, првом икада у коме у некој српској новини открива шта се тада тачно десило, да изјава није правилно преведена, објашњава своје поступке током рата и тврди да никада није урадио ништа нечасно, нити икога повредио”, пише Журнал.

Објашњавајући позадину догађаја Иванишевић каже да се то догодило на турниру у Аделејду пре 27 година који је за њега био јако стресан.

Наводи да је током меча са Швеђанином Култијем на трибине дошло пет до десет момака Срба и да су почели да га псују и вређају на најгори начин.

"Прете да ће ме убити, преклати, вређају моју мајку највулгарнијим псовкама. Ја им узвраћам, долази до прекида меча да њих одстране са трибина", наводи Иванишевић.

Додаје да га је током боравка тамо чувала специјална полиција и да је са њима отишао у стрелиште где су они вежбали.

"Дали су ми полуатоматску пушку да гађам мете. Оне су искакале, ја ништа нисам погодио. После су новинари дознали за то и питали како је било. Ја сам им рекао да је било супер, али да би било боље да су уместо мета били они навијачи са меча. Новинар је то превео како је превео. Погрешно. Ја јесам то рекао, али се моја изјава односила само на те навијаче, јер су ме стварно излудели вређаући мене и псујући ми мајку. Али ја нисам никада после тога ништа слично рекао нити сам имао такве изјаве", каже Иванишевић.

На питање да је било још изјава на којима су му Срби замерали, он каже да је био рат, и да је он био за своју земљу. 

„Био је рат, био сам за своју земљу, можда сам био и најекспониранији спортиста уз покојног Дражена. Сваку шансу сам користио за промоцију Хрватске. Свако је радио шта је могао, тако да не видим неки спорни део. Испало је као да сам  стварно узео митраљез и убио 500 људи, а то није тачно“.

Супротно свим тим изјавама из прошлости, Иванишевић је често у последње време говорио да Балканцима може да помогне само – Балканац.

„У тенису није све у форхенду, бекхенду или сервису. Пола мечева вам добије атмосфера, познавање психе играча. Ми Балканци имамо посебан начин размишљања. Нисмо лагани, али смо једноставни. Ми смо доста прилагодљиви и сматрам да Балканац може да тренира било кога“.

По мишљењу Ненада Зимоњића, утицај Горана Иванишевића се већ види код Новака Ђоковића, највише код сервиса.

„Нисам ја дошао да нешто мењам, већ да понудим виђење са друге стране мреже. Годинама сам правио тактику против њега, док сам радио као тренер других тенисера. Неки резултати напше сарадње се могу видети за четири до шест месеци. Рекао сам му нека моја мишљења о сервирању, али он је тај који доноси одлуке на терену и који мора да игра“, рекао је Иванишевић.

Понавља и да је све рекао у афекту, јер су таква времена била, али не да је рекао да би убијао Србе.

"Нисам никога убио нити сам мислио да некога убијем", истиче Иванишевић.

На констатацију да су у Србији неки људи осудили што га је Ђоковић позвао за тренера, каже да ће и у Србији и у Хрватској увек бити незадовљних.

"Мени је екстремна част да ме је позвао један Новак", рекао је Иванишевић за "Политику".

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар