Легенда Партизана: Звезда ће опет да доминира!

Дражен Далипагић је за то да државе престану да финансирају клубове у региону, већ да се ПРИВАТИЗУЈУ. О српској лиги: "Да те мука ухвати. . . ". О Светском првенству: "Можемо да победимо све, па и Американце".

Кошарка 10.07.2019 | 23:10
Легенда Партизана: Звезда ће опет да доминира!
Кошаркашка легенда Дражен Далипагић сматра да је АБА лига, као најквалитетније регионално спортско такмичење, једино право решење за тимове на овом просторима, али се залаже и за приватизацију клубова. 

"Мислим да ће АБА лига наредне сезоне бити заиста добра. О квалитету још је рано да причамо, јер морамо да видимо у каквим саставима ће екипе почети сезоне. Моје мишљење је да ће Звезда и ове сезоне бити без премца, јер ће бити и учесник Евролиге. То подразумева да имају јак тим, видим да су се појачали доласком Гиста, који има евролигашко искуство, вратили се Џенкинс и Кузмић, а остаће и костур екипе из претходне сезоне. Тако да је Звезда, по мом мишљењу, први фаворит за освајање АБА лиге", рекао је накадашњи кошаркаш Партизана и репрезентације Југославије.

Каже да је Звезда пре две сезоне показала да може да игра Евролигу и прави добре резултате.

"Звезда је побеђивала велике клубове у Београду, попут Реала, Барселоне… и била је прави хит. Претпостављам да сада жели корак више, а то је да се пласира међу осам најбољих, што би био велику успех, а то подразумева респектабилан играчки кадар. У сваком случају то је добро за српску кошарку, али и кошарку на овим просторима", рекао је Далипагић.

Он се осврнуо и на остале екипе у АБА лиги, истичући да ће и други тимови да се добро појачају за наредну сезону.

"Што се тиче Партизана, довео је Немању Гордића, видећемо какав састав ће да направи. Спомињу се још неки играчи, стигли су Американци. Верујем да црно-бели имају велике амбиције, и да им је циљ да се поново врате у Евролигу. Будућност је прошле сезоне играла елитно европско такмичење, али тренутно нисам још упознат са детаљима око тима за наредну сезону. Њихов председник Драган Бокан је амбициозан човек, видим да Црна Гора преко кошарке хоће да направи нешто добро и запажено, пошто нисам сигуран да у фудбалу то могу да учине на истом нивоу. Мени је то све добро, играли су Евролигу што је одлична прилика за промоцију државе, али и кошарке у тој земљи".

Далипагић каже да би волео и да Босна и Херецеговина добије екипу која ће се борити за Европу и бити конкурентна у АБА лиги.

"Волео бих да Босна има неки клуб који би могао да парира овим најбољима у региону, па ако је могуће да се пласира у неко од европских такмичења. Онда би кошарка на овим просторима добила још висе на квалитету, а АБА лига била јача и занимљивија. Било би супер кад би клубови са ових простора имали два представника у Евролиги, али о томе сада не можемо да причамо", истакао је "Праја", који је у каријери носио и дрес Црвене звезде.

Надовезао се на стање у хрватској кошарци:

"У Хрватској се очигледно улаже много мање новца, и то је евидентно последњих година. Чуо сам да је Цибона раније само од града добијала миллион евра, а то више није случај. Да будем искрен, подржавам ту одлуку, не видим зашто није тако и код нас у Србији. Нека се клубови приватизују, или проналазе спонзоре који ће их финансирати, а не да се узимају паре од пореских обвезника или преко неке политичке варијанте. У Хрватској очигледно више нема таквог новца. Погледајте пример Цедевите, први човек клуба Емил Тедески је претходних година давао свој новац, и сматрам да је то једино решење и за остале клубове. Не знам шта ће се десити након што су се фузионисали са Олимпијом. За мене је то мало чудан потез, али они вероватно знају шта је најбоље".

Далипагић диже обе руке за регионалну лигу, коју сматра најбољим решењем за подизање квалитета кошарке.

"У овим околностима АБА лига је једино такмичење које вреди на овом простору. Тако да ту нема никакавог спора, најбоља је лига и од самог почетка сам био за њу. Очигледно да Србија, Хрватска, Словенија, и Босна нису могли да направе такмичење која би могло да парира регионалном такмичењу. Појединачне лиге немају квалитет, добре играче, и једини ко то може да пружи је АБА лига. Само тако може да се подигне кошарка на виши ниво, мада сматрам да и ту има простора да се још више напредује".

Члан кошаркашке "Куће славних" се осврнуо и на српску лигу, која нема квалитет ни приближан какав је потребан за бољитак кошарке у нашој земљи.

"Довољно је да видим нашу српску лигу, па да ти буде мука у каквом стању се она налази. Једине утакмице које вреде овде играју Партизан, Црвена звезда, Мега и ФМП, све остало је смешно. Да будем искрен и не знам који још клубови наступају, што довљно говори о квалитету, док у АБА лиги могу да се виде много боље утакмице".

МВП Светског првенства 1978. и најбољи играч Европског првенства 1977. је рекао да је АБА лига добра за младе играче, али да у модерној кошарци нема таквих поређења, већ да се само гледа резултат.

"Спомињу су се талентовани Пецарски и Трифуновић, али нема више подела на младе и старе. Дошло је време када нема више таквих поређења, битан је само резултат. Чињеница је да млађима треба већа минутажа, и да АБА лига може да им буде добра одскочна даска, али једини циљ је учинак на крају сезоне и да се пласирате у Европу. Клубови тако опстају, и на неки начин финансирају. Младим играчима је добра регионална лига зато што ту имају доста квалитетних утакмица, а истовремено играју
у Европи", каже Далипагић.

Верује у репрезентацију Србије, и сматра да на предстојећем Светском првенству у Кини може да направи добар резултат.

"За разлику од претходних година, јачи смо за Николу Јокића. Мислим да је за прављење добрих резултата, пре свих на на тако великим такмичењима, најважније да имате добру хемију. Неће бити оно, дошао Јокић, ето злата, јер тако не може. Имамо добру екипу, мислим да можемо да победимо све, па и Американце, али исто тако може да нам се догоди, ако се не направи добра атмосфера, да изгубимо од Литваније, Шпаније….. Најважније да су сви они добри момци и да желе да играју за своју земљу. Сигуран сам да Сале Ђорђевић најбоље зна шта треба да ради", рекао је Далипагић за АБА лигу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар