ЛЕ: Некад научна фантастика, а сад реалност!

Радник из Бијељине други пут у посљедње три године играће на међународној сцени, што је до прије свега пар сезона било потпуно незамислива ситуација за бијељински клуб.

Фудбал 10.07.2019 | 21:56
ЛЕ: Некад научна фантастика, а сад реалност!
Бијељински Радник други пут у 74 године дугој историји наступиће на међународној сцени.

Послије сезоне 2016/17, када је у двомечу квалификација за Лигу Европе одмјерио снаге са бугарском екипом Берое (0:0, 0:2), у истом такмичењу Бијељинци ће сада играти против словачког Спартака из Трнаве.

Први меч првог кола квалификација на програму је у четвртак од 19 часова.

С обзиром да стадион у Бијељини не задовољава строге УЕФА стандарде, Радник ће Спартак угостити на Градском стадиону у Бањалуци, гдје су бијељински "плави" као домаћини играли и прије три године.

Спартак је апсолутни фаворит пред двомеч са бх. тимом. Словаци су прошле године играли групну фазу Лиге Европе, али сигурно да се екипа Младена Жижовића неће предати и настојаће да помрси рачуне далеко искуснијој екипи у Европи.

"Сви играчи су спремни и једва чекамо да видимо како стојимо у односу на противника. Добра ствар за нас, а лоша за њих, је што нас не познају, док смо се ми на лицу мјеста увјерили у њихове квалитете", рекао је Жижовић на почетку конференције за медије, захваливши се Фудбалском клубу Борац и Бањалуци на пријатељском дочеку и гостопримству.

Са снагом ривала добро је упознат.

Заједно са предсједником Радника Младеном Крстајићем уживо је посматрао дуел Суперкупа Чехословачке, у којем је Спартак као домаћин поражен од прашке Славије 0:3.

ПРИПРЕМЕ НА ЗЛАТИБОРУ

Радник је током припремног периода одиграо три контролне утакмице, у којима је забиљежио двије побједе (Звијезда 09 2:0, Радник Сурдулица 1:0) и пораз (Јавор 0:1). 

"Сигурно да је лијепо побјеђивати и задржати позитивну атмосферу у екипи, али резултати у тим утакмицама нису толико битни, јер потпуно је различит приступ у пријатељским и званичним утакмицама. Можемо бити задовољни одрађеним на припремама на Златибору, а најважније је да немамо повријеђених играча", рекао је Жижовић.

"Екипа Спартака је знатно измијењена. Скоро комплетан играчки кадар је промијењен у односу на прошлу годину када су играли групну фазу Лиге Европе, осим капитена Ерика Грендела, који сутра неће играти, те њиховог најбољег играча Кубилаја Јилмаза. То је за нас олакшавајућа околност, те ћемо покушати да се им се на тај начин приближимо квалитетом", нагласио је Жижовић, те додао:

"Сигуран сам да се равноправно носити са Спартаком, наравно ако грешке будемо свели на минимум. Ова екипа има квалитет и мислим да нас не могу надиграти. Спартак је током пет припремних утакмица играо у класичној формацији 4-4-2 и покушаћемо да им парирамо", оптимиста је тренер Бијељинаца.

Жижовић је нагласио да је до прије пар година било потпуно незамисливо да Радник игра на међународној сцени.

"У претходним годинама били смо апсолутно потцијењени од свих. Али, ово је други пут да Радник игра на европској сцени. Са оваквим буџетом супротставити се свим великим клубовима у БиХ и наступати у квалификацијама за Лигу Европе, притом освојити четири узастопна Купа РС, било је научна фантастика и недокучиво за нас у некој ближој прошлости. Међутим, још једном смо показали да вриједимо", истакао је Жижовић, те позвао све љубитеље фудбала у Републици Српској да сутра подрже његову екипу.

НАВИЈАЧИ

За навијаче Радника организован је бесплатан превоз из Бијељине и улаз на утакмицу.

"Имамо најаву да ће доћи десетак аутобуса са нашим навијачима. С обзиром да нисмо навикли на неку домаћу подршку, позивам све да дођу у што већем броју и пруже подршку овим сјајним момцима који ове године играју фантастично", поручио је Жижовић.

"Позивам све да нас подрже с трибина, дају нам подстрек, како бисмо остварили што бољи резултат и сачували наду за реванш, гдје ћемо свим силама покушати још једном да изненадимо све."

Радник је сачувао "костур" екипе, стартна постава осим напада није претрпјела веће промјене, тако да током припрема није било потребе за посебним уигравањем.

Екипу је напустио нападач Ирфан Хаџић, који је појачао Зрињски, док је његово мјесто попунио талентовани Сеид Зукић.

"Нисмо много мијењали у односу на прошлу годину што се тиче стартне поставе. Имамо једну или двије недоумице, које ћемо отклонити на данашњем тренингу. Прелазни рок још траје, у потрази смо за још неколико офанзивних играча, али за сада можемо бити задовољни како Сеид тренира и игра. Добро се уклопио, мало је спорији од Ирфана, али за сада могу само да га похвалим", рекао је Жижовић.

Једина жеља пред први квалификациони меч је да мрежа Радника остане нетакнута.

Уколико елиминише Спартак, Радник ће у другом колу квалификација играти против бугарске Локомотиве из Пловдива.

"Сваки исход без примљеног гола нам одговара, како бисмо реванш у Трнави дочекали са активним резултатом", закључио је Жижовић.

Оптимиста је пред дуел са Словацима је и капитен Радника Велибор Ђурић.

"Очекује нас тешка и захтјевна утакмица. Атмосфера у екипи је заиста фантастична и сви момци с нестрпљењем очекују сутрашњи меч. Наша највећа снага је што је већина екипе од прошле године остала на окупу и вјерујем да се равноправно можемо супротставити Спартаку. Они су прошле године направили врхунске резултате у Европи и ми то поштујемо. Ипак, много су промијенили екипу, тако да сматрам да су шансе за пролаз подједнаке", поручио је Ђурић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар