Пукле су скоро три милијарде, а врхунац слиједи...!

Трансфер бомбе које нас чекају. . .  Шта нас очекује у наредних месец дана?

Фудбал 10.07.2019 | 23:55
Пукле су скоро три милијарде, а врхунац слиједи...!
Скоро три милијарде евра (2.895.000.000) потрошено је на трансфере у „лигама петице“ до сада, а прелазни рок још није ни достигао врхунац. Трансфер бомбе ће тек да пуцају...

До краја прелазног рока у Енглеској је остало месец дана (8. август), што се суштински може сматрати и крајем прелазног рока у Европи. Јер када Енглези спусте рампу, многи послови широм Европе ће бити блокирани. Наравно, трансфери ће се завршавати, али они највећи су углавном на неки начин увезани са премијерлигашима. Да подсетимо, прелазни рок у Италији, Немачкој, Шпанији и Француској траје до 2. септембра, а тако је и у већини осталих бољих лига попут Белгије, Холандије, Турске, Русије... Изузев Португалије где ће пијаца бити отворена чак до 22. септембра.

У досадашњем делу прелазног рока највеће трошаџије су Шпанци, који су на појачања „спржили“ 905.400.000 евра. Следе их енглески премијерлигаши (661.600.000), Италијани (606.200.000), Немци (526.800.000) и Французи, који овог лета троше мање него претходних година (198.000.000).

Међутим, чини се да смо тек на половини пута и да ће праве трансфер бомбе тек пући. Чека се да се пијаца одблокира неким великим трансферима како би кренула ланчана реакција. Два најбитнија имена тренуно на фудбалском тржишту су Нејмар и Пол Погба. Од њих зависе и трансфери неких мањих звезда попут УсманаДембелеа, Николе Пепеа, Сергеја Милинковић Савића, Бруна Фернандеса...

Па шта нас то чека у наредних месеца дана прелазног рока и ко су највеће потенцијалне трансфер бомбе?

Нејмар (ПСЖ - Барселона) – 222.000.000 евра

Његова цена је и даље мистерија, али најконтроверзнији фудбалер данашњице је створио све предуслове да још једном уздрма светско фудбалско тржиште. Да ли Нејмар вреди толико? Да ли је прецењен? Да ли су му можда најбољи дани већ прошли? Кога брига! Док год је оних који су спремни да плате, до тада ће му и вредност на тржишту бити баснословна. Нејмар није само чист фудбал, Нејмар је маркетиншка бомба. Да ли је стварно неко могао да поверује пре две године, када је кренула прича око Пари Сен Жермена, да ће неко платити лудачку клаузулу од 222.000.000 евра? Ако јесте, свака му част!  Зато ни сада не треба отписати сулуди сценарио по коме ће неко платити и више од поменутог износа за нову трансфер бомбу у којој је Нејмар главни актер. И није ту само фудбал у питању. То је нешто много више... Похлепни Нејмарсениор, контроверзна менаџерска ајкула Пини Захави, сумњиви бизнисмен Андре Кари, агент АлвароКоста... Сви они су расположени да још једном напуне џепове у трансферу бразилске звезде.

А Нејмар је спреман да падне на колена за повратак у Барселону. Спреман је да се извини, да одустане од тужбе, да смањи плату и да изврши притисак на ПСЖ свим силама. Већ је почео... Није се појавио на почетку припрема Пари Сен Жермена, кажњен је новчано, али спреман је да иде до краја. Само да опет уђе у свлачионицу Барселоне. А спремна је и Барса. Сујета је прогутана, ружан растанак заборављен, а Нејмару је опроштено. Меси, Пике и остатак екипе су наговорили Бертомеуа, Грауа и остатак Барсине управе да опросте Нејмару. Сада креће најтежи део посла: преговори са ПСЖ-ом. Два клуба се органски не подносе, али долазак дипломате попут Леонарда на чело спортског менаџмента у Паризу би могао да смири ситуацију и да посао стави пре повређених поноса. Лео сматра да је ово последња прилика да се на Нејмару извуку паре, размишља тржишно и спреман је да преговара. ПСЖ је на почетку тражио 350.000.000 евра, потом је смањивао захтеве, али испод 222.000.000 неће ићи. Уз опцију да половину добије у кешу, а половину кроз неке играче попут Кутиња, Дембелеа, Ракитића или Умтитија. Трајаће ово још неколико недеља, али на крају би требало да буде завшрено повратком блудног сина у Каталонију.

