Ваша путна апотека

Сезона годишњих одмора је увелико траје. Летовање често могу да упропасте алергије, опекотине, убоди инсеката. . . Како да у тим ситуацијама реагујемо и шта све мора да се нађе у нашој путној апотеци?

Здравље 09.07.2019 | 11:39
Ваша путна апотека
Повреде, алергије, опекотине, проблеми са стомаком, саставни су део летовања. Најчешће се ради о краткотрајним проблемима. Ипак, да се наше летовање не би претворило у боловање, припремите се на време и на пут не крећите без путне апотеке. Не заборавите да у њу ставите лекове за снижавање повишене температуре и ублажавање разних врста болова.

„Дешава се током годишњих одмора и повишена телесна температура, а и појава појединих мањих болова. Зато треба имати неке аналгетике, који  опет мора више пута дневно да се узима, у зависности од тога да ли је у питању повећана телесна температура или су у питању снажни или блажи болови“, наглашава проф. др Јанко Самарџић, фармаколог са Медицинског факултета у Београду.

Температура се не скида уколико је нижа од 38,5, али ако пређе ту вредност морамо је скидати да не би дошло до компликација, посебно у летњем периоду када температура лако расте, наглашава др Милена Турубовић.

„Основно је да имамо код себе неки антисептички раствор. То значи или тропроцетни хидроге или повидон јод уз раствор алкохола. Наравно, уз одговарајуће компресе, завоје, фластере. Уколико дође до мањих повреда, посекотина, које можемо сами да санирамо. Потребно је два до три пута дневно да испирамо овим раствором, објашњава професор Јанако Самарџић.

„Рану је битно очистити чим се то деси, прво сапуном и водом, па осталим средствима, зато што у летњем периоду долази до чешћих инфекција и лако је да се та инфекција прошири и да та рана не зарасте брзо“, упозорава др Милена Турубовић.

Током лета водите рачуна шта једете и пијете, јер стомачни проблеми могу да вам покваре планове.

„Треба имати пробиотски препарат. Он се најчешће препоручује једном дневно да се узима уколико нису јаче изражене тегобе уз наравно оралну рехидратацију“ додаје др Самарџић.

Савет за хроничне болеснике, не заборавите да понесете своју терапију. Ставите је у ручни пртљаг и немојте је вадити из оригиналног паковања.

„Врло битно је нагласити да се чврсти облици фармацеутских препарата боље понашају на високим температурамама. Током путовања било би добро избегавати течне облике који могу бити осетљиви дејство јаке светлости и високих температура. Лекове треба чувати у оригиналном паковању, увек треба имати упутство за лек уз себе. Покушати да буде суво, мрачно место“, истиче фармаколог. 

Не заборавите ни лекове за алергију.

„Што се тиче аларгија у летњем периоду, поготово на сунце, на разне препарате или храну. Морамо имати лекове против алергије, на првом месту. Ко има проблем са ушима, због летњег периода и купања, треба да понесе капи, али само они који имају проблем, напомиње докторка Милена Турубовић.

Рецепт „Клинике наздравље“
1. Не претерујте са путном апотеком

2. Немојте вадити лекове из оригиналних паковања

3. Чувајте лекове на сувом месту и на собној температури

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар