Савићевић: Тумба лажни патриота, Терзићеви прсти у свему!

Председник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић одгивара на критике из Србије због утакмице са "Косовом": "Србија је моја друга кућа, а од мене праве државног непријатеља". О Терзићу: "Тај ЛАЖОВ ће тек осетити мој карактер!"

Фудбал 11.07.2019 | 22:30
Савићевић: Тумба лажни патриота, Терзићеви прсти у свему!
Много тешких речи, много љутње, јарости... има на релацији Србије и Црне Горе у последње време, а по обичају на овом простору, најниже страсти побудио је фудбал.

Утакмица репрезентација Црне Горе и такозваног Косова у квалификацијама за Европско првенство 2020. године, на површину је изнела много ствари, много прљавштина. Дотадашњи селектор репрезентације Црне Горе Љубиша Тумбаковић, који је у међувремену именован за новог селектора Србије, преко ноћи се "сетио" да ипак неће моћи да води црногорски тим против "Косова". Исто су саопштили и његов помоћник Александар Јанковић, као и двојица фудбалера Црвене звезде Филип Стојковић и Мирко Иванић.

Први човек црногорског фудбала Дејан Савићевић је "експлодирао" и свима показао прст да му на очи не излазе. 

Много полемика изазвала је та утакмица и тај потез српских фудбалских радника. Истина је да су још у децембру када је одржан жреб за квалификације и одрежене групе, ЗНАЛИ да ће репрезентација тзв. Косова бити у групи са Црном Гором. Могли су и тада да кажу...

У Србији су, пак, многи осудили Савићевића, легедарног фудбалера Црвене звезде који је значајно допринео највећем клупском успеху - освајању титуле првака Европе 1991. године. Изгледа да се и то брзо заборавило, па је Дејо од "Генија", преко ноћи постао "Издајник".

У интервјуу београдском "Недељнику", Савићевић је први пут говорио о том случају, о Тумбаковићу, али и о Звездану Терзићу, кога је означио као једног од коловођа оваквог расплета у црногорској репрезентацији, односно човека одговорног за такав след догађаја.

Савићевић каже да се после свега осећа веома лоше, каже да га љутња не пролази, штавише, да му је сваким даном све теже. 

"Нисмо очекивали од одређених људи да ће урадити то што су урадили. Кажу да време лечи ране, али у овом случају тешко. Сваким даном у вези са тим стварима све сам нервознији и степен љутње ми не пада", каже Савићевић.

На два човека је ПОСЕБНО киван - Љубишу Тумбаковића и Звездана Терзића.

"Тумба ме је разочарао као човек и као професионалац. Видим да је по постављењу за селектора Србије рекао да не зна да ли је донео исправну одлуку, али јесте логичну. Како то може да изјави човек који има принципе? Који су то принципи? Како може неко да те назове у минут до 12 и каже ти 'немој да водиш репрезентацију Црне Горе'? Да ли неко заиста мисли да је ту одлуку донео по личном убеђењу? Или су га звали из кабинета...", рекао је Савићевић.

Он јwе оптужио Тумбаковића и остале у овом случају да "глуме патриотизам", подсетивши на некадашњег саиграча, једно време и председника Звезде Владана Лукића као пример искреног и правог патриоте, који је у време бомбардовања Југославије раскинуо уговор са Мецом и вратио се кући.

"Не постаје се патриота у минут до 12. И то после позива из кабинета. Када смо извукли Косово, Тумбаковић је могао да буде толики патриота и да ми каже: ‘Дејо, ја то не могу да водим’. Могао је и у марту месецу, кад су нам прошле прве утакмице, да дође и да ми каже: ‘Види, Дејо, Косово долази, не могу ја то.’ И тада да ми је рекао, казао бих му: ‘Океј, прихватам'", рекао је Савићевић о Тумбаковићу и његовој напрасној одлуци.

Открио је и шта се дешавало током последњег састанка и сусрета њега и Тумбаковића. Каже да није изгиварао тешке речи, јер да јесте то НЕ БИ БИЛО ДОБРО по Тумбаковића, јер, познајући себе, зна куда би то одвело.

"На том састанку, Тумбаковић се готово заплакао. То знају играчи који су били ту. Рекао је: 'Ја сам вас издао', тога се добро сећам. Сећам се и ових његових речи: 'Не знам како сам дошао од собе до сале за састанке'. Рекао је и да 'ово нису фудбалске теме' и потом се мало повратио".

Још један који му је стао на жуљ јесте генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, коме је свашта поручио раније, а ни сада није био много блажи. Савићевић је приметио да је Терзић био први из Србије који се јавио овим поводом да каже "како играчи њега ништа нису питали".

"Он се ЈЕСТЕ МЕШАО. Какав је то начин да кажеш да ниси, а звао си играче, преносио поруке, слао поруке... И звао је Тумбаковића и рекао му да не треба да игра Иванић, јер су велика средства уложена у његово довођење и како не би било добро, јер навијачи потом неће дозволити да он игра за Звезду. Звао је и Иванића, а колико сам схватио, није у некој доброј комуникацији са Филипом Стојковићем. Барем тада није био, не знам да ли су проправили односе. И после је пребацио причу да сам ја против Срба. Шаље људима поруке да ја мрзим Србе. Али, само да не буде у заблуди да је неко у Црној Гори у то поверовао и што се тиче фудбалских људи и ових до којих је њему стало и ЊЕГОВОГ ПРИЈАТЕЉА КОД КОЈЕГ ИДЕ УЗ СКУТЕ. Да не мисли да је њега убедио".

Савићевић је, у међувремену, постао готово "персона нон грата" у Србији, а одговара чињеницом да је именовао мнгоо тренера Срба што за селекторе, што за помоћнике у стручним штабовима.

"Ја не делим људе по вери или нацији, мрзим једино лажове. А то је он (Терзић)".

Узвратио је Савићевић и на Терзићеву опаску да је Савићевића "захватило лудило" када тврди да се он мешао у цео овај случај.

"Сви који су гледали ТВ емисију, видели су да нисам никакво 'лудило' и да сам причао нормално. А то што Терзић назива лудилом је мој карактер који ће он добро осетити. Пре него што ми опет одговори, нека прочита интервју Илије Петковића, који је својевремено дао о њему, јер ће му тај интервју бити 'мед и млеко'", поручио је Савићевић првом оперативцу ФК Црвена звезда.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар