Прича: Шта све недостаје Звезди?

Имаће о чему да размишља Владан Милојевић наредних дана. . .

Фудбал 11.07.2019 | 00:00
Прича: Шта све недостаје Звезди?
Увек могу да се пронађу објективне алиби приче о сезони која је тек почела. Може и да се повуче паралела са прошлом годином када је тим Владана Милојевића трокирао против Спартакса у Риги, па се после подигао до сазвежђа Лиге шампиона. Има и она теорија да није нормално да једна екипа делује као сат у првој такмичарској утакмици. Такође, од када Владан Милојевић води српског шампиона, црвено-бели имају само две двоструке победе у двомечима европских квалификација. И то прошле године против Судуве и 12 месеци раније када су наговестили међународну ренесансу у судару са прашком Спартом.

Међутим, навијачи Црвене звезде су крај првог меча са Судувом у Маријамполеу дочекали покислих мисли. Размишљајући о томе шта црвено-белима недостаје како би поново били конкурентни за пласман у Лигу шампиона. Не треба да звони аларм за узбуну после свега виђеног у Маријамполеу, али Црвена звезда је пропустила у првом полувремену прилику да обезбеди себи миран двонедељни рад. Овако, реванш за шест дана на "Маракани" чекаће се у благој нервози, без обзира што је свима на стадиону Судуве било јасно да је Црвена звезда много бољи тим. Али да јој у овом тренутку много тога недостаје.

Шта конкретно?

БРЗИНА: Причали су о томе Марко Марин и Ел Фарду Бен још током припрема у Аустрији. Тренер црвено-белих Владан Милојевић одлучио се да форсира везни ред другачије конфигурације. Да упростимо: Црвена звезда је ову сезону почела са поставком без класичног крила. А стара фудбалска изрека каже да се без крила јако тешко лети. Српском шампиону у овом тренутку недостаје брзина. Средњи ред накрцан писменим играчима празнио је стране бековима Гобељићу и Родићу, али њихов учинак на супарничкој половини није био адекватан. То су ти аутоматизми на којима ће Владан Милојевић морати да ради и подигне офанзивне карактеристике оба бека. Или ће једноставно морати понекад да се прилагођава тренутној ситуацији и ривалу. У широком ростеру има играча способних да промене ритам и убрзају поставу Црвене звезде. Да, мислимо ту на Милана Јевтовића и Алексу Вукановића, пошто Ел Фарду Бен још није пронашао пре четири месеца изгубљену форму. И још нешто јако битно. Људи блиски стручном штабу Црвене звезде одавно су говорили да ће у овим квалификацијама много недостајати брзинске способности Немање Радоњића, пошто се свака противничка одбрана прилагођавала њему о чему је причао и бивши тренер Салцбурга Марко Розе на једном семинару у УЕФА. Могуће је да ће Звезда таквог играча потражити на тржишту. Идеалан би био ЛазарРанђеловић, али…

ОШТРИЦА: Сличне редове могли сте да прочитате док смо боравили са Црвеном звездом у Виндишгарстену. И није то никаква нова тема, али Ричмонд Боаћи полако, али сигурно, иде ка недозвољном минусу и црвеној зони. Не ради се о томе што потенцијални репрезентативац Гане није постигао погодак у Маријамполеу, већ о чињеници да је врло мало радио за екипу. Форма је пролазна, али први нападач црвено-белих је изгубио и урођене голгетерске карактристике. Нити је отварао простор, нити је појавом деловао озбиљно. Не чуди онда што је Црвена звезда у три јаке провере током припрема у Аустрији постигла само два гола. И то из прекида. Звезда ће морати што пре да пронађе оштрицу у шпицу, која ће растеретити Бена, Марина и Иванића, који су ударцима са дистанце покушавали да пробију густ блок Судуве. Није ишло, као ни у одлично одиграном мечу са Зенитом. Још офанзивци црвено-белих траже добар пуцачки моменат. Питање је само хоће ли Боаћи имати снаге и физичке стабилности да бар подсети на дане највеће славе. Дошао је Томане, Павков је и даље становник "Маракане"…

НОВИ ЛЕ ТАЛЕК ИЛИ ДЕГЕНЕК: Нервоза изазвана промашеним шансама имала је за последицу благо пуцање дефанзивног система у Маријамполеу. Да је са друге стране био иоле озбиљнији ривал од Судуве Црвена звезда би била брутално кажњена. Са растегунтим линијама тима, црвено-бели су на широком простору оставили у првом полувремену одличног Милуновића и не толико сигурног Срђана Бабића. Резервиста Готал је сјајно осећао простор за контре и стално тражио дубину. Тренутно Милојевић на располагању има тројицу штопера јако сличних каратеристика. Поред стартера у Литванији, ту је и Вујадин Савић, док је Радован Панков тренутно повређен. Доскорашњи члан Радничког могао би да промени крвну слику дефанзивне линије црвено-белих. И озбиљно је убрза. Уколико буде упола Ле Талека или касније Дегенека за Владана Милојевића то ће бити сјајно. Знаће како да брани “ливаду“ у тренуцима Звездине тежње да постигне погодак из врло ризичне игре. Када се црвено-бели буду спуштали у дефанзивни блок као против Зенита, врло је вероватно да ће Милуновић и још један виши штопер купити славу. Посебно ако средњи ред буде био дисциплинован. Проблем је само што ће поред Европе Црвена звезда имати занемарљив број таквих утакмица. А ризик повлачи и нехомогеност одбрамбеног блока.

Има о чему да размишља Владан Милојевић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФК Црвена звезда

Коментари / 0

Оставите коментар