Новине у раду нове владе Грчке

Свим члановима владе, њиховим сарадницима, супружницима и њиховој деци забрањено је и закључивање било каквих уговора с државним сектором.

Свијет 10.07.2019 | 22:32
Новине у раду нове владе Грчке
Нова влада Грчке састављена је после избора на којима је победила странка умерене деснице Нова демократија.

"Имам апсолутно поверење у нашу способност да променимо Грчку", рекао им је премијер, пренеле су РТВ станице у директном преносу.

 Новина у раду владе је одређена низом основних принципа, међу којима је први јединствен механизам за прац́ење и континуирану координацију министара и другог особља ради спровођења владиног програма.

Следе принципи оцењивања ефикасности владе у постизању очекиваних резултата, затим коришћење међународних модела мерења ефикасности и опипљивих резултата у друштву и економији, стално обавештавање јавности о раду владе уз "апсолутну транспарентност".

Министри су добили низ задатака, међу којима је први израда годишњих планова спровођења владине политике у сваком министарству, на основу буџета.

Остали хитни задаци министара су годишње законодавно и регулаторно програмирање, годишње планирање запошљавања, годишњи извештај о законодавној активности.

Припрема нацрта закона од сада ће се, на предлог министара, обављати у новом Генералном секретаријату Владе за питања законодавства и парламентарна питања.

Министри су обавезни и да састављају анализе утицаја своје политике током њеног спровођења.

Посебно поглавље у раду нове владе Грчке је "Избегавање сукоба интереса".

То обухвата "драстично ограничење броја прераспоређених службеника и саветника", "забрану запошљавања рођака чланова владе првог и другог степена", "забрану свим члановима владе и њиховим сарадницима било какве професионалне и пословне активности ван владе".

Свим члановима владе, њиховим сарадницима, супружницима и њиховој деци забрањено је и закључивање било каквих уговора с државним сектором.

Формирано је ново тело, Председништво владе чији су задаци подршка раду министарстава, координирање и прац́ење рада владе, подршка законодавном раду и координација министарстава која ће сарађивати у сродним, повезаним активностима.

Једну групу сродних и повезаних активности чине: заштита грађана (унутрашњи послови), правосуђе, спољни послови, одбрана, затим просвета и верска питања - што је у Грчкој у једном ресору, и здравство.

Друга група су министарства за финансије, за развој и инвестиције, за развој села и храну (министарство пољопривреде), за рад и социјална питања, за политику према острвима и за поморство, затим за туризам, културу и спорт - што је у Грчкој у истом сектору, за инфраструктура и транспорт, за животну средину и енергетику.

Премијер Мицотакис ће програм своје владе тек образложити у скупштини која се конституише у новом саставу после избора, а најавио је да ће му приоритети бити привреда, социјално осигурање и пензије, правосуђе, просвета и здравство, с циљем да "изгради осећање јединства и друштвени мир" - што је обоје разорено током десет година финансијске кризе у Грчкој.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ратко

10.07.2019 21:02

Па све исто као код нас.

ОДГОВОРИТЕ