Ово су биографије министара Српске

Објаву имена министара актуелног сазива Владе РС, међу којима је било и анонимуса, али и „старих знанаца“, пратиле су званичне биографије, видно „испеглане“, у којима су сви представљени искључиво у суперлативу. Међутим, животни и пословни пут већине министара и није баш толико ружичаст а поједини дијелови њихових биографија би их, у иоле уређеној држави, у старту елиминисали као кандидате на ове изузетно одговорне функције.

Република Српска 11.07.2019 | 20:01
Ово су биографије министара Српске
Прошлогодишњи Општи избори, одржани у октобру, у Републици Српској нису донијели никакве значајније промјене. Власт је наставила обнашати вишедеценијска коалиција СНСД-ДНС-СП, појачана Уједињеном Српском, а једина значајнија промјена јесте приклањање бројних опозиционара лидеру СНСД-а Милораду Додику. Прије свих ријеч је о НДП-у и њиховом предсједнику Драгану Чавићу, али и већем дијелу СДС-оваца, како оних који данас више нису дио највеће опозиционе странке попут Костадина Васића, Обрена Петровића или Бориса Јеринића, тако и дијела садашњих СДС-оваца од којих је најгласнији начелник Сокоца Милован Цицко Бјелица.

Скупштинска већина, овога пута двотрећинска, брзо је искристалисана, именован је мандатар Радован Вишковић а до краја прошле године и нови сазив Владе РС. Именовање 16 министара из шест партија пратиле су њихове биографије , у којима смо могли сазнати неке познате и мање познате детаље. Оно што је било примјетно јесте да су исте биле поприлично „испеглане“ јер су редом садржавале само позитивне детаље из живота и рада актуелних министара.

Међутим, постоје и догађаји које би министри вољели да се забораве, а који бацају сјену на њихова именовања. Имајући у виду да је министарство финансија најважнији ресор а да је Зора Видовић ново име међу министрима, па тако и неко ко претходних година није био претјерано на „медијском радару“, бившој директорки Пореске управе РС посвећено је највише пажње у нашем истраживању.



Стотине милиона дуга

Видовићева је на челу Министарства финансија у Влади Републике Српске замијенила Зорана Тегелтију, који већ девет мјесеци као посланик у Народној скупштини РС чека именовање за предсједавајућег Савјета министара БиХ. Прије ове функције, била је директорица Пореске управе Српске, у два мандата, а како се наводи у биографији, обављала је и руководеће функције у више финансијских предузећа. Гледајући на прву, референце које ју са правом квалификују на тренутну позицију. Али, само на прву.

За вријеме њеног мандата у Пореској управи, порески дуг Српске се значајно увећео и достигао износ од неколико стотина милиона марака. Вршена су спорна запошљавања, прије свега политички подобних особа, док су на руководеће позиције често постављани људи који ниси имали искуства у раду пореских органа, без одговарајуће стручне спреме, а запошљавана су и дјеца политичких функционера. Дуг највећих пореских дужника у РС за вријеме њеног мандата се попео на вртоглавих 792 милиона марака, док је дуг здравствених установа према Пореској управи доспио до 210 милона КМ. Врло је битно напоменути да је дуг здравстевних установа прије осам година, када је Видовићева постала директорица Пореске, био занемарљив.

Такође, Пореска управа РС је у посљедњих неколико година потписала вишемилионске уговоре у ИТ сектору са бањалучком фирмом Проинтер, која се доводи у везу са сином лидера СНСД-а и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика. Само у 2017. години ова институција је са наведеном фирмом потписала уговор о наставку имплементације интегрисаног система за регистрацију, контролу и наплату доприноса и фискалног регистра непокретости вриједан око девет милиона КМ. Укупна цифра коју је Пореска управа од 2012. године, а све за мандата Зоре Видовић, испатила за ИТ услуге Проинтеру из Београда и Проинтеру из Бањалуке и осталим ИТ компанијама које се вежу за функционере највеће партије у Српској, износи више од 20 милиона марака. Неке од фирми са којима је Пореска потписала вишемилионске уговоре имају запослено свега неколико радника. Такав случај је београдска фирма СИРИУС, са свега два запослена радника, а која је добила уговор у вриједности близу пет милиона марака.

Након што је постала министарка финансија, Видовићева је дозволила новом руководству Пореске управе РС да у 2019. години потроши додатних 3,6 милиона марака на ИТ услуге. Није тешко претпоставити, на наведени тендер једино се пријавио – Проинтер. Како сазнаје еТрафика, због спорних уговора са фирмама у ИТ сектору против Зоре Видовић је поднесено више кривичних пријава, а одређене кривичне истраге воде се и у Окружном јавном тужилаштву Бањалука. Међутим, добри познаваоци прилика у домаћем правосуђу новинарима нашег портала су изјавили да је тешко очекивати да ове истраге резултирају оптужницом, с обзиром да се на челу бањалучког тужилаштва налази Желимир Лепир који је поријеклом из Српца као и сама Видовићева а који су у одличним односима. Не треба заборавити ни Милана Тегелтију, предсједника ВСТВ, који је такође из Српца, а који је изузетно битна карика власти у Српској.

Спорна запошљавања

Дјеца министарке финансија запослена су у државним компанијама, у којима су плате изразито високе, иако неријетко и сама у јавности говори о битности приватног сектора. Једна ћерка јој је запослена у Централној банци БиХ, која слови као најбољи државни послодавац, док је друга запослена у Фонду здравства РС, и то за вријеме директора, Српчанина, Горана Кљајчина. Један зет је запослен у бањалучкој Електрокрајини, за вријеме директорке Секе Кузмановић (данас Видовићева савјетница) а други у републичкој Агенцији за банкарство (уз то је и члан више управних и надзорних одбора у јавним предузећима).



Поред „помоћи“ при запошљавању своје дјеце и зетова, Видовићева је била вјешта и у запошљавању страначки подобних особа. За свога мандата запослила је оба сина Душанке Мајкић, вјечите посланице и делегата у Парламентарној скупштини БиХ. Један од њих, Дејан Мајкић, је у кратком року завршио приватни факултет у Бањалуци те догурао до мјеста помоћника директора Пореске управе РС. Подсјећамо, он је пажњу јавности скренуо на себе када је на Твитеру понудио „рјешење за незапосленост“, на начин да је позвао „све жене да дају отказ и посвете се породици“. Тако би се, по њему, „цијена радног часа удвостручила, радних мјеста би било довољно, сви мушкарци запослени а породице здраве“. Да му ни мајка овај рецепт није схватила за озбиљно показује чињеница да је и поред свих услова за одлазак у пензију, али и исплаћене отпремнине (пензионисала се на свега неколико дана) и данас активна, овога пута као делегат у Дому народа БиХ.

За вријеме мандата Видовићеве у Пореској је запошљавана родбина Јове Радукића, главног републичког ревизора, брат Драшка Милиновића, директора РТРС-а, који је за само неколико мјесеци рада постао начелник одјељења, ћерка Неђе Илића, бившег директора Фонда здравства РС и многи други. Главна служба ревизије је у више наврата, док је на челу Пореске била Видовићева, упозоравала на кршење Закона о државним службеницима РС и Закона о раду приликом запошљавања радника, на високе плате руководилаца и особа које су биле ангажоване по уговору о дјелу.

Са праксом спорних запошљавања Видовићева је наставила и на почетку свог мандата у Министарству финансија. Одмах након именовања радни ангажман у министарству су добила четири пензионера и то у функцији савјетника. Треба нагласити да је и сама Видовићева испунила услове за одлазак у пензију. Посао је тако у Министарству финансија добила Сека Кузмановић, бивша директорица Електрокрајине, која је почетком године испунила услове за одлазак у пензију а која је наклоност Зоре Видовић стекла још као директорица Електрокрајине, запошљавањем страначки подобних особа, чланова СНСД-а из Српца, у локалну радну јединицу Електрокрајине.

Поред Кузмановићеве, запослени су и пензионери Душанка Ступар, Мира Страживук те Миле Баника, бивши директор Пореске управе, касније помоћник министра финансија задужен за рачуноводство, порезе и ревизију и члан многих управних и надзорних одбора. Својевремено је био у центру медијске афере захваљујући спорној дипломи због које је, иако до тада први фаворит, ипак спријечен да буде именован за првог ревизора Српске. Наиме, Баника има диплому Факултета за услужни бизнис (ФАБУС) из Сремске Каменице код Новог Сада, који је уписао 2002, а завршио одмах наредне, 2003. године.

Када је ријеч о запошљавањима, Видовићева је имала и позитивних потеза. Она је, тако, показала висок сензибилитет за дјецу погинулих бораца, за чије запослење се снажно залагала и што јој нико не спори.

Већ на самом почетку мандата у Влади РС изазвала је контроверзу и због усвојања новог Закона о играма на срећу, гдје је својим законским рјешењима отворила пут да једна фирма стекне монопол у овој области. Прије одласка на мјесто министра, за савјетника директора (стално радно мјесто) у Пореској управи РС поставила је Радована Самарџију, бившег директора Робних резерви, уништеног јавног предузећа, одведеног у стечај, које је остало дужно десетине милиона марака УИО-у а до данас је непознато и гдје је нестала роба вриједна неколико стотина хиљада марака. Против њега је поднесено више кривичних пријава и извјештаја о почињењу кривичних дјела. Сјајне референце за савјетника првог човјека Пореске.

Видовићева иза себе није оставила резултате као директорица Пореске управе РС, већ велика дуговања укњижена према овој институцији, њена два мандата пратила су спорна запошљавања, сумњиви уговори са фирмама у ИТ сектору, али то није била препрека за њено именовање на чело најзначајнијег министарства у Влади Српске.



Иако политички међу најјачим у Влади РС, лидер Социјалистичке партије и министар енергетике и рударства Петар Ђокић спада у најслабије карике када је ријеч о аферама које га прате. Министар “опште праксе”, како су га неријетко називали политички противници јер изгледа да нема ресора којег се не би прихватио, у својој биографији има неславан детаљ који се не може пронаћи у званичној верзији – једини је министар актуелног сазива пресуђен за превару!

“Детаљ” који би у уређеним друштвима био непремостива препрека за добијање најзначајнијих функција у држави код Ђокића као да је имао обрнуто дејство. Његов политички узлет незаустављиво је кренуо ка горе у периоду након пресуде. Тајна лежи у томе што је мало која скупштинска већина у посљедњих 13 година могла бити формирана а да социјалисти нису били њен значајан фактор.

Своју професионалну каријеру Ђокић је започео као позорник у полицији, а за вријеме ратног вихора, те периода након њега, брзо је догурао до министра унутрашњих послова и предсједника Народне скупштине Републике Српске.

И након медијског извјештавања о његовом факултетском образовању ни данас не можемо са сигурношћу рећи коју диплому о високом образовању посједује овај вјечити министар и на којој високошколској установи ју је стекао. Дуго година је у званичним Ђокићевим биографијама стајало да је завршио Економски факултет на београдском јавном универзитету. Међутим, испоставило се да је диплому стекао од оф схоре компаније из Лондона, која има свега пет запослених радника и представља филијалу контраверзног београдског универзитета Мегатренд, који је у међувремену престао са радом.

Када је ова вијест окупирала медијски простор Српске из кабинета минстра енергетике је дат немушт одговор да нико није тврдио да је факултет завршио на државном факултету већ „да је диплому стекао у граду Београду, без прецизирања високошколске установе“. Поједини посланици Народне скупштине РС и данас инсистирају да Ђокић мора бити позван на одговорност због лажног представљања.

Поред тога, како смо већ навели, Ђокић је 2007. године правоснажно осуђен на казну затвора за кривично дјело преваре од стране Апелационог суда Брчко Дистрикта јер је његова приватна фирма „крала“ импулсе Телекому Српске и тако зарадила 140.000 КМ а наведена пресуда је потврђена и од стране Уставног Суда БиХ двије године касније. Међутим, ни то није представљало препреку премијерима Александру Џомбићу, Жељки Цвијановић и Радовану Вишковићу да га поставе на позицију министра у Влади Српске, првобитно на челу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите а потом и ресора привреде. Сам Ђокић је тврдио да је ријеч о политичком процесу те да није крив за оно што му се ставља на терет правоснажном пресудом.

Такође, у мандату Владе РС од 2014. до 2018. године давао је концесије непоштујући закон. Остаће запамћено да је незаконитом промјеном Правилника о висини концесионе накнаде и банкарским гаранцијама у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије у РС ослободио концесионе накнаде за ископану руду приватну Термоелектрану Станере. Због овога је бивши посланик у НСРС Адам Шукало поднио кривичну пријаву против Ђокића а истрагу води Управа за организовани и тешки криминалитет МУП РС. Међутим, није реално да ова превара заврши осуђујућом пресудом, с обзиром да Ђокић слови за најоданијег коалиционог партнера Милорада Додика.

Правилник је мијењан два пута у кратком року. Прво су концесионари који у свом саставу имају рудник и термоелектрану ослобођени плаћања посебне накнаде за експлоатацију угља, који користе за производњу струје, а плаћали су укупну концесиону накнаду од 3,6 одсто од годишњег прихода, оствареног производњом и продајом струје. Потом је услиједила нова измјена, по којој је концесионарима, који истовремено плаћају и накнаду за коришћење природних ресурса, накнада смањена са 3,6 на 0,5 одсто. Тиме је Српска, тврде стручњаци, годишње губила око 10 милиона КМ само од привилеговане “ЕФТ РиТе Станари”.

И нови мандат у Влади РС кренуо је грубо кршећи Закон о концесијама на начин да је потписао концесиони уговор за вјетроелектрану Гребак у Невесињу за период од 50 година са роком реализације од три године, и поред чињенице да Правобранилаштво РС дало негативно мишљење на тај Уговор и тражило да се исти одбије као штетан за Републику Српску.

Такође, како сазнаје еТрафика, Ђокић прима у Влади РС бруто плату, без уплаћивања пореза и доприноса, с обзиром да се налази у радном односу у једној приватној фирми?! Овакав начин исплате плате није у складу са Законом о доприносима и Закону о порезу на доходак РС али то очито не представља проблем ако сте лојални владајућој структури у Српској. Немилосрдна распродаја природних ресурса настављена је и ове године а што најбоље показује примјер Ђокићевог дугогодишњег возача Горана Тадића, чија је фирма „Неw енергy“ добила концесију за изградњу мале хидроелектране вриједне три милиона марака, о чему је детаљно писао Центар за истраживачко новинарство.

Наведена фирма тренутно нема запослене раднике за ту инвестицију, није познато ни да обавља било какву дјелатност нити гдје јој је смјештено сједиште. Занимљиво је и да се Ђокићев син бави приватним бизнисом те на своје име има регистровану фирму „Босна хидро снага“ из Модриче чији су послови под надлежношћу његовог оца. Претходно је неколико фирми, као једини запослени, гурнуо у стечај након чега је награђен директорским мјестом у Радној јединици „Пошта Српске“ у Брчком.

Вишемилионски тендери

На чело Министарства управе и локалне самоуправе именована је Лејла Решић, кадар ДНС, и то по трећи пут. И она је успјела да се нађе у средишту афере, када је Пореска управа РС са њеним братом, Неџадом Решићем, потписала два милиона вриједан купопродајни уговор за изнамљивање пословног простора. Наиме, Неџад је власник фирме Агент Енеx која је Пореској управи продала пословни постор у Приједору од око 1.500 метара квадратних по цијени од 2.600 КМ по метру квадратном за потребе Пореске управе РС, Подручни центра Приједор. Посао је обављен без тендера и мимо Закона о јавним набавкама.

У Владу РС по други пут ушао је Неђо Трнинић као министар саобраћаја и веза и кадар ДНС са истока Српске. У претходном мандату обезбиједио је вишемилионске тендере за фирму на чијем се челу налазио његов син, али и запошљављавао родбину по јавној управи.