Пол Погба (Манчестер Јунајтед – Реал Мадрид) – 150.000.000 евра

Оно што је Нејмар у Паризу, то је Погба у Манчестеру – трула јабука који трује свлачионицу. Попут Нејмарау Паризу пре две године, Погба је дочекан у Манчестеру са великом еуфоријом и очекивањима. Попут Нејмара, није донео никакав корак напред. И сада је решио да побегне. Јувентус жели да га врати, али само под одређеним условима, док је Реал Мадрид много извеснији сценарио. Изгледа да је Зинедин Зидануспео да убеди Флорентина Переза и клупску управу да му поклоне Погбу. Перезова жеља је био Ериксен, али Зидан инсистира на Погби.

Али да би се то десило, Погба ће попут Нејмара морати да пређе црвену линију и изврши притисак на клуб. У Јунајтеду су свесни да га губе и зато одавно трагају за заменом. Бруно Фернандес, Сергеј МилинковићСавић или Дони ван де Бек су само неке од потенцијалних замена. Погбина цена ће бити највећа препрека трансферу. Реал јесте пристсо да испуни Зиданову жељу, али не баш по сваку цену. И не сигурно по цени од 180.000.000 евра, коју је Јунајтед одредио као почетну преговарачку позицију. Реално је да ће Јунајтед пристати на попуст до 150.000.000 евра, а да ће Реал покушати да у причу угура неке своје непотребне играче попут Бејла, можда чак и Иска. Шансе да ће Погба обући дрес Краљевског клуба су веће него да ће остати у Јунајтеду.

Матијс де Лихт (Ајакс – Јувентус, ПСЖ, Барселона) – 75.000.000 евра

Ајакс је још пре неколико месеци обећао Де Лихту да ће моћи да иде ако неко понуди 75.000.000 евра и да је на играчу да изабере у који ће клуб. Од свих заинтересованих (а било их је много), на крају је као најозбиљнији кандидат остао Јувентус, захваљујући помоћи њиховог омиљеног агента Мина Рајоле који заступа капитена Ајакса. Рајола је одиграо кључну улогу у договору играча и Јувентуса вредном 9.000.000 евра по сезони уз велике бонусе. Међутим, проблем је што Де Лихт није сличан карактер Рајолиним осталим клијентима попут Ибрахимовића, Погбе, или Балотелија који су спремни да ураде све како би издејствовали трансфер. Де Лихт неће заратити са Ајаксом како би натерао клуб да прихвати Јувентусову понуду која није достигла ни 60.000.000 евра. А то је проблем за Рајолу чији задатак је био да снизи цену и доведе Ајакс пред свршен чин. Барса и ПСЖ су спремни да плате тражену цену. Али играч не жели у Париз, док му Каталонци не нуде довољно новца за плату попут Јувентуса. Све је на Бјанконерима који ће некако морати да достигну суму од 75.000.000 евра јер Овермарс губи стрпљење и могао би потпуно да блокира трансфер ако Јуве настави да се цењка. Ствар је једноставна, Јувентус треба да плати пуну цену и добиће Де Лихта. Понуде са Мојзеом Кеном и неким нереалним бонусима нису добродошле у Амстердаму.

Герет Бејл (Реал Мадрид – Манчестер Јунајтед, Кина, Тотенхем) – 80.000.000 евра

Нити се зна колика му је тачно цена, нити који клуб је фаворит за довођење. Али се зна да ће и Герет Бејл бити једна од звезда прелазног рока. Једноставно, мора да напусти Реал. Зидан не може очима да га види и отписао га је међу првима, а Реал је сада у нимало пријатној ситуацији да извуче што више новца за играча који је у великом паду форме и вечито је повређен. Плус има баснословну плату од преко 15.000.000 евра нето по сезони. Вероватно би Мадриђани пристали и на 70.000.000 евра за Велшанина, али проблем је што се ни та понуда није појавила. Бејл је одбио селидбу у Кину, Реал покушава да га ували Манчестер Јунајтеду уз новац за Погбу, а нудили су га и Бајерну који је глатко одбио. На крају, не би било чудо да се Бејлможда врати и у Тотенхем ако Реалу пропадне посао са Погбом и крене по Ериксена. Манчестер Јунајтед је раније желео Бејла, тај интерес се мало охладио, али није потпуно утихнуо. Чека нас расплет око Бејла...

Филипе Кутињо (Барселона – ПСЖ, Манчестер Јунајтед) - 100.000.000 евра

Уз Герета Бејла, најскупљи вишак у свету фудбала је Филипе Кутињо. Имао је довољно времена да оправда очекивања у Барси и није их оправдао за годину и по дана. Очекивани долаци Гризмана и Нејмара ће га потпуно истиснути из тима. Једноставно, Бразилац није за Барселону и то је свим јасно. Радо би се вратио у Ливерпул, али Јиргену Клопу то не пада на памет. Из поштовања према Редсима је наводно одбио Манчестер Јунајтед, а Пари Сен Жермен му остаје као најреалнија опција. Пре два лета је био близу Парка принчева, али је тада дошао његов пријатељ Нејмар. Кутињо је пола године касније отишао у Барсу, а сада би опет могли да се мимоиђу. Свеци су расположени да под одређеним условима прихвате Кутиња у трансферу за Нејмара. Али не баш по цени од 100.000.000 евра коју је поставила Барса. Питање је само ко ће попустити у овом рату нерава и на колико милиона ће бити процењен Нејмар, а на колико Кутињо. Град светлости је једина дестинација тренутно на којој би Пипе могао да опет засија.

Антоан Гризман (Ателтико Мадрид - Барселона) – 120.000.000 евра

Гризманов трансфер је договорен још зимус, Француз је спалио све мостове у Атлетику и решио да уради оно што није прошлог лета. Пристао је на драстично мању плату само да пређе у Барсу и бори се за трофеје. Каталонци су спремни да плате његову откупну клаузулу од 120.000.00 евра, али увређени Ателтико није спреман да им изађе у сусрета и омогући плаћање на рате. Ипак, и поред тога, трансфер би требало да буде ускоро реализован. За Гризмана више нема назад. Барселона је једина опција. Иако свлачионица предвођена Месијем није била одушевљења идејом о његовом доласку, на крају је аминовала трансфер уз обећање управе да ће после Гризмана доћи и Нејмар.

Усман Дембеле (Барселона – ПСЖ, Бајерн) – 100.000.000 евра

Барселона је и дефинитивно центар прелазног рока у наредним данима. Док се ломи око Гризмана, Нејмара, Кутиња, на релацији са Пари Сен Жерменом ће се преговарати и о продаји Усмана Дембелеа. Доведен је пре две године да наследи Нејмара, имао је довољно времена и није оправдао очекивања. Често је био повређен, а ни ван терена се није уклопио у Барселонина правила понашања. Ипак, Пари Сен Жермен би га радо видео код њих. Дембеле и Мбапе би требало да буду дугогодишњи тандем француске репрезентације и у Паризу верују да би та сарадња функционисала добро и на клупском нивоу. А ни играч нема ништа против да се врати у домовину. Дембеле је нуђен и Бајерну који тражи замене за Риберија и Робена и није у старту одбио ту идеју. Али није послао ни званичну понуду јер још вага да ли је Дембеле тај човек и да ли вреди ризиковати са 100.000.000 евра за њега.

Мауро Икарди (Интер – Јувентус, Наполи, Атлетико Мадрид) – 60.000.000 евра

Вишемесечна афера око незадовољног капитена Интера ће коначно добити једини могући епилог – трансфер. Све је почело око натезања за нови уговор, а потом је Ванда Нара прешла све границе. Можда је то и могло у Интеру од пре годину дана, али у овом Интеру у којем су Марота и Конте, неће моћи. Стартлета неће уцењивати цео клуб и правити циркус од њега, па је бивши капитен прецртан. По скупој цени, али је морало да се пресече. Летос је вредео више од 100.000.000 евра, данас му је цена скоро упола мања. Интер је пристао да га поведе на припреме, али Икарди будућност у клубу нема. Јувентус је намирисао шансу да доведе играча којег је одавно желео, Ањели и Паратићи су се тим поводом виђали са ВандомНаром на Ибици, али неће то ићи баш лако у преговорима са Интером. Јувентус прво мора да се реши ПипитеИгуаина и Манџукића, па да крене по Икардија. А до тада би Наполи или Атлетико могли да искористе шансу. ДеЛаурентис мами Икардија великом платом, а Ванду џет-сет обећањима у филмској индустрији. Ни Атлетико није дигао руке, Чоло Симеоне одвано жели земљака Маурита, а сада би му дошао као идеална замена за Гризмана.

