Ђукановић не види сукоб са СПЦ

Црногорски предсједник Мило Ђукановић у интервјуу БН ТВ је рекао да не види никакав сукоб са Српском православном црквом. Мишљења је да ће сачувати једну добру атмосферу између државе и вјерских заједница које функционишу на државном простору Црне Горе.

Регион 09.07.2019 | 22:49
Ђукановић не види сукоб са СПЦ
“Ми, у државним структурама не видимо никакав простор за тај сукоб и нисмо у доношење закона ушли са идејом да се сукобљавамо, наго да покушамо да донесемо један нови закон, као дио новог правног система Црне Горе, који треба да супституише закон из времена бувше Југославије оз 1976. или 1977. године. Наравно, када доносите такав закон којим се дефинише однос државе и цркве онда не можете избјећи и да не дефинишете питање имовине", рекао је Ђукановић.

Каже да је то питање очигледно било врло проблематично за Српску православну цркву у Црној Гори.

"Консултовали смо европске експерте из области права и они су нам дали за право да можемо ићи тим путем којим смо кренули и да ће то бити у сагласју са оним што су правни стандарди Европе у тој области. Ја заиста мислим да имамо све услове да, након почетних тензија се боље разумијемо и да ту област уредимо онако како треба да буде уређена а да истовремено сачувамо једну добру атмосферу између државе и вјерских заједница које функционишу на нашем државном простору”, рекао је Ђукановић.



Упитан да ли договор власти Тиране и Приштине о заједничком наступу када је ријеч о њиховој спољној политици значи стварање "велике Албаније", црногорски предсједник каже да када се негдје замагли или удаљи европска перспектива онда се почну порађати те идеје које можда на почетку и немају неки апсолутно лош предзнак као што би ми сада можда могли претпостављати.

"Када дозволите да се те идеје размахну, да дух изађе из боце, онда се јако вара свако ко мисли да ће савршено контролисати ситуацију".

Он каже да би могао на бази искуства да потврди да су неки људи 90-тих година били далеко озбиљнијег капацитета него неки који су данас ту па су им ствари измакле контроли.

"Дакле, враћам се на основну поруку. У мјери у којој будемо паметни да се држимо стратешког курса европске интеграције и у мјери у којој будемо успјели да анимирамо ЕУ да суштински, а не само декларативно, своја врата држи отворена за интеграцију земаља Западног Балкана бићемо у неупоредиво бољој шанси од ретроградне алтернативе о којима причамо", казао је Ђукановић у интервјуу БН ТВ.



БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

007 Бонд

09.07.2019 21:10

Мило, освести се док још није касно! ...Губиш оне који се баш изјашњавају као да су ,,Црногорци''. Јер сви се преселише у Србију/Београд. ...А остају ти само они који се изјашњавају баш као Срби у Црној Гори, + остали народи. ... Губиш подршку... враћај се коренима... ти си Србин! ... Твоји су Србија и Република Српска, а твоји су и они Срби из пале Крајине и пала крајина... Од оних са запада нема вајде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

09.07.2019 21:57

Освијести се ти господине. Ко има проблема са комисијама у бившој СФРЈ? Ваљда је нормално да у Македонији буде правславна македонска црва, у Црној Гори правславна црногорска црква итд. Прошло је вријеме кад се све питао Београда и кад су све паре ишле у Београд па ко шта добије. Радиш и шта за радиш, трошиш. Само ви срби имате проблема са свим комисијама (хрвати а, Босанцима, Црногорцима, косоварима, бугарима). Дај заборави митологију да сте небески марод, заборавите Русију само дај папире за Њемачку, Аустрију, Словеније, Хрватску а Русија, Бјелорусија кака, неваља

Name

Ре Милош

10.07.2019 02:57

Могао би мало да се информишеш прије него што се налупаш глупости. Имовина једне вјерске заједнице је у власништву вјерске заједнице. А то ко и како расподељује аутокефалност прочитај мало на гооглу,јер вјерујем да ти је гоогле највећи вид образовања па тако олако пискараш.

Name

Радојица

10.07.2019 04:40

Босански краљ Твртко се поноси својим родитељима и назива их господом србском. Његош Црногорце назива Србима а српске конвертите назива потурицама. И Твртко и Његош сматрају битку на Косову као битку свога народа.

Name

Скептик

10.07.2019 04:49

Милоше, онда би било нормално да се направе и Хрватска католичка црква, Словеначка католичка црква...?

Name

Ре милос

10.07.2019 05:29

Црногорску и македонаку православну цркву мозес да заборавис. То се неце десити без сагласности СПЦ. Ако оснују вјерску заједницу коју назову православном без сагласности, моцице да се моле Богу и називају црквом али це и даље бити само обицна секта. Никада то неце бити Православне Цркве. Да ти је стало заиста до вјере и цркве не би заступао секте. Да је то сто ти казес нормално не би Вам законе о вјери доносио сверцер. Сверцер Вам основа цркву. Срби це се питати све висе и висе. Поготово на Балкану. Људи који се по националности истински осјецају као црногорци има далеко мање него сто Нови Београд има становника. Кад мило заврси све сто америка трази од њега летице са функције као и многи други. Тада це пасти притисци на народ у Црној Гори и вецина данасњих црногораца це да јавно призна да су се под притиском изјасњавали као Црногорци. Ново вријеме долази.

Name

израелац

10.07.2019 07:14

Папа је један и он се слуша а Православна црква има Васељенски Сабор дје се све правиславне цркве договарају заједно о канону...

Name

Дјетиц из Дукље

10.07.2019 07:59

Баска се неко пресељава у Србију, 200 еур плата распад система. ЦГ це бити прва идуца нова цланица ЕУ, за 2-3 године це сви Срби молити за ЦГ дрзављанству неби ли исли радити у ЕУ. ЦГ црква је постојала давно а угасена је 1918. кад су се свега одрекли зарад прве Југославије. Инаце не волим ни Милу ни попадију ниједну.

Name

За дјетица из Дукље

10.07.2019 08:15

Хајде, молим те, мало ми прецизније објасни о тој некадасњој црногорској цркви. Али при том не мислим да цитирас изјаве политицара и квази свестеника посљедњих година, него мислим на праве цињенице.

Name

Па ста

10.07.2019 09:17

Људи мјесају географски појам, дрзавност, нацију и религију.

Name

Миле "лупетас"!

10.07.2019 09:26

Цињеница је да је. Србија дрзава. Да у њој зиве срби српске националности и да имају Српску православну цркву. Али то је старо скоро 1000 година. Призната! Никоме Србији не би пало на ум да некоме казе, е сада це се католицка црква звати "Српска католицка црква или Српска исламска заједница", а сва имовина сто имате припада дрзави Србији!

Name

Зелена цоја Монтенегра

09.07.2019 22:07

Браво Србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србенда

10.07.2019 04:56

Нема македонске и црногорске православне цркве већ вијековима само СРПСКА ПРАВОСЛАВНА, а ви изроди-потурице немате и не рачунајте на Србију више, на бесплатно лијечење у Биоград и школовање...па ђе сврши мило јадни високе школе? ко изгради црну гору после земљотреса...а на крају нам забисте нож у леђа, ал вазда сте фукаре били.

Name

Саса

10.07.2019 05:32

Милосе не лупај глупости....ако је имовина СПЦ онда је то њена имовина и не неке нове Црногорске цркве.

Name

мислим

10.07.2019 03:33

Господин!!Упоредимо његов говор и говор насег Миле треба да се стидимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

10.07.2019 04:48

Не зивим у Црној Гори да знам какво је стање.Ако народ протестује вјероватно да несто није у реду.Цисто сумљам да народ протестује сто им је добро.Како Дјукановиц прица ок то је политика таква политика мора да има сназну економију.А да ли има сназну економију то је питање?А друго цовјек скоро 30 година влада у Црној Гори сто ми висе лици на диктатуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОКСИМ

10.07.2019 06:03

Нека Мило прави себи грађанску Цркву пошто је он грађанин( атеиста) а ми имамо своју Српску Православну Цркву. У ЦРној Гори живи преко 90/% Срба зато Мило даље руку од Српске Православне Цркве.Државу ћеш нам морати вратити, јер си је отео. "Отето проклето".

ОДГОВОРИТЕ
Name

паравјерске црногорске цркве

10.07.2019 06:21

Колико ја знам а и остали дио свијета јасно је речено да је Црногорска црква непостојећа тако да сем признатих вјерских концесија Православне,Католичке и Исламске не постоје било које друге легалне вјерске институције.Мираш и његова секта су апсолутно непостојеће исто као и македонска црква.Људи мисле да ако су народ морају имат своју цркву што није тачно јер вјера је скуп свих народа исте вјере а није народ скуп свих вјера.Погубио си се ти Ђукановићу и твоја прича ни код полуписменог човјека не пије воде јер на територијИ Црне Горе исто као и на територији Србије-Косово имате велику албанију над којом немате никаквог утицаја сад су они теби тас на ваги за власт исто као и милошевићу што су били док не иселе и направе етнички чист простор тузија,улциња и тих територија близу албаније а то је већ сад тамо чисто сутра се спреми за ослободилачку војску црне горе као и у македонији,косову а можда и у Грчкој гдје ће ићи теже јер Грчку не гледа ЕУ него свој интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин од главе до пете

11.07.2019 17:28

Свако бозије створење има подједнако право на бога као и други ко другације мисли извињавам се на изразу али је будала!

Name

Коментар над коментериа

10.07.2019 07:28

Срецно зивите у том васем вјеровању . Са неба це вам неко донијети срецу и благостање . Миле је госодин реалан цовјек који људе посматра као људе људски без обзира које вјере и нације због тога је он људски горостас , а његови критицари људски мисеви који се могу увлацити само у своје рупе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Додик

10.07.2019 07:47

Ђеси брате Милоб, брате по шверцу. Што чиниш. А да ми запалимо по једну... Аааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

10.07.2019 18:29

Цовек се зна прилагофит свакој опцији која му одговара.

Name

Дјукановицу

11.07.2019 17:25

У праву си овде ако ниси у другим стварима али о том по том. Ако идемо од тога да је цовјек бозије створење због цега би један цовјек тразио дозволу од другог цовјека да буде то сто јесте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниједан

11.07.2019 17:51

цовјек на земљу нема веце право на бога од другог цовјека ко другације мисли вец цини велики гријех!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

11.07.2019 19:41

цркве и друге богомоље на земљи су измислили и створили људи а сада присвајају бога да се прво треба молити њима да би имао право молити се богу. Гријех над гријеховима! Свако има подједнако право да се моли богу а дане трази ни од кога дозволу за то! Канонизација је измисљотина да би се манипулисало са малим народима! Бог припада свим земљанима подједнако!

ОДГОВОРИТЕ