Трнинић је фирми Фабрика за поцинчавање из Сребренице, чији је директор његов син Бојан Трнинић, а и сам министар је један од власника, обезбиједио посао постављања заштитних ограда на аутопуту Бањалука-Прњавор-Добој. Наведени аутопут је градила фирма „Интеграл инжињеринг“ која је у власништву Слободана Станковића, блиског актуелном предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Трнинић је потписао и уговор о концесији за изградњу аутопута Бањалука-Приједор, чија је уговорна вриједност процијењена на 900 милона евра, колико је Влада РС гарантовала концесионару да ће зарадити на том путу, док према свим рачуницама релевантних стручњака изградња поменутог аутопута не би требала коштати више од 300 милиона марака.

Трнинићева снаха, за вријеме његовог министарског мандата, запослена је у РУГИП-у, подручна јединица Сребреница, а син му је једно вријеме био начелник у општинској администрацији у Братунцу. Против Трнинића поднесено је више кривичних пријава за кривична дјела злоупотреба службеног положаја и овлаштења, несавјестан рад у служби а све у вези његовог рада као министра.

За вријеме његовог мандата јавна предузећа под контролом Трнинићевог министарства доживјела су тешки суноврат, прије свега Жељезнице РС, али и Путеви Српске. Иако је на чело наведених предузећа поставио људе из своје партије (ДНС), и имао могућност као ресорни министар да интервенише, ова предузећа су пословала све лошије и са све већим проблемима у погледу ликвидности а афере око јавних набавки су се редале као на траци. Прошле године награђен је другим мандатом.

Да не мисли мијењати уносне навике за које нема ко да га позове на одговорност показала је и јучерашња вијест да је сестрића запослио на мјесто, ни мање ни више, него властитог свјетника.

Афере нису препрека за нови мандат

Иако се није најбоље снашао у афери везаној за (не)постојеће представништво Српске у Изреалу, није дао јасне одговоре о милионским износима чији се утрошак скрива од јавности те је за његовог мандата на челу Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу први човјек Српске Милорад Додик стављен на америчку црну листу, Златану Клокићу (СНСД) је поново поклоњено повјерење.

Исто тако и Антону Касиповићу (СНСД), министру правде (раније је био и министар просвјете и културе), иако је његов мандат обиљежило суђење првим људима РУГИП-а, Мирку Стојчиновићу и Бориславу Јеличићу, проглашеним кривим за малверзације у појединим предметима, због којих је Бањалука оштећена за 7,5 милиона марака. Још већи потрес изазвао је говор тадашњег републичког правобраниоца Данијеле Новаковић у Народној скупштини РС о страховитим притисцима са којим се суочавала те неимању заштите система, чији је дио била. Новаковићева је неколико мјесеци касније, након можданог удара, преминула. Касиповић је наведене догађаје „преспавао“.



Мандат су обновили и Сребренка Голић (СНСД), министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију те Драган Лукач (СНСД), министар унутрашњих послова. Лукачу је суђено јер је у августу 2013. године на игралишту у Бањалуци нанио Дејану Спасојевићу, како је оквалификовано оптужницом, лаке тјелесне повреде, по глави, раменима и тијелу. Инциденту је, како је наведено, претходила свађа Спасојевића са Лукачевом супругом која је на игралишту била са троје дјеце. Интересантно, случај је, након двогодишњег суђења, обустављен због застаре која је наступила захваљујући новом Кривичном закону РС, усвојеном за вријеме Лукачевог мандата на челу МУП-а Српске. Спорно је то што је суђење почело по једном а завршено по другом закону.

Његов први мандат пратио је низ афера, у некима је директно учествовао а код неких не али је морао преузети одговорност као први човјек МУП-а и понудити оставку. Током мандата десио се низ професионалних убистава у Бањалуци и околини чији извршиоци као ни налогодавци никада нису откривени и процесуирани, припадници Специјалне полиције РС опљачкали су уз пријетњу и употребу оружја на аутопуту Бањалука-Градишка 617.000 КМ Уникредит банке превоженог комбијем „Сектор секјуритија“, а покушана је и реализација куповине више од стотину радара која би сумњивим приватним фирмама обезбиједила профит мјерен десетинама милиона марака. Под притиском јавности од поменуте куповине се одустало.

Највише се искомпромитовао око случаја убиства Бањалучанина Давида Драгичевића, када је у Народној скупштини РС тврдио да је страдали кобног дана конзумирао наркотике, што је касније доказано као нетачно. На терет му се ставља и то што није санкционисао никога због скандалозне конференције за медије на којој су високи полицијски званичници јавно и недвосмислено тврдили да је Драгичевић у ноћи када је нестао конзумирао наркотике, опљачкао кућу те да није убијен, иако ништа од наведеног није доказано. Реакције су биле благе и на уништавање доказног материјала али и на низ конкретних питања око бројних нелогичности у истрази.

Показао је и да има прекратак „фитиљ“ за позицију првог човјека МУП-а, да се не носи најбоље са критикама, неугодним питањима новинара али и да се лако може испровоцирати. У републичком парламенту је попустио након вербалног напада посланика Адама Шукала те га позвао да се обрачунају испред сале, а између редова је поручио и да би правду за своје дијете, уколико би га неко дирнуо, тражио мимо институција, што је недопустиво за позицију на којој се налази.

Нова лица

Наталија Тривић (Уједињена Српска), на чело Министарства просвјете и културе дошла је са позиције начелнице Одјељења за културу, туризам и социјалну политику у бањалучкој Градској управи. Препреку за оба именовања није представљала чињеница да је као власница фирме „Мисија НТ“ из Лакташа остала дужна Управи за индиректно опорезивање БиХ више од 33 000 марака. Док је обављала начелничку функцију у Градској управи, за директора бањалучког Центра за социјални рад именована је њена сестра, Ирена Јолџић, иако поменута јавна установа извјештаје подноси управо одјељењу на чијем је челу била Тривићева.

Као лидер Социјалистичке партије РС Ђокић је у нову Владу, поред себе, именовао још два министра из поменуте партије. Соња Давидовић, иако је била 11 година запослена у Министарству правде, постављена је на чело ресора за породицу, омладину и спорт. Социјалистичкој партији у новој Влади РС „припало“ је и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите на чије је чело Ђокић поставио Душка Милуновића, искусног политичког кадра без искуства у приватном сектору, које је потребно за обављање поменуте функције. Драгица Ковач, кадар Демоса (партије настале од бивших чланова ДНС-а на челу са предсједником републичког парламента Недељком Чубриловићем) у кабинет министра трговина и туризма доспјела је са радног мјеста наставнице информатике и техничког образовања?!

Међу новим именима у Влади РС су и Борис Пашалић (СНСД), министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Вјекослав Петричевић (НДП), министар за привреду и предузетништво, Ален Шеранић (СНСД), министар здравља и социјалне заштите те Срђан Рајчевић (СНСД), министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, чије биографије одговарају ресору на чијем су се челу нашли а о резултатима је још рано говорити. За разлику од Пашалића, Шеранића и Рајчевића, министар Петричевић је поприлична непознаница јер се није експонирао у јавности у досадашњем раду.

(еТрафика.нет)

Коментари / 98

Оставите коментар
Name

Скептик

11.07.2019 18:03

Уствари, они немају биографију већ досије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сики

11.07.2019 18:33

Хахахахаха,свака част...свака ти је ко у Његоша...

Name

Мали шараф из велике гласачке машинерије

11.07.2019 18:47

Кад једном заживи правна држава, биће лакше истражним органима да покрену истрагу. Само треба да узму њихове биографије, или ти досијеа. Неко ће дочекати...

Name

ДА

11.07.2019 18:50

Свака част за коментар. Осим тога Раичевића сви су они за од 3 до 40 година.

Name

6

11.07.2019 18:55

Е пун погодак ххххааw дислије него ста лопов до лопова

Name

Сократ

11.07.2019 19:07

Ово је висе него страсно. Треба јос боље упознати јавност о детаљима: нпр. сколовање министра П. Дјокица који је изгледа купио диплому итд. Остали наводи су заиста висе дијелови криминслног досије измедју непостојуцих икаквих успјеха или доприноса нецему. Тотални фијаско здравог разума који оправдава стање у којем се налазимо!

Name

Цхедо

11.07.2019 20:32

Само вас посматрам

Name

Ре

11.07.2019 21:07

Тужиоци немају овдје посла него суд

Name

Министар

12.07.2019 05:40

Ове биографије висе говоре о народу него о њима. Увјек је било лопова али у земљи у којој народ бира власт на изборима није могуце нацин политицара са цистом биографијом.... Таман како смо заслузили...

Name

Талог

13.07.2019 06:22

Оволико људског моралног отпада на једном мјесту виђа се можда само једном у животу. Код нас међутим то је много чешће.

Name

Мами

13.07.2019 15:00

Чине ђердан зван бижутерија

Name

Узас

15.07.2019 06:33

Какав хорор. Далеко им лијепа куца..а бице тако сто ја одлазим одавде да се спасим и негдје нормално зивим, као и стотине других младих

Name

Драган Мд

11.07.2019 18:11

Брдовити Балкан, земља сељака.Сви се препуштају стихији и напуштају вјековна огњишта ради идеолигије неклико људи, а помака нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

12.07.2019 09:15

Негативна селекција у пуном сјају! Што већи комплекси то бездушнији у политици.

Name

ре

13.07.2019 12:46

Све криминалне фаце, као из затвора Зеница да су доведни.

Name

ре

11.07.2019 18:15

Шта се ту може када су они закон и све лоше за народ у РС, људи и жене материјално се средили и обезбједили све своје до петог кољена са својим шефом бурлом код стоке од народа и бораца РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

12.07.2019 07:13

КАД НЕКО ИЗГЛЕДА КАО НАТАЛИЈА ТРИВИЋ МОЖЕ ОСТАТИ ДУЖНА И МИЛИОН МАРАКА, СВЕ ЈОЈ ЈЕ ОПРОШТЕНО.

Name

Нушић

11.07.2019 18:18

Е да је оваквих било у моје вријеме написао би још сто комедија. Ово нема нигдје у свијету да варалице, криминалци и полуписмене битанге воде државу. Као велики србин у своје вријеме, сада поручујем, бјежите главом без обзира јер нема вам среће у овој приватној квази држави....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко свуда око нас!

12.07.2019 04:57

Ово је последња фаза распада система. Дјоко, хоцемо јос вјетрењаца не за производњу струје него за провјетравање памети!

Name

РС

12.07.2019 05:42

Не треба бјезати одавде, засто бих ја своју земљу остављао багри и криминалцима? Против ове стоке се треба борити. Видис да сви имају путера на глави, треба их похапсити и процесуирати. Сто Његос реце - привести их к познанију права...

Name

ре

13.07.2019 06:36

Написао је Нушић све што треба и што је примјењливо на све системе, ванвременксо. Др, Народни посланик, Госпођа министарка, Општинско дете,Сумњиво лице,... за почетак довољно. На ове купљене дипломе примијените Нушићевог Др.

Name

Трт

11.07.2019 18:30

Све наши "заштитници" благо нама. Ово ни Маx Бункер није могао смислити. Треба имати желудац па ово прочитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

11.07.2019 19:26

повраца ми се !!!ово нема нигдје !!!

Name

Грунф

11.07.2019 20:33

Ми ТНТ овци смо смишљени да будемо суптилна иронија бесмисленог трагања за правдом. Ово су прљаве балканске вуцибатине које не могу ући у Маxов опус.

Name

Ово

12.07.2019 12:47

Је скупина, из мандата у мандат, разних, углавном нешколованих случајева, са куповним дипломама и докторатима, који су трајали колико и неки курс. Зато и јесмо на дну, јер им је свеукупни ниво знања ништаван, руководи их и дрзи јединственим само потреба за личним богаћењем, квази друштвеним престижом, живот на високој нози, који дебело плаћа народ. Заиста, треба желудац да се ово чита, а стварност нам показује да су им ове биографије "уцифране и накиндјурене", јер је све пуно пута горе и одвратније.

Name

миле

11.07.2019 18:39

Сваки дан све тузни и тузни зивот зивимо дусанка зора недјо лејла туго моја гдје ми зивимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

11.07.2019 18:41

Многи могу само да завиде Мајкицки. Само тако наставите. Господја и дама у правом смислу те ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.07.2019 20:03

Чуј господја и дама! О господе да ли ти видиш ишта даље од свога носа!!!

Name

Ре

11.07.2019 21:07

Завидити оваквој "особи". На чему!? Дај молим те само један разлог.

Name

Дуле

11.07.2019 18:44

Најбољи људј на правпм мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.07.2019 21:32

Најбољи кандидати за висегодисњу робију. :)))

Name

Хајдук

11.07.2019 21:34

Дуле ,варас ,се .Нема ,најбољих Људи .

Name

Реално

11.07.2019 19:06

Вецина људи овдје претјерује, свеопста ситуација је јако теска и јако се теско носити са истом, блокаде из Федерације, страни фактор којем одговара константна нестабилност у БиХ, глобално теска економска ситуација, миграције, бијела куга, све су то циниоци против којих се теско борити. Многи од ових људи су повукли праве потезе без којих би ситуација била пуно гора. Јако позитиван примјер је Рајцевиц, млад, образован цовјек који покусава да код нас доведе и примјени нове технологије које су увелико у примјени у свијету и које представљају поље у којем мезе да се запоали доата младих људи. Времена се мијењају, технологија напредује, треба се прилагодити трзисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Реално

11.07.2019 19:33

Реално гледано, ти ниси уопште реалан. Живиш у неким бајкама... Пусти страни фактор и федерацију, ми смо сами себи непријатељи, нико са стране нам није крив... "Стока бира лопове"!

Name

Млада екипа

11.07.2019 19:35

Рајцевиц, Пасалиц, Сераниц. Тренутно најбоља лица СНСД, ово остало није вриједно помена. Да је среце, ова тројица и јос пар њих, нпр браца Томас и други да удју у владу, да им Миле да одријесене руке, могли би направити посао. Рајцевица за премијера има момак гард, има знање, има изглед.

Name

Коле

11.07.2019 19:43

Проинтеров гласноговорник и лобиста...аха

Name

Ре Млада екипа

11.07.2019 20:50

Изглед? Кад сам први пут видио Рајчевића, мислио сам да је Стипе Плетикоса...

Name

Бранка

11.07.2019 21:26

Рајчевић је мацан и још паметан. Члан сам и активистица СДСа али њему дајем глас!!!!!!

Name

Директ

11.07.2019 21:36

За 6 година владавине ове партијске структуре нестала 5-ина становниства. Зар има ста горе од тога?

Name

Игор Д.

11.07.2019 21:45

ДОгодине ја и мој пајтос преузимамо партију и дрзабу, медије смо узели, контролисемо мрезе у влади а и тата Миле це погурати

Name

Нереално

12.07.2019 11:34

А ко је крив засто је таква ситуација, поред нас који гласамо за ЛИДЕРЕ? У приватној компанији ако пропадне компанија зна се ко је крив и ста се ради с њом. Засто се дрзава разликује?

Name

Младен

13.07.2019 09:45

Рајцевицу, ти ли си?

Name

Тринести Ратник

11.07.2019 19:07

Све лопов до лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.07.2019 19:10

Шта рећи, само фуј, фуј багро људска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

11.07.2019 19:38

Сераниц је бар згодан

Name

Директ

11.07.2019 21:37

Води га у хотел. :)))

Name

Мањаца

11.07.2019 19:28

С коца, улице и конопца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвен Капица

11.07.2019 19:33

Нека свога и у ГОРИ ВУКА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.07.2019 21:39

Кад смо овце.

