Да клубови Српске не буду "топовска храна" у БиХ!

Челници Фудбалског савеза Републике Српске појаснили су скраћење са 12 на 10 клубова у Првој лиги Републике Српске. "Одлука је донесена прије годину дана, а сад само финиширана".

Фудбал 09.07.2019 | 19:24
Да клубови Српске не буду "топовска храна" у БиХ!
Предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић и генерални секретар Горан Ћејић разговарали су у уторак у Бањалуци са новинарима о актуелним питањима везаним за развој и напредак фудбала у Српској, осврнувши се наприје на скраћење шампионата на 10 клубова у сезони 2019/20.

"Све ово је донесено у циљу развоја фудбала Републике Српске. Разлоге о скраћењу нећу понављати јер је та одлука донесена прије годину дана, а реализација је финиширана по окончању сезоне. То је позитиван искорак и вјерујемо да ће донијети квалитет, поготово у највишем рангу такмичења, а то је Прва лига РС. Сад смо у ситуацији да најмање два-три клуба желе да изборе пласман у Премијер лигу Босне и Херцеговине и да се у њој задрже, а не да играју неке епизодне улоге", рекао је Ковачевић на почетку свог излагања.

Према његовим ријечима, протекла сезона у шампионату Српске била је једна од најуспјешнијих у историји, а резултатски било је занимљивије у борби за опстанак с обзиром да је Борац врло рано осигурао шампионску титулу.

"Борац се вратио узлазном путањом и не само да је освојио прво мјесто већ ради на реорганизацији и према нашим информацијама, вратиће се у Премијер лигу БиХ много јачи и са жељом да се сваке године бори за излазак у Европу. То је био наш циљ. Да не будемо 'топовска храна' спортским пријатељима из Федерације БиХ".

У складу с тим, Ковачевић је истакао да је уведено лиценцирање клубова у Првој лиги РС и да ће ових 10 екипа постепено усвојити стандарде који ће се примјењивати.

"Сигурно да има и разочараних, који из љубави према неким клубовима су имали другачија размишљања. Али, систем није могао да дозволи такве ствари и сматрамо да је Извшни одбор ФС РС усвајајући листе лига и промовишући прваке, завршио ту причу. И у августу ћемо старовати са најјаснијом и најчистијом ситуацијом. Систем не робује појединцима, већ су одлуке донесене у складу са правилницима. Ми немамо намјеру да било шта скривамо и вјерујем да смо најтранспарентнија асоцијација у свим сферама у држави".

Предсједник Савеза је открио и да је при крају пројекат изградње пет нових терена с пластичном травом.

"У завршници су контакти са Бијељином, Градишком, Добојем, Приједором и Источним Сарајевом и сваки дан очекујемо да почне сама реализација прављења терена. Такође у завршници је и терен у Прњавору и то би требало да почне до краја мјесеца. Такође, бићемо организатор међунардоног турнира 3. и 4. августа по први пут у Бањалуци на којем ће учестовати Партизан, Олимпија и аустријски Капфенберг уз наравно нашу репрезентацију. У питању су играчи 2004. и 2005. годиште, а ова селекција У-13 у том термину путује у Чешку, гдје брани трофеј".

Према његовим ријечима, засад није могуће пронаћи спонзора комплетне Прве лиге РС, али мишљења је да ће скраћење првенства донијети и ту могућност, као и повратак навијача на стадионе.

"Ово су болни резови и идемо ка томе. Прву лигу РС гледа од 100 до 200 гледалаца. Због квалитета фудбала и инфраструктуре, рефлектори ће надамо се потакнути гледаоце. Морамо радити на још већем побољшању, а вјерујемо да смо овим одлукама барем мало повећали квалитет".

Случај А тима Српске и селектор Жељко Бувач

"Имамо званично А селектора, а ту причу о наступу националне селекције ми сањамо. То потенцирамо откако сам ја на челу Савеза. Прије тога нисмо имали ниједну селекцију јер смо 2002. и утапањем у ФС РС изгубили своју аутентичност. Тада нисмо знали да поставимо услов да улазак у ФС БиХ буде и ревијални наступи А селекција РС попут Каталоније или Баскије.Тек од 2008. смо то почели и често добијали једногласну подршку из ФС БиХ подршку за такву утакмицу, али смо наишли на проблем у ФИФА и УЕФА. Такође, нисмо наишли на адекватан одговор наше матице Србије, која нас није подржала на прави начин. То и даље стоји као прича и то желимо да урадимо. За ову причу не треба да стоји само ФС РС већ цјелокупна јавност, па чак и власт Републике Српске. Кад буде то ријешено, онда ће се репрезентација на челу са селектором и окупити да игра ревијални меч јер немамо право на пријатељске нити било какве друге. Жељели смо да то буде Србија, а сада имамо односе са ФС Србије у узлазној путањи и та прича ће опет бити актуелизована".

С обзиром да је Ковачевићев матични клуб Јединство из Жеравице као шампион Друге лиге РС одустало од промоције у виши ранг, први човјек Савеза је појаснио да је све урађено у складу са прописима.

"Јединство је у року од осам дана обавијестило ФС РС да не иде у виши ранг. То је урађено према правилнику и зато не сносе посљедице. Они су поштено играли до краја и треба други клубови да се запитају како клуб који има 15.300 марака подршке успије да буде испред њих у такмичењу а општине им дају између 150 и 200 хиљада КМ".

Осврнуо се и на случај "Огњен Јаћимовић".

"Модрича и Јаћимовић су поднијели општинском савезу валидне папире, ту је направљена грешка и у току је поступак против њих. Осим њих, радник у ФС РС је санкционисан на основу Закона о раду. Клубови су имали рок од осам дана да се жале. Како то није урађено његова регистрација је валидна и Јаћимовић је играо против свих. Не може првенство да буде нерегуларно због тога".

Горан Ћејић, генерални секретар ФС РС, истакао је да је Савез направио помак у инфраструктури, а одлучено је да запосле новог радника за односе с јавношћу.

"Што се тиче лакшег праћења, Прва и Друга лига РС ће бити 'лајвскор' покривене на званичном сајту, а уведен је и нови мејл инфо@фсрс.орг за сва питања и недоумице.Сљедеће недјеље ће бити извучени такмичарски бројеви у петак када је на распореду жријеб у Првој Лиги Репубике Српске. Репрезентативне селекције, посебно 'У-13', која је остварила велики успјех након чега смо по први пут имали пријем у Министартву породице омладине и спорт у Влади Републике Српске", рекао је Ћејић и искористио прилику да пожели успјехе свим учесницима европских такмичења из БиХ, а посебно бијељинском Раднику.

Ћејић је додао да ће ФС РС свим клубовима у Првој и Другој лиги додијелити лопте, које су осигуране од стране спонзора, док ће трећелигаши умјесто лопти бити ослобођени дијела котизација под условом да едукују стручни кадар за Ц лиценцу јер је то препознато као највећи проблем.

"Што се тиче финансијског дијела, Савез послује са профитом, имамо двије нове просторије и треће возило, а у овом тренутку након пет мјесеци на рачуну се налази око 40.000 КМ у плусу", додао је генсек ФС РС.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар