ЛШ: Шта је Звезди фалило, а шта је било добро у Литванији?

Мораће црвено-бели добро да анализирају своју игру у Литванији, посебно у другом полувремену.

Фудбал 10.07.2019 | 22:30
ЛШ: Шта је Звезди фалило, а шта је било добро у Литванији?
Седам дана није дуг период, па ће Владан Милојевић и његов стручни штаб морати да пожуре са анализом игре свог тима у изненађујућем ремију Црвене звезде и Судуве на старту квалификација за Лигу шампиона (0:0).

Верујемо да су већ у авиону за Београд обавили прве разговоре на тему тога шта би требало променити како би идућег уторка (20.45) била избегнута сензационална елиминација од ривала који је пре само годину дана прескочен с пола гаса и укупних 5:0.

Далеко од тога да су црвено-бели деловали критично у првој званичној утакмици за сезону 2018/19, али очекивало се после бледих партија у финишу прошле сезоне да ће се тргнути и рутински славити у првој утакмици првог кола квалификација за Лигу шампиона. Макар једним голом...

"Немамо резултат ком смо се надали, јер смо желели победу, али надам се да ћемо до ње доћи на нашем стадиону. Нисмо одиграли лошу утакмицу, добро смо ушли и у првих 15-20 минута имали доста прилика, нажалост нисмо их искористили", констатовао је Душан Јованчић после дуела на "Арви арени".

Шта је то што су црвено-бели морали боље?

- Офанзивни прекиди: чак 11 корнера извела је Звезда, али само једном је - после Беновог шута - озбиљно запретила. Слободни ударци, такође, нису представљали опасност по противнички гол.

- Продорност по боковима: Марко Марин се више увлачио у средину и терао Мирка Иванића напред уз Боаћија (где се уопште није зналазио), него што је играо лево крило и пробијао противничку одбрану уз аут-линију, док је Бен на супротној страни био готово неприметан. Родић и Гобељић су имали неколико добрих истрчавања, међутим, без адекватног центаршута који би изазвао капитулацију Судувине одбране.

- Бржа организација напада: у неколико наврата недостајало је даха црвено-белима да организују контранапад опасан по гол ривала. Повремено као да су играли "у леру" уместо "у пуној брзини". То би могло да се оправда "тешким ногама" по изласку из припремног периода, али ако је амбиција пласман у Лигу шампиона, екипа попут Судуве требало би да буде добијена и са много мање уложеног труда него за неке озбиљније ривале.

- Реализација: Ричмонд Боаћи је био готово неупотребљив, а он је тај од ког се очекују голови. Последње је дао још 7. и 13. априла (по два Пролетеру и Радничком). Имали су црвено-бели чак 17 шутева, али само пет у оквир гола. Ниједан у мрежу. Покушао је Милојевић да продрма тим увођењем Павкова, потом и Вукановића, али мало тога се променило.

"Играли су густо позади, а тада је тешко ући у шеснаестерац па смо покушавали ударцима из даљине. Нажалост, нисмо погодили. Надам се да ће бити боље у реваншу", прижељкује Јованчић.

Шта је то што заслужује похвале?

- Прво полувреме: Одлично су играчи српског шампиона ушли у утакмицу, брзо створили неколико шанси, али како је време одмицало, а поготка није било, губили су конце и концентрацију, а увлачила се нервоза. Искористили су то домаћини да у другом полувремену буду чак и опаснији.

- Милан Борјан: Иако је одрадио тек неколико тренига са екипом овог лета, био је потпуно спреман и на високом нивоу. Одлука да тренер голмана Душан Гашић буде неко време уз њега док је са репрезентацијом Канаде на Голд купу показала се као одлична. Много пута до сада Борјан је био јунак Звездиних утакмица, па тако и овај пут када је својим интервенцијама спречио велико изненађење.

- Милан Родић: Помало одсутно и незаинтересовано деловао је леви бек пролетос, али чини се да је "будан" ушао у нову сезону. Учествовао је у нападачким акцијама, повремено врло лепо комбиновао са Марином, али као да му недостаје још мало самопоуздања у последњој трећини да би конкретним пасом спојио неког од саиграча са голом.

Шта је то што би црвено-бели могли да промене за реванш?

- Томане уместо Боаћија: Уколико је заиста физички спреман, као што је сам рекао на промоцији, можда би шансу од првог минута требало да добије Томане. Португалац је путовао у Литванију, али се није нашао у протоколу. Чињенице да Боаћи није у форми и да је најављена скора продаја Милана Павкова могле би да погурају Томанеа у стартну поставу већ за реванш са Судувом.

- Јевтовић уместо Бена: Током припрема наметнуо се Милан Јевтовић, а да би могао да има већу минутажу него прошле сезоне наговештава и то што није прослеђен на позајмицу или продат, о чему је такође било речи. Хваљен је за добар рад, међутим, повреда у последњој провери пред одлазак из Анталије успорила је процес напредовања, мада је речено да у Литванију није путовао из предострожности, па би можда идућег уторка могао да заигра. Бен у Маријамполу није показао да је расположен ушао у сезону.

Подсетимо, и у претходне две сезоне под вођством Владана Милојевића црвено-бели нису ушли сјајно, али су онда заблистали и пласирали се у Лигу Европе (чак и прошли групу) и Лигу шампиона.

Лета 2017. побеђена је Флоријана 3:0 код куће, али је на Малти било 3:3, а већ у следећој утакмици 1:1 са Иртишом у Казахстану, после чега се "машина загрејала".

Лета 2018. одиграно је 0:0 са летонским Спартаксом у гостима, баш као и сада са Судувом. Значи ли то да ћемо опет гледати Црвену звезду у Лиги шампиона?

Шта ви мислите, могу ли изабраници Владана Милојевића да понове тај феноменалан успех?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар