WБ - Новак: Гофан неће бити стегнут!

Крегова статистика ми много помаже.  Новак Ђоковић у среду од 14 часова на Централном терену игра четвртфинални меч на Вимблдону.

Тенис 10.07.2019 | 11:29
WБ - Новак: Гофан неће бити стегнут!
Противник му је некада десети, сада 23. тенисер света, Белгијанац Давид Гофан који ове сезоне приказује одличне игре у Лондону.

Новак је релативно лако прошао прва четири меча, показао је да је на добром путу и да је у завидној форми и уочи овог сусрета каже да је и сам задовољан нивоом своје игре.

"Дефинитивно се осећам добро на терену. Играм веома близу оног свог најбољег нивоа. Задовољан сам игром до сада, имао сам два дана да се припремим за други део турнира и надам се дугој и успешној недељи. Надам се да ћу остати до краја, надам се борби за титулу. Имам шансе, морам да наставим у овом ритму", каже Новак.

Јасно је да су поред њега највећи фаворити Роџер Федерер и Рафаел Надал. Светски број један каже да ништа не препушта случају.

"Наравно, пратим све остале мечеве и своје највеће ривале. Федерер и Надал играју најдоминантније , издвајају се поред мене на овом турниру. Ипак, ово је Вимблдон. Сви врло добро знамо значај и вредност овог турнира и мање-више сви играчи се некако осећају посебно када су овде. Ово је Гренд слем, то изазива од играча код да извуче из себе максимум. Већ је четвртфинале, можемо очекивати веће борбе, квалитетније мечеве, улазимо у саму завршницу турнира".

У мечу осмине финала са Французом Амбером било је евидентно да се млади тенисе стегао и да није могао озбиљније да угрози Новака.

Четвороструки шампион Вимблдона објашњава како те психолошке стеге делују на противнике током меча и колико му то помаже.

"Нас тројица, Федерер, Надал и ја носимо све те успехе и самим тим и тежину иза нашег имена. Знамо да већина играча то осећа. Да, то их мотивише и да против нас одиграју најбоље, али и оптерећује их, осећају притисак. То је нешто што може нама да помогне да у тим ранијим фазама мечева успоставимо контролу меча. То рецимо јако добро ради Федерер, у реду, радимо сва тројица, али поготово он, зато што воли јако брзо да игра и онда одизима време свом противнику"

"Ако изгубиш сервис, он јако брзо добије свој и онда си већ у проблему, 3:0, 4:0 и то прави огромну психолошку разлику за оног ко је преко пута мреже. Он зна да сада мора нешто додатно да уради јер се, Федерер или ми, ко год да је са те стране мреже, додатно опустио и осећа да га је ухватио у замку. То су те неке психолошке игрице које ми играчи осећамо на терену. То обично тече без неке вербализације, не морамо да причамо, то се осећа", открива Ђоковић.

Ипак, очекује сасвим другачијег Гофана.

"Са Гофаном неће бити те стегнутости као са Амбером. Давид је много искуснији играч. Амбер је врло млад, он није имао оваквих мечева, мислим да му је ово био први меч у осмини финала Гренд слема, тако да је ово за њега била посебна прилика. Играо је против мене, неког ко има много искуства на великим стадионима и у овим каснијим фазама Гренд слема. Гофан је неко ко игра изузетно добро, у врхунској је форми, опоравио се и вратио на онај ниво који га је довео до десетог места на свету. Знам врло добро како игра, никада се нисмо састајали на трави, али уколико наставим да играм у овом темпу мислим да имам добре шансе", сматра Новак.

Колико му статистички подаци Крега О’Шанесија помажу у оваквим мечевима, било је наредно о чему је говорио.

"То није ништа ново, мислим да је и логично. За мене је то просто неизоставно, да прођеш кроз ту аналитичку припрему, видео припрему, као што се то ради и у фудбалу и у кошарци у великим екипама. Ако то не урадиш, практично себи одузимаш бољу припрему за тај меч, барем ја то тако видим. За неког ко има аспирације да увек буде на врхунском нивоу, мени је то некако саставни део припреме за сваки меч. Ја то радим са Крегом О’Шанесијем, и пре њега сам радио са неким другим људима. Они врше те анализе и онда изведу одређене карактеристике и одређене тенденције играча, слабости, мане, предности, шаблоне и кретње. Има много техничких детаља које онда склопе у једну целину и онда ја то прегледавам и о томе разговарам са својим тимом."

"То ми је нормалан и логичан део припрема. Било је код мене и неких мечева где нисам гледао те податке. Понекад се појави неки меч са неким с ким сам играо и где ми то не треба, зато што сам већ упознат са игром и са формом противника. То је врло битно, то је део твоје посвећености према спорту и што је боља припрема, то те више растерећује на терену јер онда знаш отприлике у неким тренуцима где ће твој противник да одсервира. Који му је угао омиљен када је под притиском и онда мало више покријеш ту страну. То су све неке ситнице које на крају праве разлику", закључио је Ђоковић.

Победник меча Ђоковић – Гофан у полуфиналу иде да бољег из дуела Пеља – Баутиста Агут.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар