Шпанци жестоко ослабљени на Мундобаскету!

Нема Миротића, Ћаћа Родригеза и Ибаке! Скариоло скратио списак на 16 имена. . .  Велики ударац за Шпанију: Још три звезде неће у Кину! "Извините, али ово лето желим да посветим себи. Потребан ми је одмор", рекао је плејмејкер ЦСКА и дугогодишњи лидер "фурије".

Кошарка 09.07.2019 | 19:43
Шпанци жестоко ослабљени на Мундобаскету!
Репрезентација Шпаније биће жестоко ослабљена на Мундобаскету у Кини! Селектор Фурије Серђо Скариоло саопштио је данас скраћени списак од 16 имена на коме нема три велике звезде - Николе Миротића, Сержа Ибаке и Серхија Родригеза. 

Шпанци су као уочи сваког такмичења у последњих двадесетак година били међу главним фаворитима за златну медаљу, али без тројице поменутих асова, као и Пау Гасола, за кога се од раније знало да ће прескочити овај Светски куп, нема сумње да су им шансе за највиши пласман значајно умањене. 

Скариоло се одлучио за следећих 16 кошаркаша: Пабло Агилар, Хави Беиран, Виктор Клавер, Кино Колом, Лимане Диоп, Хаиме, Фернандез, Руди Фернандез, Вили и Хуанчо Ернангомез, Марк Гасол, Серхио Љуљ, Ћави Рабаседа, Рики Рубио, Ђоан Састре и Пјер Ориола. Са датог списка током припрема отпашће још три имена.

И са овим што има на располагању италијански стручњак биће у кругу фаворита за постоље, међутим, чини се да је ово ипак један од слабијих састава Фурије последњих година.  

Од поменуте тројице играча који су данас отпали, за сада се огласио само Ћаћо Родригез:

"То је била тешка и компликована одлука, јер за мене је играње у националном тиму током свих ових 15 година било приоритет. Морам да будем искрен овога пута - не мислим да сам у позицији да помогнем репрезентацији", написао је 33-годишњи бек у свом саопштењу и додао да му је потребан одмор после тешке клупске сезоне, као и да жели да лето проведе са породицом. 

Шпанци су се до последњег тренутка надали да ће разговори са Миротићем уродити плодом и да ће ново појачање Барселоне прихватити позив, али Серђо Скариоло је на данашњој конференцији за медије додатно разочарао нацију. 

У односу на планирани тим, репрезентација Шпаније претрпеће значајне промене уочи Светског првенства у Шпанији.

Неколико месеци уназад, озваничено је да Пау Гасол, дугогодишњи лидер, због повреде и операције неће бити у стању да помогне земљацима у Кини.

Овог уторка, најављено је да у тиму неће бити ни НБА звезда Серж Ибака, као ни плејмејкер ЦСКА Серхио Родригез, а на списку није ни нови крилни центар Барселоне, Никола Миротић.

"Ово је једна од најтежих одлука у мојој каријери. Било је тешко и компликовано јер ми је играње за репрезентацију Шпаније у последњих 15 година увек било највиши приоритет. Ипак, сада морам да будем искрен и да кажем да нисам у стању да помогнем националном тиму у предстојећем изазову, на Светском првенству у Кини", објаснио је Родригез.

"Ћаћо" је нагласио да су му потребни одмор и време за породицом, да би сакупио енергију после интензивне сезоне са московским ЦСКА, коме је помогао да освоји Евролигу.

Родригез је у дресу Шпаније освојио медаље свих великих такмичења - 2006. је био првак света, 2012. је освојио сребро на Олимпијским играма у Лондону, а 2015. је био шампион Еуробаскета.

Ово је састав који је Серђо Скариоло објавио у уторак:

Пабло Агилар (Ређана)
Хавијер Беиран (Гран Канарија)
Виктор Клавер (Барселона)
Квино Колом (без тима)
Илмане Диоп (Басконија)
Руди Фернандез (Реал Мадрид)
Хаиме Фернандез (Уникаха)
Марк Гасол (Торонто)
Вили Ернангомез (Шарлот)
Хуанчо Ернангомез (Денвер)
Серхио Љуљ (Реал)
Ћави Рабаседа (Гран Канарија)
Пјер Ориола (Барселона)
Пау Рибас (Барселона)
Рики Рубио (Финикс)
Ђоан Сестре (Валенсија)

Шпанци ће у Кини играти у у Групи Ц, уз Иран, Порторико и Тунис и потенцијални су ривал нашег тима у пројектованом четвртфиналу.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар