Поплава: Њу Орлеанс паралисан

Тропска олуја је поплавила улице Њу Орлеанса и паралисала саобрац́ај.

Свијет 11.07.2019 | 08:53
Поплава: Њу Орлеанс паралисан
Забринутост је порасла јер још горе је на путу: могуц́ је ураган који би прије викенда могао да погоди обалу Мексичког залива и подигне водостај ријеке Мисисипи до врха заштитних насипа тог америчког града.

Олуја је још била далеко у Мексичком заливу када је у Њу Орлеансу јутрос пало чак 180 литара кише по квадратном метру за свега три сата, рекли су метеоролози.

Државама Мисисипи и Тексас такође пријети обилна киша.

У Њу Орлеансу улице су се претвориле у брзе ријеке које су носиле канте за смец́е и отпад. Вода је била до прозора аутомобила од којих су многи напуштени.

Неким улицама су веслали кајакаши.

Једна жена којој је поплава понијела аутомобил, спасила се прегазивши некако брзак дубине веће од метра.


 
Друга жена се јутрос пробудила у језеру усред куће, пред којом је било три до четири метра воде.

Послије катастрофе с ураганом "Катрина" августа 2005. године, с 1.500 мртвих, и поплаве током урагана "Рита" септембра исте године, од којих се Њу Орлеанс још није сасвим опоравио, поплава га је погодила и трећи пут, током олује у августу 2017. године.

Та поплава је показала велике проблеме у служби која је надгледала дренажу, а то је довело до смјењивања особља у градској власти и предузећу за водовод и канализацију, уз велике поправке инфраструктуре.

Градски одбор је данас саопштио да ради 118 од 120 великих пумпи за дренажу тла.

Директор предузећа за водовод и канализацију каже да би много кише у тако кратком времену преплавило сваки дренажни систем.

Гувернер Луизијане Џон Бел Едвардс је прогласио ванредно стање и рекао да ц́е трупе Националне гарде и специјална возила за воду бити распоређени широм те државе у очекивању урагана.



Прогностичари кажу да би Луизиана могла до понедјељка добити и 30 литара кише по квадратном метру, а поједина подручја чак 46 литара.

Јака очекивана киша могла би подићи водостај већ надошле ријеке Мисисипи опасно близу врхова насипа који штите Њу Орлеанс, рекли су званичници.

Портпарол војног корпуса инжењерије у Њу Орлеансу рекао је да се не очекује распрострањено преливање насипа, али да постоји забринутости за јужну област града.

"Очекује се да ц́е водостај ријеке до петка увече порасти на шест метара, а заштитна висина насипа је између шест и 7,6 метара", рекао је он.

"Војни инжењери већ у сарадњи с локалним званичницима идентификују ниске области и ојачавају их", рекао је он.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Подрињац

11.07.2019 10:02

Читав свијет у хаосу. Да ли је ово Божије давање или утицај Харпа и свјетских моћника?

ОДГОВОРИТЕ