За политичаре народ је стока

Не постоји политичар у овој земљи који не мисли да је народ стока која не заслужује никакву пажњу политике.  И не постоји грађанин ове земље који не мисли да је сваки политичар лопов који иде у политику да би варао и пљачкао народ. И поред тога, "стока" редовно излази на изборе и гласа за своје "лопове". Како објаснити ово шизофрено стање друштвене свијести и морала?

Босна и Херцеговина 11.07.2019 | 07:06
За политичаре народ је стока
Сјетим се ове апорије ума кад год покушам да нађем одговор на питање због чега је посрнуло реформисано правосуђе, не дочекавши ни крај друге деценије свог рођења. Шта је то што је спријечило судије и тужиоце, ту савјест друштва, да одрже независност која им је испоручена "на тањиру" из руку међународне заједнице и изграде одговоран и ефикасан систем владавине права и повјерења у правосуђе? Зашто је пропао тај велики пројекат наде да ће човјек, посрнуо у рату, пронаћи пут спасења у поновном успостављању реда и одговорности? Кад год му се вратим (питању шизофреније!), не могу а да не западнем у мрачне токове све живљег национализма, заснованог на псеудомитологији, као узроку растакања (раз)ума и свеопштег друштвеног расула. 

Чини ми се да се у том колоплету примијењеног национализма потпуно изгубио данашњи човјек. Наметнут као неупитан оквир свијести, национализам је опустошио његово духовно биће и лишио га разума. Шизофрено стање учинило је човјека незаинтересованим за напредак и моралне вриједности. "Стока" која бира "лопова" одступа од властитог разума и показује да нема самопоштовања.

Да ли је у шизофреном друштву могао опстати моралан судија (и тужилац), који би био гарант независности и непристрасног суда? Нису ли и они изложеност деструктивним политикама морали платити властитом шизофренијом?

Стање у коме се нашло правосуђе показује да се од њега превише очекивало и да се олако прокламована независност претворила у своју супротност (политичку зависност), а професионални морал у прикривени национализам и привидну моралност. Другим ријечима, политика је ушла у правосуђе преко својих националиста у правосуђу!

Прикривени национализам у правосудном уму неутрализовао је професионалне и моралне вриједности, а улогу судије и тужиоца свео на политичко подаништво која ће одржавати сталну везу са политиком на дјелатном нивоу, чак и када она то изричито не тражи. Тако ће Ружица Јукић редовно бринути о заступљености Хрвата у појединим судовима и тужилаштвима, а никада јој неће пасти на ум да каже како у правосуђу нема добрих и широко образованих професионалаца. Избацивање у први план етничког и етноса све дубље је поткопавало темеље правне струке и науке, а на периферију истискивало професионални морал и етичка начела. Шта се друго могло очекивати од судија и тужилаца који уплове у правосудне воде на таласима етноса?

Када Моника Мијић оптужи својих четворо колега у ВСТС за национално групашење и цијепање институције по етничкој линији (а било је таквог цијепања у овом сазиву ВСТС у многим ситуацијама!) само зато што су тражили колективну оставку након афере "поткивање", из ње је проговорио притајени националиста за кога је национално кључ објашњење свега и објашњење за све. Моника Мијић није разумјела да људе исте националности може повезивати  иста морална идеја, правно мишљење, етички принцип или просто осјећај емпатије, али одлично је разумјела своју позицију кандидата за Уставни суд ФБиХ па нашла згодан начин да пошаље поруку својим политичким демијурзима да је и она оно што се од ње очекује.

Када је Милан Тегелтија донио из Бањалуке политичку идеју да се испитује ратна прошлост судија и тужилаца, па исту у институцији са својим трабантима преточио у чувене Закључке, учинио је то да би свом неприкосновеном владару показао да има моћ да спроводи у дјело чак и његове мисли. Дакле, он се најдиректније разоткрио као притајени националиста који ради за "нашу ствар" и показао да је етничко суштина и његовог и правосудног бића. 

Када су два професионална удружења из Републике Српске дала подршку Милану Тегелтији у скандалу везаном за примање мита ("поткивање") прије него што је случај разјашњен пред судом, у првом плану се јасно видио принцип етничке припадности и прикривеног национализма,  који је налагао да се подржи "наш предсједник". Чланови Удружења судија и Удружења тужилаца, који су гласали за подршку, одустали су од сопствених моралних вриједности. Они су заборавили да њихов морал одређује основне вриједности као што су правда, врлина, част и поштење. Одричући се основних моралних вриједности, они су се одрекли самопоштовања и пристали на понизност и пузавост (Кант).

Из ових неколико свјежих примјера намеће се сам по себи закључак да судије и тужиоце не интересују моралне вриједности и да више и не желе  да буду прикривени националисти. Њихов национални набој је наквасао до те мјере да желе да њихови политичари знају да су и они њихови одани сљедбеници.

Знам да ће судије и тужиоци добити осип од оваквог уопштавања у закључивању, па их морам приупитати како је могуће да преко 400 судија по други пут за члана ВСТС бира Милана Тегелтију и Ружицу Јукић, знајући да су они обнављајући своје мандате и  приликом избора судија и тужилаца на најодговорније правосудне функције свјесно кршили законе, властита правила и етичке норме? Дакле, огромну већину судија не интересују законит рад, моралне вриједности и професионална етика људи који управљају правосудним системом! Шта их онда интересује? Имају ли они ишта од професионалног достојанства и части? Размишљају ли о будућности професије? Знају ли они да је бирање у правосудни систем некомпетентних људи професионални геноцид? Зашто о томе ћуте? Занима ли их суд јавности? Не! Они су прихватили неморалност као средство за остварење неког личног циља. Они знају да је важније имати Милана, Ружицу и Јадранку него имати властити морални кодекс и професионално достојанство.

Да ли ја онда гријешим када кажем да се и морал судија и тужилаца изгубио у наслагама опште неморалности? Да ли је национални набој који ствара и шири политика узео под своје и судије и тужиоце? Изгледа да је пред захтјевима политички пројектованог национализма капитулирао и правосудни морал!? Све је постало подређено политици и политичком. Равнодушност са којом се посматра професионално пропадање није ништа друго него прелазак у табор политике.  Не бити у свом стаду значи бити отпадник, припадати другом. Како не бити националиста када су други такође националисти. Не бити националиста, па макар прикривени, је издаја националног интереса. На оваквом  обрасцу разумијевања стварности почива доминантни вриједносни систем правосуђа данас.

Био је у праву Карел Косик када је рекао: "Доба захваћено болешћу трулења беспомоћно је пред налетом бесрамности и претвара се у дјела без стида!" 

Има ли онда наде за правосуђе, с правом ће упитати забринути читалац. Сигурно нема са оваквим саставом ВСТС (са часним изузецима!) и са оваквим неодговорним односом правосудне заједнице према регулатору. Као што нема ни наде за друштво са оваквим политичким лидерима!

Да би се нешто промијенило у правосуђу, није довољно уклонити постојећи састав ВСТС. Треба истовремено уклонити и њихове посијане отровне плодове. Али ни то неће бити довољно ако судије и тужиоци не схвате да су они најодговорнији за стање у правосуђу јер они бирају чланове ВСТС. Они морају бити свјесни да се од њих очекује избор најбољих и најодговорнијих за управљање правосудним системом. Они који мисле да су Милан Тегелтија, Ружица Јукић и Јадранка Локмић Мисирача најбољи међу њима, достојни су само презира.

Пише: Бранко Перић (Аутор је судија Суда БиХ)

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Милојко

11.07.2019 05:15

Браво Бранко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.07.2019 07:17

Јел пречи један додик и њеова власт или читав народ, да ли ми сви морамо да помремо само зато да би се овакав систем власти одржавао, власти која руши привреди, власти која је у приватизацији распродал сва предузећа и која су као последица приватизације уништена, власти која нас само задужује, власти која од народа отима природне ресурсе и даје их странцима.

Name

Соколац

11.07.2019 07:53

Наш Цицко није такав. Он је исти као и народ.

Name

дрр мрр

11.07.2019 07:58

Па цим гласају за такве дјутуруме наравно да су стока.

Name

Марко

11.07.2019 08:03

Па изгледа да су политичари у праву народ их сматра лоповима па ипак гласа за њих значи стока дефинитивно. А политичарима не сметају гласови од стоке ,глас је глас па био сточни или не битно је да се броји.

Name

Јаффа

11.07.2019 08:27

Џаба све анализе, кад немамо могућност за дјела.

Name

Боки

11.07.2019 08:44

Наслов је пун погодак.Све сто је у политици од рата до сада треба збрисат.Без тога помоци нам нема.Нема потребе издвајати ни садасњи ни бивси властодрсци нису били за народ.

Name

ре

11.07.2019 09:10

Ма ми смо сви говна у разваљеној држави БиХ са најгорим криминалцима на власти, незапамћени у историји човјечанства само је велика замка што још свијет ћути да је то тако.

Name

прес

11.07.2019 09:46

ВЕЋИНА НАРОДА ЈЕСТЕ СТОКА АЛИ СУ ИХ ТАКВИМ НАПРАВИЛИ БАШ ТИ ИСТИ ПОЛИТИЧАРИ ПОКАЗАВШИ СВОЈИМ ЛИЧНИМ ПРИМЈЕРОМ КАКО СУ ЛАЖ,ПОХЛЕПА,КРАДЈА,ЛИЦЕМЈЕРСТВО И ЗЛОБА ПОСТАЛЕ ДОБРЕ ОСОБИНЕ НАШИХ НЕ(ЉУДИ)!

Name

Србољуб

11.07.2019 05:15

Али овај народ је заиста стока и ни не заслужује боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превара бирача

11.07.2019 07:47

Свјесни смо да ништа није резултат нашег гласања. Оно је само форма, иза којих се крију политичари, гдје нема национализма, него само борба за властите интересе, бахато трпање у џепове, континуално поткивање, сви су исти. Национализам користе као параван за криминал и мазање народа по очима, држање у страху од ратаи под тензијама. Све је вриједно само презира, првенствено самих себе, што ово подносимо... Ми се понашамо као стока, коју у крдима тјерају ови тзв "национални"гоничи гдје хоће, па и на клање...

Name

Драган Мд

11.07.2019 05:19

Казе мени један политичар јос из ,,онога,, времена : народ ти је једно велико звоно као на старом векер сату, звони, звони и када ти додије ти само одозго клап и зауставис звоно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине

11.07.2019 05:33

Колико се сећам и ви сте служили господину Додигу који је на врху пирамиде зла коју сте тако лепо описали, а шта су судови, војска и полиција него инструменти државе која штити само моћнике који њом и владају. Ствари у нашем друштву и држави су врло једноставне и јасне (а и труле) ма колико се ви трудили да томе дате неки дубљи смисао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.07.2019 05:34

Не знам кад сам реалнији и паметнији наслов процитао..... Не да се слажем вец је то 100000000 % тачно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Истина

11.07.2019 07:22

Ваљда 113%!

Name

Зоран

11.07.2019 05:38

Развило се црно време, набујао сљам И разврат И пороци.............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб Мира

11.07.2019 05:47

Изрази као "папци и поткивање",говоре шта ти несретни политицари српске мисле о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

11.07.2019 05:47

Све тачно БиХ институције, властодршци све претворено у један Зоо врт, гдје влада закон јачег до истребљења. Пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

11.07.2019 05:55

Ужасна стварност , а јос ужаснија помисао да је шака оних који то виде и који би мијењали овај хаос за поредак ствари достојан људског бића.Опет радост је прочитати овакве ставове као и мисао да још има људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУУУУУУ

11.07.2019 05:57

Кад су следећи избори ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

11.07.2019 06:02

Браво, нажалост, све је тачно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

11.07.2019 06:02

Никад нико није ништа боље написао о стању у БиХ. Народ јесте стока, а политичари јесу лопови и то је суштина. Значи нема другог избора ,осим да оно мало народа који нису стока оде одавде и ту ће бити крај. Остаће само стока и лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован ИИИ

11.07.2019 08:46

Тако је Цоле. А ову марву од народа треба газити што жешће, говна обична, све од студената до пензионера.

Name

Истина

11.07.2019 06:03

Жао ми је што морам да цитирам турског глумца у серији Горка земља који износи тек рођеног сина и каже " да будеш добар држави,народу па онда својој породици.Ми не можемо имати државу ма како се она звала кад прво служимо породици па онда туђину а никад својој држави и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цирбес

11.07.2019 07:19

Сто би ја слузио дрзави кад ме само пљацка а не даје ми ниста?! То онда знаци да сам глуп и да немам своју памет. Ти слузи ухљебима будзету дзаба ти.

Name

Боки

11.07.2019 08:47

Ово није дрзава,јер да јесте не би нам политицари цариници инспектори били најбогатији људи у дрзави.

Name

Коле

11.07.2019 06:25

Не постоји човјек у БиХ који не мисли да су сви, ама баш сви у ВСТВ-у потковани. А образе су пођонили. Сви. Без изузетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Коле

11.07.2019 20:45

Назалост не само у ВТСВ-у вец у цијелом БИХ правосудју. Адвокати и судије купују и продају "правду" цак се висе и не труде да то сакрију...

Name

Освит

11.07.2019 06:27

Читаво друштво је окупирано национализмом ,канцером који уништава све чега се дотакне. Кад се то стави у функцију појединаца онда добијемо приватне феуде у којем вође одређују правила, а подаништво постаје образац јединог могућег преживљавања.Отпор и бунт не постоји или се манифестује кроз бјежање са овог простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxит

11.07.2019 06:28

Уважени судија је дао прецизну анализу .С тим да се ова анализа и закључци могу примјенити на читаво друштво .Од портира до предсједника .Тамо гдје функцију врше способни, а не подобни по партијској линији ту је успјех загарантован .Шта треба још урадити да би отворили очи .Бојим се да су нам намијенили судбину Алуминијума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сократ

11.07.2019 06:48

Одличан текст! У вези тога о чему пишете треба узети у обзир "насљедђе" из социјализма. То какав је био градђанин БиХ прије рата. А он је и тада надничио или у Загребу или у Словенији - "Босанац" је увијек био "просјечан". Отуда и толики број вицева о њима. Данас имамо просјечне политичаре у сложеним условима који дају "резултате испод просјека"! Минималан услов за напредак је дочим "резултат изнад просјека". Негативан избор кадрова је израз немоћи, али прије свега страха. БиХ друштво је у страху, па зато свако чува "свој идентитет" да се не изгуби у маси. Дијалог и квалитет је оно што нам треба, али то нећемо добити ,док са нама диригују "ови други" просјецни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.07.2019 06:51

Стока, стока заиста смо стока кад трпимо овакав зулум наших зулумћара. Само што и стоци некад прекипи, па јој се "откаци" нога те газда (зулумћар) обрише под.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

11.07.2019 06:51

БРАВО ЗА КОМЕНТАР! СВЕ ЈЕ ТАЧНО ТАКО, А ОНДА НАМ И НЕМА НЕКОГ СПАСА И РИЈЕШЕЊА! То су млади и паметни препознали и зато масовно одлазе и ТО ЋЕ НА ЖАЛОСТ ТРАЈАТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

11.07.2019 06:54

Свака му је од злата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

11.07.2019 07:00

Перићу,можеш да пјениш до сутра али Бејха је пропао пројекат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

11.07.2019 07:01

Годподин је у цијелости у праву али са једном задрском, не види своју одговорност за тако негативно стање у правосудју.Он је као први предсједник ВСТС довео на правосудне функције вецину таквих носилаца функција и цланова ВСТС, дакле као родонацелник таквог правосудја најодговорнији са негативно стање и умјесто придика и ни минимума самокритицности требао би саопстити да из моралних разлога подноси оставку и одлази из правосудја, у супротном показује и доказује дволицност.Да ли је он довео Тегелтију и цом. које спомиње, наравно да јесте.Да ли је он постављао оне које му је наметала политика а не струцност, наравно да јесте.О томе нека писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

11.07.2019 08:32

Има доста истине у васем тексту.

Name

з

11.07.2019 07:08

Потписујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.07.2019 07:14

Нека неко каже шта је по националности Јадранка Локмић Мисирача!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тиква

11.07.2019 08:17

Из презимена се види да је "тиква" и јос покондирена :)

Name

Бл

11.07.2019 07:18

Демагогија

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

11.07.2019 07:44

НЕПОСТОЈИ НИТИ ЈЕДАН ГРАДЈАНИН У ОВОЈ ЗЕМЉИ КОЈИ НЕ МИСЛИ ДА СУ ПОЛИТИЧАРИ ГОВНА И МАФИЈАСИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас разума

11.07.2019 07:45

Господине Перицу, свака ти је злата вриједна. Глас разума, је глас градјана упуцена онима које су градјани бирали да у њихово име врсе власт, па отуда неодлозна обавеза да на једној од наредних сједница Скупстине коментарисано питање постане и тацка дневног реда, дс би стслна доградња институција

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

11.07.2019 07:52

Ја сам ушао у политику као доказани хуманиста, те искусан и остварен човјек, све са јасном идејом, идеологијом и програмом моралног и привредног опоравка Републике Српске. Ушао сам, мада сам знао у шта се упуштам, ушао сам у ову неравноправну борбу, све знајући да су га намјерно и веома систематично "убили" на све могуће начине, те да ће му повратак самопоуздања, кроз борбу оваквих бити Сизифов посао. Ипак, не кајем се, једно кајање ми није гинуло, што сам се укључио, или што се нисам укључио, можда сам могао нешто промијенити? Значи, ја сам у ово ушао потпуно свјесно, не зато Петрићу што српски народ не треба да буде "стадо", (ја и моја породица смо дио тог српског стада), него зато што сам свјестан да ће нам се стадо растурити због њихових чувара-политичара и доброг дијела "менаџера" (владика) и попова "пословних људи" у нашој Цркви. Тачно је Петрићу, наши политичари су доказали да су СТОКА НЕОПЈЕВАНА(част изузецима), умјесто добри пастири- вође који воде и чувају своје стадо кроз ово немирно и по српски народ јако неповољно вријеме. Али нисмо Петрићу сви исти у политици Републике Српске, нити по сваку цијену хоћемо да будемо пастири, напротив. Морални препород и изнуђену ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ је по мени једноставно постићи, све, ако то хоће наше стадо, ти и сви Петрићи који имају храбрости, значи, питање је хоћемо ли, памети сигурно не недостаје. П.С. За РЕПУБЛИКУ СРПСКУ СЕ ВРИЈЕДИ И МОРАМО БОРИТИ, СВИ ЋЕМО У ЗЕМЉУ, ДАЋЕ БОГ У НАША ГРОБЉА, ЗНАЧИ ЏАБА ЛОПОВИМА И ЛОПОВИМА ПОЛИТИЧАРИМА У СРПСКОЈ СВО БЛАГО ОВОГ СВИЈЕТА, АКО ЋЕ НАМ СЕ СТАДО-НАШИ НАСЉЕДНИЦИ ПО СВИЈЕТУ РАСТУРИТИ, А ИМАЊА И ГРОБЉА ПУСТА ОСТАТИ. ПА СВЕ ДА ТИ НЕЗАСИТИ СРПСКИ ИМБЕЦИЛИ ОДУ И СУТРА РЕЦИМО УМРУ У СРБИЈИ, ОПЕТ ОСТАШЕ ГРОБОВИ ЊИХОВИХ ПРЕДАКА (МАЈКИ, ОЧЕВА, ЂЕДОВА, БАБА), ЗАР НИСУ СВЈЕСНИ ДА ЋЕ СВОЈОМ ПОХЛЕПОМ УНИШТИТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И ТИМЕ ДАТИ ПРИЛИКУ НАШИМ ДУШМАНИМА ДА СУТРА НАШЕ ГРОБОБЕ РУШЕ И ПО ЊИМА НУЖДУ ВРШЕ, КАО ШТО ТО РАДЕ БАЛИСТИ НА Косову и Метохији. Зар и преко те, најгоре од свих срамота-издаје своје породице могу прећи, ја мислим да не, зато ће морати дозволити да овакви "стадо" преузму и сачува наша огњишта и наше гробове, све чувајући и њихова огњишта и њихове гробове, тачка. Поздрав Никола Лазаревић пред. ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рибар

11.07.2019 15:45

Господине Политичар, ако се обраћате аутору овог текста, он се зове Перић, а не Петрић! Мислим да сте требали прво да научите читати, па завршити школу, па тек онда ући у политику! Тачно овим редом!!! Плус, што, изгледа, никад нисте чули за уваженог судију Бранка Перића! А политичар сте!?

Name

рибар

12.07.2019 08:42

Сад видјех коментар. Наравно да знам господина Перића, лапсус па шта, питам те да ли је у реду коментар?

Name

Грујо

11.07.2019 07:53

Петриц испаде Мајка Тереза! Ни поцему се не разлкује од ових које прозива. Да имам његову плату покрио би се по усима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

11.07.2019 08:10

Одлицно. Свака цаст и хвала господину Бранку Перицу. И ово је нацин борбе за Истину, Слободу, Правду и Отадзбину. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Рациц

11.07.2019 20:49

Па он их је све и довео на те позиције док је био на целу ВТСВ-а.. сада се као прави постен...

Name

рациц

11.07.2019 23:16

Ма мање висе је небитно ста је радио у прослости, битно је да је ово сто је овде написао циста истина. Најбољи свједоци су свједоци сарадници.

Name

ре Рациц

12.07.2019 20:12

То је тацно али он овде наступа као тузилац а не као свједок сарадник. Да би био свједок сарадник мора признати недјело а он наступа као да је све то било мимо њега и без његовог знања...класицан демагог...

Name

рациц

13.07.2019 17:11

Не требамо тразити длаку у јајету, досли смо у фазу боље иста него ниста. Ако цовјек говори истину треба га пустити нека прица и приволити да поред прице несто конкретно и уради по том питању. Не мозе се реци да је демагог ако говори истину. Не браним никог, само морамо схватити да смо потонули дубоко у море неморала, лицемјерства и бахатости, морамо се хватати за несто па макар то била и сламка.

Name

Радован ИИИ

11.07.2019 08:53

... и све ово уз пуну подршку Wигемарка и Инзка... Једини нам је спас грађанска револуција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.07.2019 09:07

Немају ту политицари ста да мисле, ми ко народ и јесмо стока. Да нисмо стока неби дозволили тим истим политицарима да раде народу(стоци) ово сто раде. Двадесет и први вијек, људи лете у свемир развијају технологије разне а ми се јос увијек вртимо у каменом добу док се наси власто дршци енормно богате. Инаравно да смо стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака цаст

11.07.2019 10:09

Ово је једини судија за којег се мозе реци да је прави представник своје професије, угледан и цастан....ако га икад сретнем вољео бих да ми такав цовјек прузи руку само да га упознам и исказем му постовање и дивљење..свака цаст и на храбрости да ово све написе- док други цуте и пустају да их безакоње и неморал моцника ућутка....надам се да це овај судија једног дана замјенити оног којег поткивају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

11.07.2019 20:35

Милане мој коментатору, мисираца = бундева, јадранка локмиц добила од неког.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњанин

12.07.2019 07:17

Необразованост народа је кључ свега...такввом масом је лако управљати и манипулирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

12.07.2019 17:41

Народ пасе траву.... Политичари пасу новац и државу...

ОДГОВОРИТЕ