Детаљи акције Балкански картел

Припадиници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, у оквиру међународне оперативне акције Балкански картел, на подручју Мркоњић Града проводе истрагу против два физичка и једног правног лица.

Босна и Херцеговина 09.07.2019 | 14:30
Детаљи акције Балкански картел
Портпарол СИПЕ Лука Миладиновић казао је да су службеници ове полицијске агенције јутрос започели са реализацијом међународне оперативне акције под називом Балкански картел, која се изводи по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ.

"Истрага се води против два физичка и једног правног лица. У току су претреси стамбеног објекта, помоћних објеката и покрентних ствари на локацији на подручју Мркоњић Града због постојање основане сумње да су осумњичена лица у овом предмету починили кривично дјело прање новца, рекао је Миладиновић.

Ослобођење сазнаје да је током акције, у склопу које се истражују активности браће Мирзе и Ервина Гачанин, блокирани рачуни на којим се налази 400 хиљада конвертибилних марака.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ, у операцији учествују агенције за провођење закона из пет земаља. Тужилац Тужилаштва БиХ налази се у Ден Хаагу, гдје са колегама из ЕУРОЈУСТ-а координише истражне активности.

"Операција која се проводи у борби против организираног криминала и прања новца, обухвата укупно пет земаља (Холандија, Белгија, Шпанија, Словенија и Босна и Херцеговина), а усмјерена је на откривање и процесуирање осумњичених физичких и правних особа које су под истрагом због незаконитих новчаних трансакција и прања новца, које је реализовано у више земаља. Тужилац Тужилаштва БиХ налази се у Холандији, гдје са колегама координише активности које се реализирају у Босни и Херцеговини, а односе се на одређене особе, осумњичене за учествовање у међународној мрежи починилаца кривичних дјела, наводе из Тужилаштва.

Особе које су предмет операције у БиХ осумњичене су за кривично дјело прања новца

"Активности на подручју БиХ реализовали су СИПА и Федерална управа полиције, извршени су претреси на укупно пет локација, а на рачунима једне правне и једне физичке особе блокирано је 400.000 КМ", наведено је у саопштењу.

Тужилаштво БиХ у протеклом периоду, са колегама из ЕУ путем ЕУРОЈУСТ-а који је носиоци активности, учествовало је у планирању и договору о начину реализације наведене операције.

Након окончања активности у свим земљама, Тужилаштво ће моћи дати више информација и детаља.

(Ослобођење)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Опс

09.07.2019 13:08

Чињеница је да људи који нису имали хљеба да једу преко ноци су постали бизнисмени власници некретнина И скупоцјених возила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када сте вец

09.07.2019 13:27

Када сте вец у Мркоњицу требали сте Кају и Тегелтију повести,да не стопирају касније

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ

09.07.2019 14:04

Хоце ли на ред доци НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ и његове праонице новца Ново РС доо и РСА ГАМИНГ доо? Преко ових НОВОМАТИЦОВИХ фантома се оперу милиони мјесечно..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рупа

09.07.2019 16:00

Људи донијели у БиХ 400 000 марака и одмах скоци на њих. Да су их троси у Холандији нико их не би дирао . Тако то раде озбиљне дрзаве а БиХ је једна рупетина , била и остала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александра

10.07.2019 08:54

Хахаха о каквој Холандији прицас?????Озбиљна дрзава јос прије разбија тај криминал.