Хамес Родригез (Реал Мадрид – Ателтико Мадрид, Наполи) – 45.000.000 евра

Још један скупоцени вишак у Реалу тражи нови клуб. Слава Хамеса Родригеза је избледела, али и даље има заинтересованих. Наполи и Анчелоти су баш запели, али Де Лаурентис не сме да загризе тај метак и искешира 40 и кусур милиона за ризичну опкладу. Нуди разне позајмице које се Реалу не допадају јер Перез жели моменталну продају и новац. Атлетико је спреман да плати тај износ, али Перезу је последња опција да га прода градском ривалу и да онда евентуално гледа препород Колумбијца за којег је пре пет гдина запео свим силама да га доведе после блеска на Мундијалу. Реал се нада конкретнијој понуди Наполија, али ће на крају пристати да га прода у Атлетико ако не дође ништа боље.

Лерој Сане (Манчестер Сити - Бајерн) – 100.000.000 евра

Најмања вероватноћа од свих побројаних је трансфер Лероја Санеа у Бајерн. Али далеко од тога да није могућа. Ствари су прилично јасне. Бајерн га хоће, Манчестер Ситри је спреман да преговара, а чека се само да Сане одлучи шта жели. Баварци су спремили 100.000.000 евра и верују да је то довољно да Санекао највећа звезда Бундеслиге и најскупље појачање у историји надомести одласке Риберија и Робена. Сане је прошле сезоне у једном тренутку изгубио кредит код Пепа Гаврдиоле. Шушкало се да Каталонац није задовољан како се Немац односи према дефанзивним обавезама и игром пресинга, па га је у финишу сезоне преселио на клупу. Сане има опцију да буде прва звезда Немачке и Бајерна или да западне у још већу Гвардиолину  немилост што би дитректно утицало да му следећи уговор буде мањи и слабије плаћен. Бајерн чека да се Сане изјасни...

Хари Мегвајер (Лестер – Манчестер Јунајтед, Манчестер Сити) – 85.000.000 евра

Највећа трансфер бомба у Премијер лиги до краја лета би требало да буде репрезентативни штопер ХариМегвајер. Манчестерски гиганти су полудели за штопером Лестера. Јунајтед га види као решење рак ране завне штоипери, а Гвардиола као замену за Компанија. Прво је Јунајтед понудио 60.000.000 фунти, потом је Сити повисио на 65.000.000, па је Јунајтед дигао на 70.000.000 фунти. И све је то Лестер глатко одбио. Лисице су поставиле цену на 80.000.000 фунти (око 90.000.000 евра) јер сматрају да је Мегвајер бољи од Ван Дајка и заслужује да буде најскупљи штопер свих времена. Пристали би да га продају за 85.000.000 евра и сада се само чека трећа понуда Јунајтеда.

Ромелу Лукаку (Манчестер Јунајтед - Интер) – 80.000.000 евра

Белгијанац је постигао договор са Интером око детаља уговора и чека се да Јунајтед прихвати понуду Неразура. Лукаку је Контеова велика жеља. Хтео га је Италијан још у Челсију, али тада је Мино Рајолапреварио клијента и слагао га да не постоји интересовање Челсија како би наплатио већу провизију за трансфер у Манчестер Јунајтед. То се није испоставило као срећан брак, Лукаку је касније најурио Рајолу и сада има шансу да сарађује са Контеом. Проблем је што Интер не може да плати одмах тражених 80.000.000 евра. Али може кроз позајмицу од 10.000.000 евра и откуп уговора за 60.000.000 евра. Солскјер баш и није љубитељ Лукакуа, тако да би Јунајтед могао на крају да пристане...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар