Несрећа рудара без истраге

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини неће спроводити истрагу о погибији рудара Славише Жугића (42) из Милића и Бранислава Остојића (30) из Зворника, јер, како је образложено, није утврђено да има било чијих субјективних пропуста за ову несрећу, која се догодила 22. марта у јами на подручју општине Сребреница.

Република Српска 10.07.2019 | 08:15
Несрећа рудара без истраге
Како је констатовано, до трагедије у Радној јединици Подземна експлоатација Браћан, а која послује у оквиру сектора "Рударство" компаније "Боксит" Милићи, дошло је усљед јаких јамских притисака, када су се обрушила близу 44 кубна метра материјала, усљед чега је уништена већ уграђена дрвена подграда.

У наредби о неспровођењу истраге наведено је да су увиђај извршили припадници ПУ Зворник, уз присуство рударског инспектора Милоша Дивовића, а саслушан је и већи број свједока, те је љекар Јелена Павловић извршила вањски преглед настрадалих.

"Сачињен је записник из чијег се садржаја види да се ради о задесној смрти", наводи се у наредби.

Како се додаје, из изјава свједока неспорно произилази да је кобног дана, док су јами били Остојић и Жугић, а који су подграђивали ходник јаме с циљем обезбјеђивања, дошло до одрона веће количине руде, због чега су они затрпани, што је проузроковало њихову смрт.

"Из извјештаја рударског инспектора евидентно је да је он констатовао да се ради о несрећном случају, који се десио 22. марта око девет часова, у јами гдје су Остојић и Жугић критичне прилике постављали дрвену залогу између оквира постојеће подграде", истиче се у наредби о неспровођењу истраге.

Додаје се да је евидентно да је инспектор на лицу мјеста констатовао све чињенице које су битне за давање његовог налаза, односно мишљења, па је на бази тих података констатовано да су несрећу изазвали јаки јамски притисци.

"Такође је констатовао да настрадали Остојић, који је руковалац машине, у том моменту није био у машини, него испред ње, то јесте у зони која је захваћена обрушавањем, због чега је дошло до несреће", пише у наредби о неспровођењу истраге.

До обрушавања материјала, , дошло је изненада и, како сам рударски инспектор констатује, на тај процес се ничим није могло утицати сем да се на вријеме примијети и да се што прије повуче из те зоне.

"Највјероватније настрадали радници нису успјели то примијетити на вријеме, односно ништа их није упозоравало да би до тога могло доћи те је тај изненадни фактор обрушавања и довео до ове посљедице", наводе из Тужилаштва.

Како се истиче, неспорно се може закључити да овај догађај представља несрећу на послу. Закључено је да све говори да нема обиљежја кривичног дјела.

Подсјетимо, "Независне" су раније објавиле да су се екипа чете за спасавање и запослени нашли брзо на лицу мјеста, чинећи све да се одстрани материјал и дође до затрпаних рудара. Тијела су извучена кобног дана око 19.30.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Срамота

10.07.2019 07:32

Овако нешто се и очекивало. Туга за прерано угашене младе животе, вјечна бол за њихове породице. Све је толико тужно, биједно, поготово наша обесправљеност, да је сувишно више и коментарисати. Нека им Бог подари смирај душама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

10.07.2019 08:48

Само једна рјец из извјестаја је довољна за коментар на ову одлуку,а то је..КОБНО...овим је све речено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жалосно

10.07.2019 09:36

Пара врти сто бургија неце. Зивимо у такој дрзави дје нема ни закона ни дрзаве. За ово се знало одма јел моцницима није стало до људски зивота њима само дај пара (нетребале им)

Name

Логика

10.07.2019 11:36

Зна се узрок само се штити гузица налогодавца који им је рекао да скину потпоре и пребаце на друго мјесто.Довољно је пребројати потпорне носаче и успоредити метражу ходника па чеш видит да се број потпорних носача не слаже са метражом ископане.Само питај инжењера колико је дозвољено растојање потпорних стубова.

Name

Василије

10.07.2019 18:03

Рајко дукиц све затаско како неби кварио углед компаније.. Ал није јос све готово..

ОДГОВОРИТЕ