Новак Ђоковић у финалу Вимблдона

Ђоковић сломио упорног Шпанца за шесто финале Вимблдона! Новак Ђоковић пласирао се у финале Вимблдона, пошто је после четири сета победио Роберта Баутисту Агута – 6:2, 4:6, 6:3, 6:2.  Не дирај лава док спава: Новак у финалу Вимблдона након новог мучења са Агутом! Први рекет света и бранитељ титуле стигао до 25. гренд слем финала, шестог у Лондону победом од 3:1 над Шпанцем који је поново показао колико му не лежи.

Тенис 12.07.2019 | 17:12
Новак Ђоковић у финалу Вимблдона
Браво: Новак у шестом финалу, биће епско! Србин потврдио улогу фаворита и осигурао шесто финале, а тамо га очекује још један класик са једним од дугогодишњих највећих ривала.

Знамо да у финалу чекају Надал или Федерер, али је потребно направити још један корак!

Резултат на крају је 3:1(6:2, 4:6, 6,3, 6:2) за Новака Ђоковића који ће у финалу чекати бољег из епског дуела између Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Први тенисер света је освојио два гема на старту меча, и наставио са добром и одлучном игром. Баутиста је нешто касније "живнуо" и дошао до своје игре, али је ипак изгубио први сет. 

Новак је стрпљивом игром надиграо свог противника и без већих проблема дошао до 1:0, освојивши први сет резултатом 6:2, али је након тога 23. носилац почео боље да игра и вратио резултат у егал освајањем другог сета 6:4.

У трећем сету српски тенисер долази поново до своје игре, диктира темпо меча и успева да дође до брејка у шестом гему.

Баутиста Агут игра је играо одличан тенис у другом делу игре, био сигурнији у ударцима и правио мање грешака, па је посао за српског тенисера постао знатно тежи. Ипак, Србин је пружао отпор, али и много грешио, па је Шпанац дошао на корак до изједначења и на крају освојио други сет.

Ђоковић је ипак у трећем сету успео да дође до своје игре, пружио партију на врхунском нивоу и вратио се у предност уз неколико лепих потеза. Тенисер из Шпаније није посустајао, али није могао да избегне губљење сета услед добре представе првог рекета света.

Четврти сет је почео турбулентно, наставила се жустра борба двојице тенисера. И један и други су имали добрих потеза, а Новак је у трећем могао да се повреди - проклизао је незгодно, али није му представљало проблем да настави у истом ритму.

Он је дошао до брејка у истом том гему и значајно се приближио финалу. После тога је почео да игра још одлучније и са више самопоуздања, и показао да жели што пре да заврши овај меч.

Србин је на путу до полуфинала "протутњао" савладавши Колшрајбера, Кудлу, Умбера и Гофана, док се једино мало намучио против Хуберта Хуркача - који му је "узео" један сет.

Данашњи ривал из Шпаније није неко ко се најбоље сналази на трави, али је ове сезоне Ђоковића победио већ двапут у Дохи и Мајамију, док му је ово прво полуфинале неког гренд слема у каријери, због чега ће бити посебно мотивисан да настави и надогради успех.

Баутиста је тренутно 22. играч света и чека га велики скок након турнира, док је Новаку мотивација да освоји 16. гренд слем - и поново у финалу победи једног од двојице највећих ривала.

Најбољи тенисер света играће за пету титулу у Лондону, а укупно ће му ово бити шесто вимблдонско финале.

Актуелни шампион није бриљирао против упорног Шпанца, штавише у неким тренуцима је играо веома лоше, али је на крају успео да сломи отпор 22. тенисера света.

Ђоковић ће у великом финалу играти против Роџера Федерера или Рафаела Надала, чији је меч следећи на Централном терену.

Српски тенисер ушао је максимално фокусирано у меч и после десетак минута већ је имао 3:0. Агут је био стегнут, ударци су му били несигурни и Новак је то знао како да искористи.

Ђоковић први период игре добија са 6:2, а очекивано је било да се Шпанац пробуди у наставку дуела. Ипак, нисмо очекивали да ће Ђоковић имати кризу која ће трајати више од сат времена.

Током другог сета се мучио, а разлог за то била је одлична игра Агута. Шпанац је био као зид, све је враћао у терен, а Новак је журио и грешио.