Name

Перо

11.07.2019 19:45

Склепано све с брда с дола, све од зла оца и још горе мајке. Није могла лошија комбинација да се састави, мама мија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгон

11.07.2019 19:49

закљуцак је, када би се ријесили црвене секте,нестао би и криминал у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.07.2019 21:43

Криминал у потпуности никада неце нестати, али се зато мозе свести на најнизи могуци ниво.

Name

!

11.07.2019 20:07

Бобан Сколник био возач и човјек за све услуге и мимо радног времена Секе Кузмановиц док је била директор Електрокрајине. Сколник је и даље воза и врши услуге иако она више није у Електрокрајини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајко

11.07.2019 20:10

Србац на свим позицијама. Џаба им све... Србац био и остао слијепо цријево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2019 20:58

Некад се Србац звао СВИЊАР.

Name

Деки

11.07.2019 20:10

Једини од њих је прави човјек министар Пашалић.свака му част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.07.2019 21:44

Прави цовјек у погресном друству.

Name

неко

11.07.2019 20:10

Они су дивни, напредни, образовани у односу на оне који би дошли смјеном ове власти, све најбоље нашој влади.... цркните душмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

11.07.2019 20:17

Србуј макар сламу јео

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага

11.07.2019 20:17

Све карикатура до карикатуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

11.07.2019 20:24

Овај Трниниц и у федерацији ради послове око аутопутева,зато је у коалицији са СДА на опстинском нивоу у Братунцу и то је нераскидива веза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.07.2019 20:51

ЈАД И БЈЕДА КАДА ОД БЈЕДЕ ПРАВИ БЈЕДУ КАО ОВИ ЕКСПЕРТИ ПРЕДСЕДНИКА МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ РС И СЕКРЕТАРА ИСТЕ ДОДИКА. МИЛЕ ЗОВУ ТЕ У МОСТАР АЛУМИНИЈСКИ КОМБИНАТ У КВРУ.ШТА РЕЋИ ВЕЋ СРАМОТИТИ СЕ, ВИШКОВИЋА, ЖУНИЋА ВАЗЕЛИНА МАЗАЛИЦЕ, ШОЛАЈЕ, ДУШАНКЕ И СИНОВА, ПЕНЗИОНИСАНИХ ОФИЦИРА ЈНА, КОЈИ ПРИМАЈУ ПЕНЗИЈУ У СРБИЈИ И ПЛАТЕ КОД ВИДОВИЋКЕ

Name

Дорд

12.07.2019 06:59

И Тито је био бравар па није нико постављо питања

Name

РЕ ДОРО

12.07.2019 09:06

Тито је био бравар, али није обијао. Овима ни једна "брава" не може остати.

Name

Милан

11.07.2019 20:49

Србац никад од свог настанка није имао већи број "функционера" у власти на нивоу Републике Српске, а никад Србац није био у горој ситуацији, нагора смо општина у РС - у. На функцијама су само послушници и индивидуе које гледају свој интерес. Патриотизма и локалпатриотизма код њих нема. Да нисмо имали толико послушника на републичком нивоу вјероватно би мање били задужени без икакве користи. Нека је срамота мирка којица, проку драгосављевица и зору видовиц. Они су највише заслужни за лош живот и задуженост општине Србац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хха

12.07.2019 07:43

Хаха СВИ ПОБЈЕГЛИ У БЛ САД СУ СЕЉАЦИНЕ ДЈЕТ СЕТ БАЊАЛУЦКИ СА ПЕДИГРЕОМ КУРУЗ МОТИКА ПА АСВАЛТ..

Name

Познавалац

11.07.2019 20:55

Гдје Америак уводи демократију, ту трава не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.07.2019 21:48

У Америци и политицари заглаве затвор.

Name

Вук

11.07.2019 23:22

Какве сад Америка има везе са овим ликовима, ово су све руски увкакачи.

Name

Симо

11.07.2019 21:05

Власт и опозиција јад и цемер, лоповлук који неда народу да зиви. Фуј стидите се борци и незапослени пијте кафу за марку а ова багра нек вам о влави ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куда иду дивље свиње

11.07.2019 21:42

Све мој до мојега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Животе

11.07.2019 21:43

ДоДицк до ДоДицка. Све интелектуалне громаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

11.07.2019 22:13

Узесе све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Експониран

11.07.2019 22:31

Није тачно да се министар Петричевић није експонирао у јавности. Човјек је годинама радио као конобар и сви га у Добоју и околини као таквог знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

11.07.2019 22:41

Ее народе мој напацени...јадни ви са таквим политицарима и законима,на вријеме одох из ове нам бајне Републике...вратим се мозда једног дана ако се пензија дозиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

11.07.2019 23:17

Бољи одоше бољима и паметнијима, а ови и овакви, нас западоше, јер то и заслужујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

12.07.2019 06:24

Да,да,да....позната прича од које се сви јежимо, али сами смо криви....погледајмо истини у очи....и ово није све,много је тога још! Али,опет ће ко гласати за њих јер "бољих нема" спремно ћемо рећи! Многе је произвео накарадни систем ,хипер продуктивних диплома, професора који су тражили марку више радећи на бројним отвореним ,приватним школама и факултетима ,јер тобоже "свугдје у свијету" такви постоје....да постоје,али ко и како их је регистрирао и чиме оправдавају своје постојање..... Дакле опет ће ко гласат за оне који ће продавати маглу ,овај пут у мањим паковањима,без машне, јер немамо воље да се боримо против овог и оваквих наказа....нек иде док то "странци не ријеше" ,а нај вјероватно је док не постанемо дио "нечијег концепта" који ови сад извршавају и подржавају на челу с њим Рудоњом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

