КАН: Сенегал с пола гаса, преко Бенина, до 1/2-финала!

Фаворизовани тим Алијуа Сисеа рутински до полуфинала КАН - 1:0.  Сенегал скупо ПЛАТИО полуфинале: Мане на носилима! Асу Ливрпула поништена су два гола пре него што је асистирао Мерсисајд комшији за погодак у 69. минуту и потом доживео тежак пад због ког је изнет са терена у Каиру.

Фудбал 10.07.2019 | 21:02
КАН: Сенегал с пола гаса, преко Бенина, до 1/2-финала!
Репрезентација Сенегала први је полуфиналиста овогодишњег Купа афрчких нација. Селекција Алијуа Сисеаелиминисала је једно од изненађења досадашњег тока такмичења Бенин минималним тријумфом од 1:0. Погодак одлуке постигао је везиста Евертона Идриса Гана Геј у 70. минуту после лепе акције и асистенције прве звезде ове селекције Садија Манеа.

Била је то круна доминације сенегалског тима који је био знатно бољи у другом полувремену након што је једва избегао да не прими погодак у првих 45 минута. Бенин је доминирао у првом делу, а да су Поте или Муније искористили добре прилике у којима су се нашли вероватно би још један фаворит пао на путу до финала.

Овако, Сенегал се консолидовао у наставку, преко разиграног Манеа опасно и константно претио, а само гол је недостајао па да нападач Ливерпула буде проглашен и најбољим појединцем овог сусрета. Истина, Мане га је дао у 74. минуту, али га је главни арбитар на асистенцију из ВАР собе поништио због офсајда.

Ето, први пут је данас коришћена видео помоћ на Купу Африке у историји и можда ће она значајно смањити контроверзе које смо гледали претходних недеља у такмичењу по гурпама. 

Ипак, ни асистенција није лош учинак за Манеа, његов сјајни тим који чине листом звезде европског фудбала (Кулибали, Конате, Нијанг, Кеита Балде...) оправдао је улогу фаворита и обезбедио визу за полуфинале. Сенегалцима је у самој завршници посао био знатно олакшан након искључена штопера Бенина Вердона у 83. минуту што је био знак да почну да славе.

Бенин може да буде поносан на учињено у Египту овог лета, а Сенегалу остаје да сачека сутрашњи окршај између Мадагаскара и Туниса како би сазнао име ривала у полуфиналу, на путу до саме завршнице континенталног шампионата у фудбалу.

Алиу Сисе није могао више да трпи неозбиљан фудбал Кеиту Балдеа и Мбаје Нијанга, изменама у 64. минуту од тројице чланова стартне навале оставио на терену само Садија Манеа, који је пет минута касније асисирао свом Мерсисајд комшији Идриси Гају за гол вредан полуфинала Афричког купа нација.

Ас Ливерпула је постигао два гола, поништених после позива ВАР соби, али алжирски судија Мустафа Горбал у 69. минуту није имао због чега да тражи помоћ технологије.

Везиста Евертона није препознатљив по учинку у последњој трећини терена, али је на додавање Манеа био "хладан као шприцер" и одвео "лавове са Теранге" међу четири најбоља на "Црном континенту" први пут од 2006. године: Сенегал - Бенин 1:0 (0:0).

И тада је домаћин финалног турнира био Египат, уједно и тим који је зауставио Сенегалце на корак од финала, али 13 година касније то неће бити случај јер су "фараони" које предводи Мохамед Салах доминантно прошли групу и доживели шокантан пораз од Јужне Африке већ у осмини финала (0:1).

Сенегал никада није освојио АКН, има само финале из 2002. и прилику да 2019. искористи сјајну генерацију коју у одбрани чува Калиду Кулибали из Наполија, а у нападу представља брзоноги голгетер шампиона Европе. 

Међутим, питање је да ли ће стрелац три гола уз три асистенције овог јула у Египту наступити против бољег из дуела Мадагаскар - Тунис, који је на програму у четвртак од 18 часова, јер је утакмицу са Бенином завршио на носилима са болном гримасом на лицу.

Мане је незгодно пао у 91. минуту, када му је судија Горбал дао и жути картон, а испоставило се да је нападач "редса" задобио повреду рамена због које је изнет са терена.

Сенегал није имао права на измену, али није имао ни играча мање у наредна четири минута надокнаде, јер је алжирски арбитар у 83.минуту показао директан црвени картон штоперу Оливијеу Вердону за настрај на стрелца јединог гола.

Селекција Бенина стигла је међу осам најбољих без победе. "Веверице" су прошле групу ремијима са Ганом (2:2), Гвинејом (0:0) и Камеруном (0:0), у осмини финала избациле Мароко на пенале, али су у наредној рунди налетеле на бољег од себе.

На крају, фудбалери које са клупе предводи француски стручњак Мишел Дисије, имали су и среће да не изгубе убедљивије, али и прилике да поведу први.

Неколико тренутака пре Гајовог другог гола у 52. наступу за репрезентацију, Бенин је умало повео после катастрофалне процене сенегалског чувара мреже, Алфреда Гомија, којем је лопта "прешла преко ноге" приликом једног наизглед рутинског паса и онда на путу који је трајао вечност завршила у гол-ауту "тик" поред стативе.

Ствари су се битно промениле у наставку.

Мбаје Диање из Галатасараја и Крепан Диата из Брижа заиграли су далеко конкретније од двојице стартера, нападача Монака и Рена, што је направило додатан проблем Бенину у покушају да преузме иницијативу и покуша да изједначи.

КУП АФРИЧКИХ НАЦИЈА - ЧЕТВРТФИНАЛЕ

Среда

Сенегал - Бенин 1:0 (0:0)
/Геј 70/



Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар