ЛЕ: Радник - Спартак 2:0!

Велико вече за бијељински Радник који разбио Спартак, прва европска побједа! Бијељинци положили први овосезонски међународни испит, на реванш у Словачку носе два гола предности. Еврогол Недима Мекића, а онда и мајсторија капитена Велибора Ђурића за сјајних 2:0.  Зрињски одржао "лекцију" Академији Пандев! Вицешампион БиХ са 3:0 у Скопљу савладао Академију Пандев на њеном дебију у европским такмичењима.

Фудбал 11.07.2019 | 21:12
ЛЕ: Радник - Спартак 2:0!
Није ишло Младену Крстајићу као селектору Србије, али је некадашњи штопер Партизана на прагу да направи велики резултат као председник Радника. Тим из Бијељине направио је прворазрену сензацију у првом мечу првог кола квалификација за Лигу Европе. У Бањалуци је савладан словачки Спартак из Трнаве – 2:0.

Некадашњи ривал Црвене звезде у квалификацијама за Лигу шампиона и прошлосезонски учесник Лига Европе до ногу је потучен на гостовању у Републици Срској. Представник Босне и Херцеговине одиграо је један од најбољих мечева у клупској историји. Истина, Трнава је променила цео тим у односу на пре 12 месеци, што је Радник савршено искористио.

Током читавог меча домаћин је био бољи. Могла је Трнава да поведе преко Бразилца Тавареша, али је нападач гостију промашио. Казна је стигла врло брзо. И то на какав начин. Макић је опалио у 34. минуту са 20 метара. Била је то савршена парабола који је завршила у даљем углу гола Словака.

Највећа опасност по гол гостију био је ветеран у редовима Радника Велибор Ђурић. Играо је сјајан меч и за то је награђен на почетку наставка када је левицом са рогља шеснестерца погодио за 2:0.

Фудбалери бијељинског Радника у трећем наступу на међународној сцени, забиљежили су први тријумф.

Тим Младена Жижовића одиграо је сјајан меч на Градском стадиону у Бањалуци и головима Недима Мекића и Велибора Ђурића поразио Спартак из Трнаве 2:0 (1:0), те тако направио крупан корак ка пласману у друго коло квалификација за Лигу Европе, гдје га чека Локомотива из Пловдива.

РАДНИК - СПАРТАК 2:0 (1:0)

Током свих 90 минута, бијељински "плави" стајали су сјајно на терену.

Већ у уводним тренуцима сусрета, новајлија у тиму из Бијељине Сеид Зукић "загријао" је дланове гостујућег чувара мреже Добривоја Русова, те тако најавио добру партију свог тима.

Радник је наставио да врши офанзиву на противничку одбрану и гол, а заслужено вођство стигло је у 34. минуту.

Расположени Славиша Радовић је проиграо Недима Мекића, који је из тешке позиције одлучио да шутира, лопта је прелетјела Русова и завршила у мрежи.

Спектакуларним голом Бијељинци су стекли предност и отишли расположени на одмор, да би већ на почетку наставка постигли и други гол.

КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ

У неколико наврата многобројни навијачи Спартака награђени су аплаузом домаће публике на Градском стадиону, јер су скандирали "Косово је срце Србије".

Сјајни капитен Велибор Ђурић прецизно је погодио за 2:0, послије додавања Дејана Максимовића.

Екипа Спартака током свих 90 минута дјеловала је веома блиједио, чиме се потврдила да тим није уигран, с обзиром да је измијењена већина састава у односу на прошлу сезону, када су Словаци играли групну фазу Лиге Европе.

Ту чињеницу Жижовић је сјајно искористио, припремио екипу, која је на његове захтјеве одговорила дисциплинованом игром. Такав приступ донио је сигурну игру и велики тријумф, први европски у историји бијељинског клуба.

Подсјетимо, у првом наступу у Европи, Радник је прво ремизирао у гостима са бугарском екипом Берое 0:0, да би у Бањалуци поражен 0:2, чиме је окончан пут на међународној сцени.

Сада, чини се да је пред Радником успјешнија евро-сезона, али треба сачекати реванш у Трнави за седам дана и видјети има ли екипа из Бијељине снаге да елиминише фаворизованог противника.

РАДНИК: Козић, Радовић, Симоновић, Сушић, Мекић (86. Брадоњић), Попара, Зукић (66. Мотика), Пецо, Максимовић (79. Плавшић), Ђурић, Шуберт. Тренер: Младен Жижовић.

СПАРТАК: Русов, Турна (55. Оршула), Митреа, Дангубић (79. Келемен), Тешија, Јакубек (55. Собчик), Мених, Микалек, Халиловић, Тавареш, Ловат. Тренер: Рикардо Шеу.

Велики дан за фудбал у Босни и Херцеговини допунио је Зрињски. Тим из Мостара је лако славио на гостовању Академији Пандев. На крају је било 3:0 за госте, а могло је да буде и много више.

Један од најбољих у редовима гостију био је некадашњи омладински репрезентативац Србије Станиша Мандић. Освајач Мундијалита 2015. године постигао је други гол за Зрињски. Била је то сјајна контра гостију., Мандић је на крају изашао сам пред домаћег голмана и рутински погодио мрежу. Био је то други гол и најава крај македонског отпора.

Уколико елиминише Банантс Чукарички ће имати јако тежак задатак у наредном колу против Молдеа. Представник Норвешке је демонстрирао класу (7:1) у судару са Рејкјавиком и оверио карту за друго коло. Сигурни смо да ће стручни штаб Чукаричког – уколико дође до тог двомеча – посебну пажњу да обрати на нигерској нападача Џејмса. Поменути момак је постигао три гола за 31 минут. Већ на полувремену је било 4:0, па је наставак прошао у утаљавању посла.

Малме је био више него убедљиву судару са представником Балејмене из Северне Ирске (7:0). Блистао је Маркус Розенберг, стрелац три гола.

Будућност добила у гостима после пет година! Подгоричани сигурни против Транс Нарве.

Фудбалери подгоричке Будућности коначно су уписали европску победу на страни. После пет година црногорски тим славио је ван свог буњишта (последњи пут то се догодило 2014. против Фолгореа из Сан Марина) и направио огроман корак на наредној рунди.  

Плави су данас били бољи од Транс Нарве (2:0), представника Естоније. Голове за Будућност постигли су Душан Бакић у 12. и Милош Мијић у 83 минуту. Тај Бакићев рани гол пресудно је утицао на развој ситуације на терену. Гости су добили на сигурности, уведели да су много озбиљнији тим, док су домаћи морали да јуре, те су тако оствљали доста простора за контре.

Подгоричани нису срљали. Чекали су своју шансу да дуплирају предност и дочекали је седам минута пре краја после грешке дефанзивца Нарве Несторовског. 

С ових 2:0 Будућност важи за апсолутног фаворита за пролаз у друго коло. Требало би право мало чудо да се догоди па да Будућност не прескочи прву препреку која је за њу била непремостива у претходне три сезоне.  

Црногорског представника у другом колу квалификација чека украјинска Зорја. 

ЛИГА ЕВРОПЕ - КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ПРВО КОЛО

Уторак

Сент Џозефа - Ренџерс 0:4 (0:0)

Гзира - Хајдук Сплит 0:2 (0:1)

ЦСКА Софија - ОФК Титоград 4:0 (1:0)

Среда

Женес Еш - Тобол 0:0

Четвртак

Пјуник - Шкупи 3:3 (1:2) 

Ордабаси - Торпедо Кутаиси 1:0 (0:0)

Вентспилс - Теута 3:0 (1:0)

Алашкерт - Македонија ЂП 3:1 (1:0)

АЕК Ларнака - Петрокуб 1:0 (1:0)

Лачи - Хапоел Бер Шева 1:1 (1:0)

Транс Нарва - Будућност 0:2 (0:1)

Флора - Раднички Ниш 2:0 (0:0)

КуПС - Витебск 2:0 (0:0)

Сабали - Универзитатеа Крајова 2:3 (1:1)

Балзан - Домжале 3:4 (2:1)

Ритеријал - Ки Клаксвик 1:1 (0:0)

Ружемберок - Левски 0:2 (0:1)

Академија Пандев - Зрињски 0:3 (0:2)

Бран - Шамрок 2:2 (2:1)

Брондби - Интер Турку 4:1 (1:1)

Крусејдерс - Б36 Торшавн 2:0 (1:0)

Динамо Тбилиси - Ендоргани 6:0 (2:0)

Лијепаја - Динамо Минск 1:1 (1:0)

Кауно Жалгирис - Аполон 0:2 (0:1)

Макаби Хаифа - Мура 2:0 (0:0)

Малме - Балимена 7:0 (3:0)

Молде - Рејкјавик 7:1 (4:0)

Радник - Спартак Трнава 2:0 (1:0)

Шахтјор Солигорск - Хибернинан 1:0 (0:0)

Сперента - Нефчи 0:3 (0:2)

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Локал патриота

11.07.2019 19:41

Свака цаст момци сјајна игра сјајан резултат.У Трнави само храбро и идемо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

12.07.2019 05:54

У праву сте мајсторе само храбро и бит це фудбала у бања луци.

Name

М А X

12.07.2019 11:04

Само напријед момци, за Младена све честитке

ОДГОВОРИТЕ