12.07.2019 07:46

МА КО ГЛАСО ПОКРАЛЕ БИТАНГЕ.ТО СЕ ЗНА ГЛАСОВЕ ДОБИЛИ БРОЈАЦИ

Name

Поп

12.07.2019 07:10

Ово је као прица о Ивици и Марици, само сто овдје недостаје "марица", да ово све потрпа и одведе на неки нови Голи оток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

12.07.2019 08:39

КАКВЕ ЦРНЕ БИОГРАФИЈЕ, ОНИ КАО И СВИ ОКО ЊИХ ИМАЈУ ДЕБЕЛЕ ДОСИЈЕЈЕ ДА НИ МЕЂУНАРОДНИ СУДОВИ И ТУЖИЛАШТВА ТО НЕ БИ МОГЛИ РЈЕШИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА МИЛИЦИОНЕРА

12.07.2019 13:41

ЗБОГ СТРАШНИХ ДОСОЈЕА И БУЦАЈУ СЕ СРПСТВОМ. МИСЛЕ ДА СУ ИСПЕГЛАЛИ ДОСИЈЕ КАО ШТО ВОДЕ ДВОЈНО КЊИГОВОДСТВО. ПОСТОЈЕ ОРГИНЛИ И ЈЕДНИ ДРУГЕ ОПТУЖУЈУ СПАСАВАЈУЋИ СЕБЕ. ДУШАНКА ЈЕ ПРОФЕСОР КРИ МИНАЛА И ЗАТО ЈЕ ДОДИК ДРЖИ НА ПОЗИЦИЈИ. СВИ ДОСИЈЕИ СУ У НОВИЋА.

Name

Ђорђе

12.07.2019 08:57

„Историја се понавља два пута: Први пут као трагедија, други пут као фарса“. Карл Маркс,. Сада се понавља историја и ово је Фарса, а први пут, у време Караџића и Алије, је била Трагедија. Ови полусвјетови су циркусанти у фарси, трагедија ће бити када млади побјегну, па опет фарса, као "Гламочко коло", и опет. Браво друг Карл Маркс, велики мислилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

12.07.2019 09:00

Има ли неко, од ових полусвјетова, да је завршио факултет? Питам у име пошеног народа, који их плаћа, а слабо види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дјордје

12.07.2019 09:30

Ста це им дрзавни факултет и знање када институције запосљавају оне са приватним,купљеним дипломама.Сто веце незналице и послусници то подобнији за власт и институције овог пропалог ентитета РС.

Name

Ђорђе

12.07.2019 10:31

Рече неки дан један лик: "није битна диплома већ знање", Вјероватно је мислио на наше гастарбајтере; знају без дипломе чистити, прати, радити по градилишима и слично у Њемачкој. И тамо за инжињера и докторе траже диплому и знање, да нису купили. Страшно шта се овдје промовише, срдачан поздрав...

Name

Директ

12.07.2019 12:20

Сви су они заврсили неки факултет. Неко кумровацки, неко менадзерски, неко подмазивацки, а неко фалсификаторски. Све саме факултетлије. :)))

Name

Па

12.07.2019 09:34

Непотизам у комбинацији са купљеним диплимама је унистио РС, ти неспосибни људи слузе само за пљацку градјана. Како је Додуков син стwкао звањw!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

12.07.2019 09:40

Полусвијет.Све сами примитивци,полуписмени и бахати,а понасају се као да су богови.Зато је РС давно дотакла дно и ту це остати јос много година ако се народ не ослободи ових карикатура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ладy...

13.07.2019 13:22

Бравоооооо. Теско нама ако останемо овдје. Копам за иностранство,бице ми боље тамо,сигурна сам...

Name

Гиша

13.07.2019 05:39

Па ови по затворима су мала маца за ове на власти.Када је рат почињао команданти су били возачи и сл. командири полиција обични полицајци и тада сам рекао да ћемо имати проблема са петним људима.Ово данас је горе.Слове за школоване а видимо гдје су купили дипломе,а по врх тога аморалне особе и лопови у будућности н се добро не пише.Само нови сукоб са било ким могао би нам помоћи да нас натјерају из овог гета па да почнемо опет из почетка.Нажаллст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.07.2019 07:22

Овој сектаској групи неспособњаковица недостаје само зељка ц. да би било комплетно ругло Републике Српске. Од зла оца и од горе мајке, сви редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

13.07.2019 10:16

Багра која одлучује о животима народа у БиХ и РС. Одох да се исповраћам !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

13.07.2019 17:02

Сацувај Бозе ко води дрзаву и комплетну бивсу Југославију...иста кухиња иста матрица...УЗАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

13.07.2019 17:49

Док РС има овакве министре нема потребе да имају непријатеља са стране ови це је унисити изнутра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yx

14.07.2019 07:13

Савршено сте у праву.

Name

Андрић

13.07.2019 18:12

Дође вријеме да паметан зацути,будала проговори а фукара се обогати

ОДГОВОРИТЕ
Name

wау

14.07.2019 07:11

Каква депонија радиоаткивног отпада ! Све мој до мојега, екипа која нас води у суноврат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО ЈОСИП БРОЗ

14.07.2019 09:41

Само им погледајте њуске, све нам јасно!! Гад до гада, гадура до гадуре!

ОДГОВОРИТЕ