Најбољи тенисер света други период игре губи резултатом 6:4, међутим највећи проблем је био што није било назнака када ће и да ли ће Ђоковић поново заиграти на нивоу првог сета.

Игра српског тенисера није се поправила на старту трећег сета, међутим важно је било што није допуштао Агуту да му одузме сервис. С друге стране Агут се није мучио приликом сервиса, што показује податак да Новак није имао брејк лопту више од сат времена.

У шестом гему трећег сета Ђоковић коначно одузима сервис Агуту. Четвороструки шампион Вимблдона искористио је прву брејк шансу и у наредном гему требало је да потврди предност.

Седми гем испоставиће се као кључан за наставак меча. Српски тенисер лоше је ушао у гем и допустио је Агуту да дође до две узастопне брејк лопте (15:40). Прву је успео да спаси тако што је Шпанац погрешио, а другу... Код друге је виђен историјски поен – најдужи од када се броји размена удараца.

Чак 45 удараца разменили су Ђоковић и Агут, а поен је завршен бекхенд винером српског тенисера. Новак је у том тренутку ставио прста на уво и иронично гестикулирао ка публици, која у више наврата провоцирала.

Ђоковић је спасао обе брејк лопте и потом дошао до потврде брејка. Трећи сет добија резултатом 6:3 и био је веома близу пласмана у финале. Очекивано, у четвртом сету је брзо сломио отпор Агута и са 6:2 добија последњи период игре.



Новак Ђоковић је, чини се непотребно, данас прошао пут од раја до пакла и назад. Није јасно шта се догодило, па је у једном делу полуфинала Вимблдона против Роберта Баутиста Агута потпуно изгубио конце сусрета, али је ипак најважније да се извукао. Након два сата и 49 минута игре наш тенисер је славио са 3:1, по сетовима 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 за 25. гренд слем финале, шесто у Лондону.

За разлику од меча осмине финала против Пољака Хуберта Хуркача, када је наш ас слабио отворио меч, а онда заиграо мајсторски, полуфинале је било посве друга прича. Након фантастичног почетка, када се чинило да ће посао бити брзо готов, Ђоковић је упао у проблеме из непознатих разлога, толико да је деловало да се никада неће извући.

Фантастично је отворио меч српски играч, играо је као велики мештер белог спорта, док се Шпанац прилично мучио и грешио. Први сет је протекао у сенци српског тенисера који је тада деловао као да ће посао завршити брзо.

Међутим, са новим сетом ситуација се у потпуности преокренула и Агут је брзо дошао, више него заслужено до брејка. Било је мучно гледати шта је први рекет света себи допустио, да у року од 15-ак минута од вође постане следбеник. Није имао решења ни за дуге размене, а посебно за ретерне бекхендом шпанског тенисера. У том периоду Ђоковић је деловао као ученик Агуту који га је давио као змија жабу. Управо онако како је урадио на њихова два претходна одмеравања ове године која је преокренуо.

Колико је нагло изгубио ритам показује податак да је у четири сервис гема противника  у првом сету освојио 15 поена, а у другом је након три имао само један! Посебно га је мучио форхенд, а када је тако, нема шта да се тражи. Шта више, Баутиста је почео да му притиска и бекхенд који је такође често попуштао. Практично свака дужа размена удараца, а посебно на важним поенима ишла је на рачун момка из Кастељона.

Како је одмицао трећи сет, тако је Новак полако успевао да врати игру, пре свега очајни ретерн који га је и најскупље коштао у овом мечу. Сервис је прорадио, али је и даље Баутиста констатно претио. Дебели живци и наравно велико умеће ипак су га довели до новог вођста у сетовима.

Осокољен, али и даље веома опрезан Београђанин је почео да потпуно влада над тереном, а и сервиси противника више нису били нерешива енигма. Агут није успевао да заврши нити један гем, а да се не брани од брејкова, а у два слулчаја му то није пошло за руком. Сасвим довољно да пружи руку бољем.

Новак Ђоковић ће своју пету круну на највећем тениском турнриру на свету бранити у недељу од 15 часова са бољим из класика између Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Пласамн у финале доноси 1.200 АТП поена и 1.175.000 фунти, док шампиону следи 2.000 бодова и 2,35 милиона. Прошле године наш ас је узео титулу, тако да сигурно неће повећати конто на АТП листи где до даљнег остаје на челу.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар