Очи логораша говоре о патњи

Немамо времена за мржњу, неће нам цијели живот у мржњи протећи - порука је са портрета учесника протеклог рата који је четири дана гледао смрти у очи Креша Приморца , на изложби фотографија 20 страдалника аутора Велије Хасанбеговића која је отворена на мосту Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду.

Република Српска 10.07.2019 | 10:29
Очи логораша говоре о патњи
"Мир се данас само може градити досљедно проводећи законе ове државе. Мора да се скине терет са народа да су злочиначки а за злочине кривити и кажњавати појединце који су их направили. Младим бих поручио да гледају да им живот не пролази у  мржњу. У животу треба да уживају, у његовим љепшим тренуцима, а не да буду заробљени у прошлости као што смо ми били", додао је Приморац.

Јанко Самоуковић који сад живи у Вишеграду и чија се фотографија налази на изложби под називом "Лично" био је логораш у злогласном "Силосу" , жели, послије свега што је преживио да се у БиХ у сваком граду може осјећати угодно и безбједно.

"Основна порука због чега ми причамо ове приче није да никог оптужујемо, питамо ко је прошао горе, ко је више нечасних дјела урадио већ закључак да смо сви прошли лоше у овом рату. Не треба да дозволимо да се нешто слично поново деси. Једноставно нама је на памети само мир и да наша дјеца никада не дођу у ситуацију да доживе неке ратове, логоре и колоне избјеглица", истакао је Самоуковић. 

Амир Омерспахић из Хан Пијеска имао је само 17 година кад се обрео у вртлогу рата и послије пада Жепе у сабирном центру у Сушици код Ужица.



"Поручујем млађој популацији која је још затрована мржњом, а они нису свјесни шта и кога мрзе, да је рат једно велико зло који само доноси бол и патњу. Моја прича треба да им буде опомена да не дијеле људе по вјери и нацији него само на добре и лоше", рекао је Омерспахић. 

Он је поменуо и љекара Аца Мољевића, коме је вјечно захвалан, а који му је у ужичкој болници спасио живот јер му је руку била захватила гангрена.

Аутор изложбе портрета логораша и страдалника из сва три народа у БиХ у рату Велија Хасанбеговић каже да је урадио фотографије, али им је нешто недостајало. Онда је вођи пројекта предложио да испод фотоса напишу неку своју поруку како је и учињено.

"Видите колико су изражене очи на портретима, јер кад читамо човјека гледамо му у зјенице. Очи ових људи и њихово лице говоре о њиховој голготи и страдању у рату 1992-1995.године", закључује Хасанбеговић.

Организатор пројекта и изложбе која ће се наредних неколико дана налазити у Дому културе је невладина организација "Про будућност" из Сарајева.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милан

10.07.2019 09:49

Залосно да кад је овако несто позитивно сва 3 народа у бх, нигдје коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лепи мица

10.07.2019 10:33

Изгубили смо све вредности сто цине цовека

Name

Ре

10.07.2019 10:51

Ако је позитивно и не треба коментар позитивно је позитивно и то не треба мијењати.Негативно је оно сто нам власт и политицари раде и све сто не ваља треба критиковати.Политицари не слусају ста народ прица њих интересује само да народ подијели јер само са тако подијељеним народом ови наси могу да владају.Мозда гријесим

Name

Драган Мд

10.07.2019 10:50

БРАВО, СВАКА ЧАСТ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друга страна

10.07.2019 12:20

Ова изложба представља креативан вид међусобмог опроста, приближавања нација, поготово што се ради о логорашима. Међутим, констатација да "не требамо више дозволити рат", не зависи од људи на овим просторима, јер смо већина колатерална штета ратних дешавања. Кривци су политичари, тзв. "националне елите", са својим менторима, којима је, због њихових циљева, одговарало вишегодишње крвопролиће... Послератно тумарање у мраку, корупција и отворени криминал представљају овјеру свега, давно започетог, опет без утицаја "обичног човјека". Намјера аутора изложбе је похвална и часна, чини ми се, жеља за животом без зла, мржње и сукоба, али ми, на овим просторима не одлучујемо о томе, највише на нашу жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

10.07.2019 14:03

Жалосно је да умјетност умјесто политичара спајају свијет.

ОДГОВОРИТЕ